EUROPA

FINGAL – FLYTANDE LYX I EDINBURGH

Från stormande hav till flytande lyx i Edinburghs hamn.  Med en investering på 5 miljoner pund har Royal Yacht Britannia gjort Fingal till ett flaggskepp för dem som älskar boutiquehotell. First Class Magazine har testat lovprisade Fingal. 

Anrika Fingal ligger nu ankrat i Edinburghs hams och har blivit ett exklusivt boutiquehotell.

Hon har överlevt hårda stormar längs den krävande skotska kusten där hon letat sig in mellan de vassa klipporna för att leverera proviant till fyrvaktarbostäderna sedan 1962.  Men av de stormande haven märks inte mycket. Möjligtvis hörs något tyst knarrande, ett bevis på att hon fortfarande är ett flytande skepp, om än tryggt inbäddad i Edinburghs vibrerande hamnområde Leith. Där står hon nu, vacker och stolt och det sista skeppet i sitt slag som byggdes av Northern Lighthouse Board i Glasgow. Efter över 40 år ute på haven övergick skeppet i privat ägo i 14 år innan Royal Britannia köpte henne och la 5 miljoner pund på att transformera henne till ett boutiquehotell av absolut toppklass – utan att göra avkall på hennes historia.

Färger inspirerade av Skottland

Boutiquehotellet lämnar inget åt slumpen. Rummen har inga nummer, istället har de fått namn efter de olika fyrar hon kämpade sig fram till under sin storhetstid.

Rumskategorin Classic Duplex består av två våningar med en vacker spiraltrappa.

Varje hytt har kvar känslan av att du befinner dig på en båt. Runda fönster, välvda väggar. Hytterna är inredda i färger som går från mjukt grönt till mättad burgundy – inspirerade av det skotska landskapet där hav möter land. Möblerna har skräddarsytts för att följa skeppets linjer där varje detalj är noga utvald och ofta skapad av lokala designers och hantverkare. Sängarna har exempelvis specialdesignade madrasser från internationellt kända Hypnos Contract Beds.

Läder av Rolls Roys lädertillverkare

Varje rum har en trästol som är en exakt kopia av radioofficerens stol. Garderoberna och delar av väggarna är klädda i präglat läder, skapat av läderspecialisten Andrew Muirhead från Glasgow. Han har samarbetat med Transcal, som har kunder som Rolls Roys och Land Rover. All teak som finns på skeppets däck är original.  Badrummet är mycket inbjudande med bland annat duschkrämerna från Noble Isle består bara av naturliga råvaror.  Självklart testar jag doften ”Whisky and water”. Jag är trots allt i Skottland och bor på en lyxig båt.

Ett mycket inbjudande badrum där de runda fönsterna återfinns.

Industriellt i ny tappning

Fingals röda matta ger dig en möjlighet att beskåda maskinrummet.

Den industriella känslan finns kvar, framförallt i maskinrummet där flera maskiner står på samma platser som förr, upputsade till glänsande vackra mässingspjäser som du kan titta på från ett golv helt i glas med en röd matta som leder dig vidare till fronten av skeppet. Hissen har designats för att likna en fyr, och det finns bara sju hissar av det här slaget i världen. Den stora salen som fungerar som ”ballroom” rymmer 80 gäster och kan faktiskt få in en bil om så krävs.

Edinburgh bjuder på en vacker solnedgång, och då bjuder vi på en klassisk pose.

Restaurang med utsikt

Längst fram i fören med utsikt över trädäcket ligger restaurangen The Lighthouse Bar. Baren i granit med tak i mässing är en liten juvel att vila ögonen på förutom den vackra solnedgången vi bjuds på. Här är Brendan Wills ansvarig för maten med fokus på både lokal och säsongsbetonad mat vilket gör att menyn byts i princip varje månad.

The Lighthouse Bar.
Härliga ostron som blev starten på en mycket trevlig middag.

Framför oss serveras ostron och champagne som förrätt följt av en krämig ärtrisotto med ugnsbakad schalottenlök.

Vinlista och champagneutbud håller definitivt måttet. Servicen är oklanderlig och restaurangen förtjänar definitivt fler besökare än när vi var på plats. Men Leith har mängder av små restauranger av hög klass som gör konkurrensen stenhård – dock är det en fördel att som hotellgäst ha ett stort utbud att välja bland och Fingals personal tipsar gärna om restauranger i närheten, där The sea on the shore snabbt blev vår favorit efter att ha avnjutit en utsökt skaldjursplatå.

Perfekt för en weekend
Leith ligger en liten bit från Edinburghs absoluta centrum men fördelen är just lugnet det medför. Vi inser att vi hellre strosar bland de små butikerna och mysiga kaféerna än i vackra men i det alldeles för turisttäta Edinburgh. Och vi hamnar alltid i Fingals bar för att dricka ett glas champagne efter våra promenader eller någon av deras signaturdrinkar samtidigt som vi tittar ut på däck i solnedgången. Fingal är definitivt en mycket bra weekendupplevelse.

En av Fingals fignaturdrinkar – Captain’s Negroni.

Fakta, Fingal

Investeringen på 5 miljoner pund har gjorts av Royal Yacht Britannias handelsföretag Royal Yacht Enterprises, med syfte att få det klassiskt designade skeppet omvandlas till ultimat lyx.
Pedley Group står bakom utvecklingen av Fingal, med över 180 000 hotellrum i 61 länder,  bland annat Hyatt och Hilton, i portföljen.
Fingal, som såg dagens ljus 1962, var det sista skeppet som byggdes av Northern Lighthouse Board (NBL) i Glasgow. I över 30 år var hon placerad i Oban, och de sista sex åren i Orkney innan hon såldes till en privat ägare som behöll henne i 14 år innan Britannia köpte henne 2014.
Fingal öppnade i januari 2019 med ambitionen att bli ett lyxigt boutiquehotell där skeppets historia sätter tydlig prägel på designen. Skeppet har totalt 23 hytter, en restaurang och ett större utrymme för konferenser eller fest.

För mer information: https://www.fingal.co.uk/

Foto: Lina Skandevall samt press

UPP
Translate »