MAT OCH DRYCK

FÖRSÄLJNINGSSTART FÖR CHÂTEAU LAFITE ROTHSCHILD 2010

Château Lafite Rothschild – 1st cru classé, Pauillac. Det räcker med att läsa namnet för att man skall förstå att detta handlar om något alldeles särskilt.

ro

1868 KÖPTE BARON JAMES DE ROTSCHILD “CHÂTEAU LAFITE”, vinhuset som än idag rankas som ett av världens mest förnämsta. Det var dock inte baronen själv som byggde upp verksamheten, han gick nämligen och dog bara tre månader efter köpet, utan den stora äran får tillskrivas hans tre söner Alphonse, Gustave och Edmond som tog sig an utmaningen.

Framgången lät sig inte väntas på

Årgångarna 1869, 1870, 1874, 1875 och 1878 lär har varit helt exceptionella och  jorden av så utmärkt kvalitet att man kunde producera med  samma kvalitet i hela 15 år.

Efter sol kommer dock som bekant regn. I slutet av seklet drabbades grödorna av bland annat mögel, dessutom utsattes bröderna för organiserad brottslighet. Som om detta inte det var tillräckligt inleddes den stora depressionen och sedermera ockupationen av Frankrike under första världskriget.

Företaget lät sig dock inte knäckas, nya vingårdar upphandlades och Château Lafite placerade sig åter i toppskiktet på listan över världens bästa vinproducenter.

Den 30 maj är det i Sverige försäljningsstart för 2010-års årgång som består av en blandning av 87% Cabernet Sauvignon och 13% Merlot, årgången beskrivs av producenten som elegant med en suverän balans.

Pris: 13 909 kronor/750 ml

Finns att boka på Systembolaget.

 

 

UPP
Translate »