ASIEN

FARTFYLLDA DAGAR I SINGAPORE

Den tropiska och fuktiga värmen sveper snabbt bort eventuell trötthet och jetlag när vi med förväntan och upprymdhet beger oss mot stadens kärna. En stadskärna som vid just detta besök bokstavligt talat mullrar – Formel 1 är i stan! Josephine Edelskog har skrivit en ”beginners guide” över vad man kan hitta på i Singapore.

singapore thumb

SINGAPORE – SOM LAS VEGAS FAST PÅ RIKTIGT

”The City that never sleeps” – visst känns denna slogan igen? För många är meningen synonym med New York, men under ett Formel 1-race är den minst lika beskrivande för Singapore. F1 påverkar av naturliga skäl hela staden, inte minst märks det på hotellen där frukost serveras ända till klockan tre på eftermiddagarna. Förarna, som lätt känns igen i sina klassiska röda jackor, äter frukost tillsammans med vanliga gäster som nyfiket undrar vem eller vilka som sätter rekord om bara några timmar när kvällens lopp börjar.

Pan Pacific Hotel

Pan Pacific Hotel, Singapore

First Class Magazine börjar sin vistelse på Pan Pacific Hotel. Det är här de flesta F1-förarna bor, dock syns de inte till på hotellets klubbvåning där vi serveras fantastiska cocktails. 38 våningar upp har man en spektakulär 360 graders vy över Singapore – ett mycket lämpligt sätt att överblicka staden. Efter en snabb taxifärd når vi ett nytt landmärke, SuperTree vid Garden-by-the-bay. Här njuter vi av indochine-inspirerade smårätter och vitt vin på takterrassen i en byggnad som bäst kan beskrivas som en enorm svamp omringad av andra upplysta svampformade hus.

super tree

SuperTree, Singapore

Att vandra runt i området kvällstid känns som att befinna sig i ett knasigt men vackert sagoland. Det är dock inget som kan ta bort fokus från den helt osannolikt gigantiska frukostbuffé som erbjuds. Den är uppdelad i länder och sektioner. Vill man äta indisk mat går man till en sektion, sushi och sashimi à la minute hittar man vid en annan. I baren står minst två personer och gör färskpressade juicer på beställning.

supertree foto Reezuan Shutterstock.com

Foto: Reezuan/Shutterstock

 Det är nästan så att man går vilse bland alla läckerheter som serveras. En frukost kan lätt övergå till brunch samtidigt som man sakta betar av hela Asiens variationsrika gastronomi. Det är bäst att äta i omgångar för att kunna prova allt. Vi bestämmer oss för att ta olika sektioner olika dagar. Något som dock alltid har sin plats på vårt frukostbord är den färskpressade juicen, där kombinationen morot, grönt äpple och ingefära blir en stående favorit.

RENT OCH SNYGGT

Vart man än vänder sig i Singapore slås man av hur rent och snyggt det är. Ingenstans ser man skräp, säkerligen en direkt konsekvens av de dryga böter som utfärdas för den som inte har vett att lägga sitt skräp i en papperskorg. Trottoarerna skulle lika gärna kunnat vara innergolv. Tio år gamla rulltrappor blänker och ser helt nya ut, likaså handtag till dörrar. När det gäller arkitekturen går de flesta byggnader i samma färgskala i brutet benvitt. Stora fönsterpartier med grönt tonat glas är också vanliga.

Under Formel 1-helgen gäller det att vara ute i god tid om man ska åka någonstans. Från stadens mitt går det normalt att nå det mesta med bil inom fem-tio minuter men på grund av alla avspärrningar måste taxibilarna nu åka runt hela området där vårt hotell ligger. Samma färd kan då i värsta fall ta upp till en timma. First Class Magazine ska se Formel 1-racet från Fullertons takterrass som denna helg är helt abonnerad för champagnehuset Mumms VIP-gäster. Mumm är sedan länge huvudsponsor av F1 och att det inte sparas på pengarna kan den som besökt evenemanget intyga.

FARTFYLLDA NÄTTER

Foto CHEN WS Shutterstock.com

Foto: CHEN WS/Shutterstock

Till skillnad från andra lopp kör man i Singapore på natten och loppet har således fått namnet Singapore Night Race. Vi kan påtagligt känna hur stämningen ökar när fransmannen Romain Grosjean kör sitt första kvalificeringslopp. Orkestern tystnar och fokus ligger helt på banan. Det enda som rör sig bland oss gäster är servitörerna som ser till att vi alltid har fullt i glasen. Vi visste att ljudnivån skulle vara hög, men överraskas av att våra kroppar hoppar till när bilarna svänger runt i kurvan nedanför hotellet. Med tanke på den höga hastigheten är det förvånande att inte fler olyckor inträffar. Det är snabbt över, det känns surrealistiskt och samtidigt imponerande.

Foto Maxene Huiyu Shutterstock.com

Foto: Maxene Huiyu /Shutterstock

Lite F1-trivia vi snappat upp genom att prata med trevliga stallrepresentanter är bland annat att antalet race ständigt ökar. Nästa år kommer man att köra hela 24 stycken, två i månaden. I vårt sällskap finns två hängivna finländare som berättar att de sällan missar ett lopp, även om de inte alltid är på plats kroppsligen. Finland har Kimi Räikkönen som kör för Lotusstallet och där finns höga förväntningar. På fredagskvällen är vi inbjudna till ett evenemang där en före detta F1-förare ger en initierad presentation av vad det egentligen innebär att köra lopp av den här digniteten. Vi får veta att det är en enorm skillnad på säkerhet då och nu. Föraren, som var aktiv på 70- och 80-talet, körde loppen med vetskap om att det verkligen var med livet som insats. Det är tack och lov tio år sedan en större olycka hände i F1-sammanhang och dagens säkerhet är rigorös. Idag värmer till exempel förarna upp genom att vänja sig vid den 60-gradiga värmen som de med all utrustning på kommer att sitta i under hela loppet. Att lyckas hålla skärpan och bibehålla fokus i den hastigheten och i den värmen är det som skiljer agnarna från vetet.

SENTOSA Foto XtianFer for Shutterstock.com THE MERLION STATUE

Foto: Xtian Fer/Shutterstock

Tack vare att loppen i Singapore körs på kvällarna finns det tid att göra annat på dagarna. Ett populärt alternativ är att åka ut till Sentosa, en ö som sammanlänkas med fastlandet via en bro. Hit åker singaporeborna själva när de vill ha lite avkoppling.. Ett annat välbesökt och populärt ställe är Tanjong Beach Club precis vid stranden. Här kan man hänga i baren eller bli serverad något läskande direkt vid poolen. Just i poolen verkar de flesta sitta hela dagen, men för oss är den coola baren det bästa alternativet. Solmadrasserna lockar men när vi går ut i den stekheta sanden och ska lägga oss på solbäddarna ångrar vi oss. Solen steker rejält och gör madrasserna glödheta. Den stora behållningen blir istället en härlig DJ som spelar bra musik. Här är det just nu inne med gamla godingar från 80-talet som mixas med nya låtar. Vi som var med på den tiden får en nostalgitripp med en kick av nutid.

LYX PÅ HÖG NIVÅ

sentosa capella

Sentosa Capella

Vill man bo förstklassigt är det kolonial lyx på Sentosa Capella som gäller. Man checkar in i privata villor som vetter mot havet och helt utan insyn spenderas sedan dagen med bad och god mat och dryck. På Sentosa finns även Universal Studios nöjespark, en sagolik anläggning som erbjuder något utöver det vanliga för alla åldrar. Man bör inte missa åkattraktionen Revenge of The Mummy (försök ha ett avslappnat ansiktsuttryck vid fotograferingen i sista kurvan!).

Vill man istället vara kvar i staden, och behålla svalkan, är beachklubben på KuDeTa på Marina Bay Sands att rekommendera. KuDeTa är akterdelen av skeppet/surfbrädan, det vill säga den översta tillbyggnaden på det arkitektoniskt prisade Marina Bay Sands. Är du hotellgäst kan du ligga i världens största och högst belägna takpool och se ut över staden. En märklig känsla. Förutom pooldelen finns det en vanlig bar-och loungedel där även gäster som inte bor på hotellet kan beställa in drinkar i alla regnbågens färger, eller sippa på ett glas vin eller champagne och njuta av den spektakulära utsikten. Det finns även en privat klubb dit endast medlemmar släpps in.

Ku Dé Ta Foto Juriah Mosin : Shutterstock.com

Ku Dé Ta Foto: Juriah Mosin/Shutterstock

Att stå på en båt som stöttas av tre torn 68 meter över havet är en mäktig och mycket annorlunda känsla. Här kan man med fördel även äta middag. en trend som börjar sprida sig världen över är så kallade speakeasy-barer. Dessa bygger på historien om hur det gick till under förbudstiden. Den bar vi besöker i Singapore heter 28, endast ett par kvarter från Fullerton Hotel. Väl inne möts vi av en skön och diskret atmosfär. Här erbjuds privata whisky- och cigarrprovningar med proffs i enskilda rum, och vi får vara med om en inspirerande lektion i konsten att uppskatta långlagrad bourbon. Vill man inte utsätta sig för sådana påfrestningar går det bra att bara hänga i baren, dricka gott och äta något lätt med likasinnade. Dock är det ”by invitation only” som råder.

Ett annat ställe att rekommendera är 1-Altitude – världens högsta utomhusbar, 282 meter upp. Det är en härlig känsla att skåla i baren på toppen och samtidigt veta att få personer har stått högre upp i en utomhusbar. Är man i Singapore under F1-helgen måste man naturligtvis gå på fest. Podium Lounge heter en av de tre officiella F1-festerna. Den äger rum på grannhotellet Ritz Carlton Millenia och här spelar kända DJ’s musik medan gästerna minglar och dansar runt hotellets poolområde. Det går utmärkt att få en målning gjord på sin rygg av en känd konstnär som åker runt och dokumenterar varje lopp i världen med sin pensel. Här kan allt hända och alla som räknas är här. För den som vill vara på den absolut hetaste F1-klubben är det Amber Lounge som gäller. Var dock medveten om att inträdet kostar mellan 5 000-8 000 SEK och då ingår inget förutom alkohol. Vill man istället gå på någon av de permanenta nattklubbarna är det Pangea som gäller.

champagne brunch 2

Champagne Sunday Brunch på Ritz Carlton bör singaporeturisten heller inte missa. Under F1-helgen byter den namn till The F1 Vintage Champagne Sunday Brunch, och man bjuder på extra allt! Klockan 12 släntrar celebra gäster in på restaurang Millenias, beredda eller oförberedda på en oförglömlig upplevelse där inget saknas. Här serveras så mycket champagne, viner och cocktails du orkar dricka tillsammans med allt du kan önska dig i matväg. Färska ostron, all typ av skaldjursmat, underbar sashimi och sushi, wagyu beef, imponerande suffléer, grillade humrar och ett dignande ostbord med över femtio olika franska läckerheter! Missa heller inte dessertbordet med den klassiska men här extra pompösa chokladfontänen.

HOTELLTIPS:

the fullerton hotel Milosz_M : Shutterstock.com

Fullerton Hotel. Foto: Milosz M/Shutterstock

Fullerton Hotel: Ligger vid finans- och konstnärsdistriktet, vackert blickande ut över bukten där Marina Bay Sands höjer sig på sina tre torn på andra sidan. Den enorma lobbyn är med sina olika avdelningar perfekt för afternoon tea eller ett glas för de förälskade tu. Ät en god kinesisk middag på Jade, eller en romantisk dito på The Lighthouse baserad på det italienska köket. På Post Bar serveras några av de bästa martinis vi provat.

raffles hotel

Raffles Hotel. Foto: Shutterstock

Raffles Hotel: Ett legendariskt hotell, känt bland annat för drinken Singapore Sling. Ett måste i Singapore är att beställa en Singapore Sling i Long Bar. Cocktailen skapades 1910-1915 av Ngiam Tong Boon, en bartender som arbetade där. Receptet har varierat, framför allt utanför dessa väggar, men de viktigaste ingredienserna har alltid varit gin, DOM Bénédictine och den danska körsbärslikören Cherry Heering. Kom ihåg att be att få ananasjuicen nypressad. Tyvärr har den massiva efterfrågan lett till att man numera pressar i förväg för att hinna med. Det är en del av upplevelsen att sitta i baren och se på när de gör drinken från grunden. Hotellet har dock mycket mer att erbjuda. I den eleganta koloniala miljön känns vingslagen från en svunnen tid. Hotellet har inte mindre än femton barer och restauranger så du kan lätt äta dig igenom hela världen innanför dess väggar. Och med mer än fyrtio butiker kan du ”shop until you drop” utan att lämna hotellområdet. När du blir trött kan du ta igen dig på deras spa eller simma några längder i poolen som är belägen på taket, det här hotellet är en resa i sig.

Pan Pacific Hotel 2

En av sviterna på Pan Pacific Hotel i Singapore

Pan Pacific: Högst upp finns Pacific Club, en 360-graders klubbvåning. Här ingår champagnefrukost, afternoon tea och evening cocktails. Under cocktailtimmen står en buffé av kanapéer och småplock av högsta klass uppdukad, och till detta serveras årgångschampagne. Det går även att se F1-loppet där uppe men då man står inomhus missar man halva känslan. Nere i den enorma foajén har man skapat ett häftigt lounge-landskap med upp- och nervända korgar svävande över sofforna.

FAKTA F1

Formel 1 är förmodligen världens dyraste sport. Kraschtester, flygfrakter och utvecklings- och tillverkningskostnader är bara några skäl till att det är oerhört dyrt att tävla i denna sport. Man har dock kontinuerligt vidtagit åtgärder för att göra sporten mindre dyr, en förare får till exempel från och med 2009 använda totalt åtta motorer under säsongen. Tidigare användes en speciell motor för kvalet och en annan under själva loppet. Båda motorerna skrotades sedan efter tävlingshelgen. Dyrt specialbränsle för kvalet har även förekommit. En årsbudget för ett stall rör sig trots detta om upp emot 250 miljoner euro. Förarna börjar träna redan vid 12 års ålder. McLaren innehar världsrekord för det hittills snabbaste pitstoppet, endast 2,31 sek.

UPP
Translate »