BILDSPEL

FOTOGRAF HELENE SCHMITZ

Helene Schmitz är en av Sveriges mest välrenommerade fotografer med många fina utmärkelser innanför västen. Hon är självlärd men besitter en fil.kand. i film- och konstvetenskap, och har studerat på Konstfack och i New York.

 

helene_schmitz

 

Från början handlade det mest om bokomslag och andra liknande uppdrag men med tiden blev hon allt mer rastlös.

– När barnen började bli stora ville jag göra egna saker och jobba med längre och självständiga projekt, berättar Helene.

Sagt och gjort. Det allra första projektet var de olycksbådande bilderna ur serien Living rooms där hon har fotograferat resterna av den jättelika brand som ödelade hennes barndomshem. Bilderna har en ödesmättad och dramatisk känsla över sig och det är lätt att förstå att de fick mycket uppmärksamhet. Nästa projekt var blow up som är extrema närbilder av olika växter. Av dessa bilder blev det en bok. Blommorna gav mersmak och fortsättning blev Linnéprojektet där Helene lockades av de sexuella formuleringarna i Carl von Linnés skildringar av blommors sexualliv. Det föll sig så lyckligt att fotografierna och fotoboken sammanföll med Carl von Linnés 300-årsdag 2007. Dessa fantastiskt vackra foton har rönt än mer framgång och flera av dem kan idag ses på Mariatorgets t-banestation, där de kommer visas året ut.

SE EN DEL AV HELENES FANTASTISKA VERK

Växters hemliga liv är något som har intresserat mästerfotografen Schmitz i alla år så det var kanske inte så konstigt att hon gav sig ut i djungeln i Surinam för att föreviga den märkliga fjärilsfarmen som gömmer sig djupt inne bland snåren. Fotografierna i detta projekt, som hon kallar Sunken gardens, har ställts ut både på Fotografiska och i Paris och precis som alla Helenes bilder är de i stort format, vilket får dem att te sig ännu mer surrealistiska.

Surrealistiskt är också det minsta man kan säga om den senaste serien; Kudzu Project.

– Jag ville komplicera idén om naturen som en symbol för det goda och paradisiska och fick höra talas om den invaderande växten Kudzu som fördes till USA på 1800-talet från Japan, berättar Helene.

Klängrankan visade sig älska det varma fuktiga klimatet i sydstaterna och har fullständigt tagit över landskapet.

– Den kväver den underliggande naturen och allting dör, fortsätter Helene. Och den växer fort: 30 centimeter på 24 timmar så folk säger att man ska stänga fönstret på natten så att den inte kryper in.

Fotografierna visar på raka motsatsen till paradiset, domedagen hänger som en osynlig skrud över dem och det som vid första anblicken ter sig vackert och lummigt byts snart ut till obehag. Från den 7 november till den 7 december finns de att beskåda på Galerie Maria Lund i Paris.

Utöver dessa projekt har Helene Schmitz haft ett par prestigefyllda uppdrag för National Geographic och två av hennes tre fotoböcker har blivit nominerade till Augustpriset. Samtliga fotografier är i stort format och upplagorna är limiterade.

De lämnar ingen oberörd.

SE EN DEL AV HELENES FANTASTISKA VERK

För mer information:
www.heleneschmitz.se

UPP
Translate »