UTVALT FÖR DIG

FOTOKONSTNÄREN AXEL CRIEGER

Vi på First Class Magazine har berört honom tidigare, vi kan bara inte få nog av Axel Crieger.

Axel Criegers effektfulla och ikoniska fotokonst har fått stor uppmärksamhet världen över. Hans verk representeras av flera ledande gallerier och konstutställningar som Context Art Miami, Art Southampton och Scope Art Basel. I Sverige finns hans verk representerade genom Miva Galleries och några kan du se nedan:

Tio frågor till fotokonstnären Axel Crieger

Vad betyder konst för dig och vad vill du förmedla med din egen konst?

För mig är konst när den inspirerar andra människor. Det viktiga med konsten är att den ska väcka alla sorters känslor, som lycka, melankoli, raseri, stolthet eller bara eftertänksamhet. Jag uttrycker mig genom min konst just för att skapa reaktioner – andra kan göra det genom sitt skrivande, berättande eller med till och med genom ideér.

Varifrån hämtar du din inspiration till dina verk?

För det mesta från alla resor som jag gör och har gjort men också genom att läsa böcker. Både dessa lär dig en hel del om hur människor fungerar och hur man utökar horisonten.

Vilket är det mest spektakulära projekt som du gjort i egenskap som fotokonstnär?

Två saker; bygget av en stor pool på en skyskrapa i New York i syfte att ta kommersiella bilder från en helikopter och att jag bidragit med tolv stora verk till några av världens absolut dyraste hem.

Har du något drömobjekt som du skulle vilja göra fotokonst av?

Ja, jag jobbar faktiskt redan på det och objektet är min dotter.

Vad ser du mest fram emot under 2017?

Jag har slutat leta och söka efter saker och upplevelser. De får helt enkelt komma till mig.

Men du har kanske någon resa som du ser fram emot?

Ja, Pantelleria i Italien. Där bor jag mycket privat i ett hus utan grannar vid havet. Här kopplar jag av helt och hållet och de enda aktiviteterna som jag då ägnar mig åt är att läsa, fiska, tänka och äta italiensk mat.

Var i världen kan man hitta dina utställningar i år?

Det som är inbokat och klart är Soho House i West Hollywood, Art Pampelonne i St. Tropez, ScopeArt i Miami, Art Fair i Luxembourg och Villa Kennedy i Frankfurt.

Om man inte har möjlighet att besöka dina utställningar finns det något annat sätt att se eller köpa dina verk?

Ja, på Miva Galleries i Stockholm, Göteborg och i Malmö. Sedan finns de också på Art Angels i Los Angeles, Metropolitan Gallery i Hamburg och Galeria K i Palma, Spanien. 

Har du några favoritställen i världen som du gärna reser tillbaka till?

Ja, Harbour Island på Bahamas för den rosa stranden men också för Henrietta – hönan som kommer och håller mig sällskap under frukosten. Ett annat ställe är Marrakech i Marocko och då bor jag gärna på La Mamounia som är ett legendariskt kolonialt ställe varifrån man kan göra utflykter till Atlasbergen, Sahara och besöka berberstammar. Sedan måste jag också nämna Miami South Beach och W South Beach Hotel – jag älskar bling-blinget, musiken, konsten, solen och de snabba bilarna.
För mer information: www.axelcrieger.com

 

UPP
Translate »