NORDAMERIKA

FINE DINING I SAN FRANCISCO

San Francisco går från flower power till fine dining. City by the Bay, San Fran, The Golden City eller bara Frisco? Redan under guldrushens glada dagar fick människor något lyriskt i blicken när de pratade om San Francisco. Mer beslöjad blev blicken under Summer of Love 1967 när droger, fri kärlek och musik fick omvärlden att betrakta staden som ett Sodom och Gomorra. 


Numera förknippar vi istället San Francisco med alla unga IT-entreprenörer och mjukvaruutvecklare som startat branschutmanande företag i området, till exempel Airbnb, Dropbox, Uber, eBay, Twitter, PayPal och Tesla. Uber har verkligen tagit över stadens persontransporter och det kostar bara cirka 40 kronor att ta sig genom San Franciscos centrala delar med en delad Uber.

Grand Parade är en färgsprakande karneval

Hippies har bytts ut mot yuppies och staden är en av de dyraste amerikanska storstäderna att leva i. De homosexuella, som under lång tid såg området The Castro som sin fristad, har till stor del fått flytta ut från staden och ge rum för invånare med fetare plånböcker. Men i multikulturella stadsdelar som Mission District finns fortfarande små trånga lägenheter och ägardrivna butiker, restauranger och gallerier, och den innovativa entreprenörsandan sätter sin prägel på området. Här hamnar vi mitt i färgsprakande Grand Parade där stadens alla latinamerikanska invandrargrupper visar upp sig i ett jättestort livsbejakande karnevalståg en gång om året. De lokala polismän som kantar karnevalstågets gator är vänligt avslappnade och lever med i folkfesten.

Summer of Love 1967

San Francisco – street corner 1967

Vårt besök i San Francisco sammanfaller med femtioårsjubileet av Summer of Love och det märks överallt. 2014 köpte Allan Graves sin första folkabuss och idag rullar fyra handmålade flower-powerbussar från San Francisco Love Tours runt som alternativa guidade stadsrundturer med extra fokus på hippie-eran, musiken och livsstilen från slutet av sextiotalet. Ett roligare och mer intressant sätt att se staden får man leta efter. Vi åker med guiden Jason i en buss med inredning i blå mockaimitation, lurvig orange heltäckningsmatta och ett stort peacemärke dinglande i framrutan. Ur högtalarna strömmar musik av Jimi Hendrix, Janis Joplin och Carlos Santana, som alla bodde här när det begav sig. Folk vinkar och spårvagnar tutar glatt när vi kommer åkande i bussen, och vi vinkar tillbaka och gör peacetecken. När vi rullar nerför slingriga och hysteriskt branta Lombard Street spelar Jason ”If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair” med Scott McKenzie på full volym med nedrullade fönsterrutor. Vi rullar vidare upp till Mission Dolores Park, en stadspark med sluttande gräsmatta och underbar utsikt över hela staden.

San Francisco – Jimmy Hendrix’s house

Överallt på gräset sitter folk i små grupper och en sötaktig doft gör att vi förstår att det inte bara är vanliga cigaretter som röks här. Troligtvis är det inte heller saft i glasen. Men så länge allt går lugnt och städat till och ingen spårar ur så ser den lokala polisen mellan fingrarna och låter folk umgås och ha kul i parken.

Fisherman’s Wharf
Om man inte har en ohämmad förkärlek för snabbmatsställen och turistbutiker i långa banor kan man gott skippa Pier 39 i det annars så gemytliga hamnområdet Fisherman’s Wharf. Matoset från korvar, hamburgare och sockervadd ligger som en haschdimma över området som påminner om ett nöjesfält. Här råder stor trängsel året runt till ficktjuvarnas förtjusning. Det enda sevärda i Pier 39 är de roliga sjölejonen som ligger och solar sig på stora pontonbryggor i områdets ytterkant.
I Fisherman’s Wharf-området finns många skaldjursställen i olika prisklasser, alltifrån gatustånd till större krogar. I den senare kategorin är The Franciscan Crab Restaurant vår favorit. Det här är även ett bra ställe för barhäng med underbar utsikt över vattnet och solnedgången, och här avnjuter vi några av de bästa skaldjursrätter vi testat i San Francisco. Men se till att beställa bord, i alla fall för besök på kvällstid, eftersom krogen är välkänd och mycket populär. Föredrar man en liten intim skaldjursrestaurang kan vi varmt rekommendera Anchor Oyster som är en pytteliten skaldjursrestaurang på Castro Street i Castro-distriktet.

The Franciscan Crab Restaurant serverar väldigt bra skaldjur

Den berömda Golden Gate bron

Cykeltur över Golden Gate och båtfärd till Alcatraz
Den magnifika brunröda Golden Gate Bridge är förstås San Franciscos mest kända landmärke. Från att ha kallats ”bron som inte kunde byggas” är den idag ett av världens moderna sju underverk. Det tog fyra år av kamp mot starka vindar, förrädiska tidvattenströmmar och tät dimma att bygga bron som till slut kunde öppnas år 1937. Man kan både bila, cykla och gå över bron till Sausalito i The Bay Area på andra sidan. Vi hyr cyklar av Bay City Bike Rentals and Tours där vi får nya, fräscha cyklar och fin hjälp av den vänliga personalen. De förser oss också med biljetter till färjan som går tillbaka från Sausalito till centrala San Francisco, så det hela blir en trevlig rundtur. Att cykla över bron visar sig vara en riktig lyckträff. Man hinner uppleva den pampiga bron och kan stanna och ta bilder när man vill. På köpet får man en chans att göra sig av med några av alla goda kalorier man stoppar i sig i denna härliga matstad. I Sausalito tar vi en promenad genom det lilla pittoreska kustsamhället innan vi letar upp en trevlig restaurang vid vattnet där vi fyller på med nya kalorier under en skön, lat långlunch.

Alcatraz sett från vattnet

En annan av dagarna tar vi oss ut till det mytomspunna nedlagda fängelset Alcatraz, beläget på en egen liten ö utanför staden. På grund av det kalla vattnet och de starka strömmarna ansågs fängelset rymningssäkert och därför placerades många av den tidens grövsta brottslingar här. Vår rädsla att Alcatraz ska vara en turistfälla kommer snabbt på skam. Under den korta båtfärden från Fisherman’s Wharf får vi en fin möjlighet att se San Franciscos imponerande skyline från havet. Direkt efter landstigning tas vi om hand av en guide som entusiastiskt och färgstarkt berättar om livet och människorna på Alcatraz. Inne i fängelset hämtar vi ut hörlurar och startar den utmärkta förinspelade audiovisuella guidningen av fängelset som verkligen levandegör berättelsen för oss. I öronen hör vi röster från före detta fångar och fångvaktare, och i kombination med det vi ser och inspelade ljudkulisser av uppror, matsalsslammer och annat känns det verkligen som att flyttas tillbaka i tiden då kända fångar som Al Capone, Robert ”Birdman” Stroud, George ”Machine-Gun” Kelly och Babyface Nelson levde här.

San Franciscos moderna matscen

Serpentine exterior

Sunday Brunch är en uppskattad företeelse i San Francisco och restaurangen Serpentine i Dogpatch-distriktet är ett av de populäraste ställena för att inta en sådan. Restaurangen är inhyst i en gammal industrilokal med hög takhöjd och vackert slitna trägolv, och inredningen är urbant rå och avskalad. Serpentine är känd för utmärkta cocktails och vi inleder brunchen med fräscha och läskande Ruby Mimosa och Monica’s shrine i matchande röda och rosa färger.

Serpentine crispy pork belly

Till brunch beställer vi ”Crispy pork belly hash”, en härlig kombo med tjocka revbensspjäll, knaperstekt potatis, rödlök, ruccola, grillat surdegsbröd, crème fraiche med senap och pocherat ägg, alltsammans slutligen toppat med hyvlad majrova och dekorativa mikroblad. En fröjd för öga och gom. Vi prövar också ”Cornbread Benedict” som är en kul variant av den välkända frukosträtten, här serverad på majsbröd och med stora saftiga bitar av Dungeness crab. Till dessert delar vi en ”Strawberry cobbler pancake” som är en blandning mellan pannkaka och luftig sockerkaka, toppad med jordgubbs- och rabarberkompott med fläderbärssirap och kaksmulor. Förföriskt gott.


För den som är nyfiken på fine dining kan vi varmt rekommendera det senaste nytillskottet på stadens Guide Michelin-himmel, nämligen hyllade restaurangen Lord Stanley som ägs och drivs av krögarparet Carrie och Rupert Blease. Den lilla intima krogen har modern inredning i vitt, grått och olika gråblå nyanser. Det spruckna betonggolvet och några få stilistiska växter fulländar den avskalade, minimalistiska inredningen. Rupert beskriver sin matlagning som ”modernt europeisk med skandinaviska, japanska och franska influenser”. Endast fyra månader efter restaurangens öppnande fick paret en stjärna i Guide Michelin. Vid det här laget har de för andra året i rad förärats en stjärna och Rupert tycker att den känns mer välförtjänt den här gången. Tillsammans med krogens prisbelönade wine director Louisa Smith, som pricksäkert hittar rätt med utvalda ekologiska viner från hela världen, har paret Blease funnit ett vinnande koncept. Vi trakteras små, eleganta kreationer som är ett urval av rätter från restaurangens avsmakningsmeny och deras à la carte. Under saliga utrop njuter vi av oväntade smakkombinationer, sprängfyllda aromer och lekfulla texturer.

Lord Stanleys squid faller oss i smaken

Vad sägs till exempel om pocherat ostron med asiatisk rättika, curry och koriander? En annan favorit blir bläckfisken med squash, tång, pinjenötter och mynta. Många gourmetkrogar har svårt att hålla samma höga nivå även på efterrätterna, men det klarar Lord Stanley med glans.  Mörk chokladsorbet med härlig sälta och grillad kokosnöt är något av det godaste vi ätit i dessertväg. Finessen med Ruperts sorbet är att han har lyckats behålla fyllighet och arom utan att rätten blir mastig och tung som en gräddbaserad chokladmousse.

En bit av Frankrike mitt i San Francisco
Det finns förstås många utmärkta femstjärniga hotell i San Francisco, men för den som söker ett mer privat och charmigt alternativ har vi ett bra tips. Lilla familjeägda Cornell Hotel de France känns som ett pittoreskt franskt landsortshotell beläget nära Nob Hill och Union Square i hjärtat av den brusande storstaden. Det är inte lyxigt men snyggt, fräscht, bekvämt och småskaligt charmigt. Hotellets alla individuellt inredda rum moderniseras kontinuerligt. Bland det vi uppskattar mest är att det är gott om eluttag placerade i bekväm bordshöjd så man slipper krypa och leta. Hotellets wifi är gratis och fungerar utmärkt överallt i byggnaden.
Varje våningsplan är döpt efter en känd fransk målare, till exempel Matisse, Chagall och Gauguin, och utsmyckat med tryck av deras verk. Den trevliga och hjälpsamma personalen kan namnet på alla hotellets gäster och bistår gärna med råd och tips om allt man behöver veta. På hotellet finns också Restaurant Jeanne d’Arc, en romantisk liten restaurang som serverar traditionell fransk kokkonst lagad med omsorg och elegans av restaurangens franske kock. Som perfekt avslutning kan vi rekommendera deras berömda Grand Marnier Soufflé.

 

För mer information: http://www.sftravel.com

SAMTLIGA BILDER: BJÖRN WAENERLUND
UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida