MAT OCH DRYCK

FEM BRITTISKA RESTAURANGER VÄRDA ETT BESÖK

I årets upplaga av Guide Michelin har Storbritannien fått tre nya restauranger med två stjärnor och 21 med en stjärna, vilket innebär att landet nu har hela 155 restauranger med en stjärna, 20 med två stjärnor, fem med tre stjärnor och 143 Bib Gourmands. Vi tar en närmare titt på fem av årets vinnare som visar varför Storbritannien fortsätter att leverera som gastronomidestination.

Två stjärnor

Core by Clare Smyth, London

Som Chef Patron på Restaurant Gordon Ramsay var Clare Smyth den första och enda kvinnliga kocken att driva en trestjärnig Michelin-restaurang i Storbritannien. Kanske kommer hon snart att upprepa denna succé då hon nu med sin debutrestaurang Core har lyckats förvärva två stjärnor. Trots att restaurangen ligger i det uppklädda Londonområdet Notting Hill har Core  valt en informell och välkomnande framtoning. Fokus ligger på gourmetmåltider som skapas av hållbara råvaror från brittiska producenter och bönder, och inkluderar rätter från murklor, sparris och ramslök till anka och nektarin med timjan, honung och Timutpeppar.

Kitchen Table at Bubbledogs, London

En diskret entré inne på Bubbledogs i Londons eleganta Fitzrovia – en restaurang där korv matchas ihop med Champagne – leder dig in till Kitchen Table som nu har fått två Michelinstjärnor. Och med bara 20 platser erbjuds det gott om interaktion mellan kunder och kockar som presenterar och serverar en daglig skiftande meny framtagen med hjälp av brittiska ingredienser. Restaurangens provsmakningsmeny på tolv rätter är inspirerad av Head Chef James Knappetts tidigare roller på restaurangerna Noma och Per Se, men håller fast vid brittiska traditioner och smaker. James fru Sandia Chang är general manager samt sommelier och har tagit fram en vinlista med mer än 100 alternativ, däribland viner från småskaliga producenter.

En stjärna

Brat, London

Shoreditch i östra London fortsätter att locka till sig de coola kockarna, däribland Tomos Parry som tidigare i år öppnade Brat där det walesiska och baskiska köket möts. Så hur översätter man det till en meny? Underbara rätter som Herdwick lamm, fläsk och laverbreadsalami, vild kanin med blodkorv och bönor samt hela piggvar.

Olive Tree, Bath, sydvästra England

The Olive Tree tillhörande det vackra boutiquehotellet Queensberry Hotel i den historiska staden Bath leds av Chris Cleghorn som under sin karriär har arbetat under ledning av tre Michelinkockar, däribland Heston Blumenthal. Här levererar han en regelbundet varierande meny baserad på lokala råvaror med fem eller sju rätter, kända som The Five eller The Seven, liksom Vegetarian Seven, Vegan Seven och Dairy Free Seven.

Bulrush, Bristol, sydvästra England

Kocken George Livesey öppnade denna oberoende restaurang efter att ha byggt sin karriär bland finare restauranger som St John Restaurant, Roux Fine Dining, Club Gascon och White Rabbit i Dalston, London. Kunder som besöker Bulrush under veckan kan välja mellan à la carte och en avsmakningsmeny på åtta rätter medan fredag- och lördagkvällarna erbjuder en exklusiv avsmakningsmeny på nio rätter. Det är där du hittar rätter som förrätten höglandsripa med körsbär och solrosfrön samt kreativa desserter som butternutpumpeglass med humle, björnbär och krispiga cornflakes.

Här hittar du den fullständiga listan över Michelinrestauranger i Storbritannien och Irland.

Ska du till London? Läs då mer om The Kensington hotel här https://www.firstclassmagazine.se/the-kensington-hotel-i-london/

eller Bloomsbury Hotel här https://www.firstclassmagazine.se/bloomsbury-hotel-i-london/

UPP
Translate »