ASIEN

FIRA NYÅR (IGEN) I SINGAPORE

Det kinesiska nyåret, eller vårfesten som den också kallas, är en av de största högtiderna i östasiatiska Singapore

f0acbb_New_Year_decorations

Chingay Paraden är en av höjdpunkterna under festivalen, som i år är större än någonsin. Årets tema är ” We ♥ SG”: en hyllning till det moderna multikulturella Singapore som firar 50 år som självständig nation.

Den som vill delta i festligheterna bör inte missa att gå till frisören och klippa sig innan firandet drar igång, samt att ta på sig nya kläder och skor. Det är obligatoriska ritualer för en god start på det nya året.

Det kinesiska nyåret infaller 19 februari och Hästens år övergår i Getens år. Här presenterar vi några av höjdpunkterna i Singapore.

Det kinesiska nyåret firas på olika sätt olika delar av Asien. I Singapore har man det så kallade Lo Hei, med betydelsen god lycka. Ceremonin går ut på att man ”tossar” (kastar) lax, morötter, vit rädisa, ingefära och jordnötter högt upp i luften samtidigt som man uttalar positiva ord som ska hjälpa en att inbringa lycka och välstånd. Ju högre du kastar, ju bättre och rikare blir det kommande året.

Veckorna innan det kinesiska nyåret kan jämföras med svenskarnas förberedelser inför jul, invånarna fyller på skafferierna med mat, snacks och godis. Hemmet storstädas – det gamla städas ut för att ge plats år det nya och goda. Husen pyntas i rött och guld, symboler för välstånd, lycka, rikedom och ett långt liv. Även kläder och accessoarer går ofta i färgskalan rött och guld.

Enligt traditionen är det också obligatoriskt att gå till frisören och ta på sig nya kläder och skor för att markera en fräsch start på det nya året.

NÅGRA AV HÖJDPUNKTERNA:

Chinese New Year (CNY) light up
31 januari – 19 mars 2015

Traditionell nyårsbelysning i Chinatown som tänds vid en officiell ceremoni med uppträdanden och artister den 31 januari, kl. 18-22 vid New Bridge Road och Eu Tong Sen Street.

Festive Street Bazaar
30 januari – 18 februari 2015

Marknadsstånd med försäljning av mat, godis, frukt, kläder och dekorationer. Pagoda Street, Smith Street, Sago Street, Temple Street and Trengganu Street.

Nightly Stage Shows
31 januari – 18 februari 2015

Varje kväll fram till nyåret bjuds på live- uppträdanden vid Kreta Ayer Square i Chinatown.

Chinatown Wishing Tree
27 januari – 18 februari 2015

Här kan du önska dig något inför det kinesiska nyåret. Önsketrädet finns vid Chinatown Point.

River Hongbao 2015
(The Float @ Marina Bay) 17 februari – 28 februari 2015

Utställning med kinesiska lyktor, kulturella uppträdanden och shower, lokala specialiteter och delikatesser, kinesiska hantverk, familjeaktiviter och karuseller. Gratis inträde, öppet dagligen från kl. 14 – 23.30, mellan 17 februari och 28 februari 2015.

För mer information om det kinesiska nyåret i Singapore:
www.yoursingapore.com
www.chinatownfestivals.sg

UPP
Translate »