EUROPA

FIRA JULEN PÅ HOTELL: VADSTENA KLOSTERHOTELL

Vi har tidigare skrivit omjulen på Gimo Herrgård. En annan plats där man vet hur en äkta, traditionell och minst sagt historisk jul ska firas är Vadstena Klosterhotel i Östergötland.

Julbord754

Hotellet är till större delen inrymt i det forna Birgittaklostret från 1200- och 1300-talet. Detta är några av landets äldsta huskroppar och här har människor under århundraden träffats för fest och arbete, men även för att läka kropp och själ. Här höll kung Magnus Ericsson och drottning Blanche så makalösa fester att hoven i Europa med avund talade om lyxen i det svenska kungahuset. Birgitta Birgersdotter, Heliga Birgitta, var av motsatt natur. Hon omvandlade det kungliga palatset till ett Herrens kloster. Under de svenska krigen mot Ryssland och andra stormakter i Europa inrättade Gustav II Adolf ett krigsmanshus i de gamla klosterbyggnaderna. Det var ett vårdhem för sårade och invalidiserade soldater och deras familjer.

Idag fungerar det gamla klostret och dess intilliggande byggnader som hotell och restaurang för dem som vill sätta lite extra historisk lyx på vardagen.

GAMMALDAGS JUL FÖR ALLA ÅLDRAR

kh_nattbild

Hotellet, som ligger alldeles intill Vättern och dess vackra strandpromenad, är under vintern som taget ur en julsaga. Med tjocka vitkalkade väggar, mörka stengolv och höga kryssvalv är det inte svårt att föreställa sig hur livet på klostret såg ut på Heliga Birgittas tid.

– Vi erbjuder en traditionell och gammaldags jul, allt i en fantastisk historisk miljö där våra gäster verkligen kan koppla av och njuta, berättar Markus Höglund som är marknadschef på Vadstena Klosterhotel.

De flesta av hotellets rum ligger i det som en gång var Birgittaklostret, men man kan också bo i klostergården, Slottsflygeln, stora och lilla Slottsvillan och i Slottstugan. Alla rum är inredda efter respektive byggnads historiska bakgrund och med vackra möbler
och praktfulla detaljer. Under juletid är hela hotellet pyntat med gammaldags juldekorationer. Markus Höglund berättar att det brukar ta fem dagar för personalen att få all pynt på plats.

Julgran771

Den som väljer att fira julen på Vadstena Klosterhotel kan se fram emot tre härliga dagar. Dagen före julafton får man bland annat följa med på en upplevelserik guidad tur där man får lära sig mer om historien kring Vadstena och Klosterhotellet. En stor frukostbuffé serveras varje dag under valven i det så kallade Furstepalatset, som en gång i tiden fungerade som Birger Jarls audiensrum. Sedan följer ett traditionellt julfirande där ingenting saknas; det bjuds på lussebullar, glögg, tomtegröt och givetvis ett stort och färgsprakande julbord på julaftonen. Julbordet serveras i munkarnas gamla sovsal, idag omgjord till Restaurang Munkklostret. Med sina rustika träbord, djupa takvalv och glittrande takkronor blir julstämningen total. Under kvällen bjuds det även på en dramatisk sagostund för både små och stora, och självklart kommer tomten med klappar till alla snälla barn. Efter julbordet väntar ett fantastiskt dessertbord och mingel en trappa upp i 1700-talsvåningens salong.

HELIGT FIRANDE

klosterkyrkan_natt

Bild på klosterkyrkan en vinternatt.

Hela december månad sjuder Vadstena av julaktiviteter. Alldeles intill Klosterhotellet reser sig den anrika Klosterkyrkan som är Sveriges fjärde största. Dagen före julafton kan man här lyssna till Cantuskörens julkonsert, och på juldagens morgon brukar kyrkans
imponerande tusen sittplatser vara fyllda. En kort promenad från hotellet ligger Vadstena Slott där man årligen bjuder på en av landets äldsta julmässor. Här hittar man bland annat ett sjuttiotal av Sveriges skickligaste slöjdare och i Matboden frestar lokala tillverkare med smakfulla hemlagade läckerheter som hör julen till. Här finns alla möjligheter att köpa med sig något hem och på så sätt förlänga minnet av vistelsen i Vadstena.

Man ska inte heller glömma Vadstenas idylliska stadskärna, där besökare i lugn och ro kan promenera, botanisera i små butiker, handla julklappar och ta en kopp kaffe på något av de mysiga kaféerna. Att Birgittasystrarnas kloster ligger mitt emot Klosterhotellet sätter en särskild prägel på tillvaron.

– Det flesta brukar tycka att det är en speciell känsla att komma hit, det är lite som att landa, säger Markus Höglund och tillägger att det inte alls är ovanligt att man möter nunnor på morgonpromenad i omgivningarna.

sno_4

Besökare i Vadstena brukar uppskatta kombinationen av att befinna sig i en stad, men ändå ha tillgång till en lantlig miljö med fina promenadområden vid Vätterns strand. Den som är intresserad kan givetvis besöka nunneklostret när det är öppet och njuta av friden där.

Och frid är kanske den viktigaste lockelsen för dem som väljer att packa väskan och fira julen någon annanstans än hemma. Skulle man i så fall välja att tillbringa sin julhelg på Gimo Herrgård i Uppland eller på Vadstena Klosterhotel är förutsättningarna för att känslan av avkoppling från vardagen ska infinna sig mycket goda. Besöker man Vadstena Klosterhotel vintertid och mot förmodan inte vill äta julmat bjuder köksmästare Stefan Winkler på en säsongsanpassad meny med fokus på lokala råvaror från Östergötland. Nere i klostrets vinkällare där munkarna förr bryggde sitt öl anordnas idag vinprovningar med smakprover ur en av Sveriges större samlingar.

För mer information:
www.klosterhotel.se

Text: Therese Rossing

UPP
Translate »