AFRIKA

FRÉGATE ISLAND PRIVATE

Frégate Island Private är lyxresorten som räddade öns natur

För tjugo år sedan var First Class Magazines Peter Hanneberg personlig guide för svenska kungafamiljen på Frégate Island och Seychellerna. Han var starkt oroad för att den projekterade lyxresorten hotade öns natur. Facit visar idag att ön räddades av hotellet.

Från Zil Airs hangar i utkanten av Mahés internationella flygplats lyfter en liten helikopter mot skyn. Den svartvita humlan för oss surrande drygt fem mil österut över Indiska oceanen. Målet Frégate Island ligger en kvart från huvudön och är den ensligast belägna av Seychellernas fyrtio granitöar.

Frégate Island är en 2 kvadratkilometer stor granitö som ligger 55 km öster om Seychellernas huvudö Mahé.

Ön är privatägd och hyser en av västra Indiska oceanens lyxigaste, naturnära resorter, Frégate Island Private, med sexton avskilda poolvillor på 350 m2 vardera. Som en extra bonus är den unika naturen öns stora sevärdhet.

Villan inklusive pooldäcket och en liten trädgård är 350 m2 till ytan.

Vi landar nära Plantation House, som var plantageägarens hem då det begav sig. Byggnaden i traditionell kreolsk stil med en spatiös veranda lika lång som huset, är idag ett enkelt men intressant museum kring öns historia och natur.

Kungligt besök

I november 1996 fick jag äran att vara privat guide för svenska kungafamiljen till mina tio favoritöar i Seychellerna. En lyxresort byggdes som bäst på Frégate och jag var upprörd över att den känsliga ön förvandlats till en dammig byggarbetsplats. Prins Carl Philip, 17, lugnade mig med de kloka orden, “det blir säkert fint när det blir klart”. Den unge prinsen anade inte hur rätt han skulle få. När vi landar på Frégate i november 2016 har prick tjugo år passerat sedan bygget och kungabesöket. Att jämföra öns nya personlighet, men med de viktiga grundvärdena bevarade, är spännande.

Frégate är inte bara “fint när det blir klart”, utan man har uppnått “top of the top” med lyxigt boende i intressant naturmiljö. Dessutom har ägarna av ön och resorten starkt fokus på en hållbar verksamhet inklusive skyddet av arter som den hotade shaman. Villorna har byggts med lokal mahogny och afrikansk teak uppe på klipporna, med utsikt över havet. Däcken är stora, i etage med två inlagda pooler, en jacuzzi och en infinitypool på femton meter.

Poolvilla nr 6 med utsikt mot nordost över Indiska oceanen.

Lika spatiös är villan, som har ett stort vardagsrum, ett sovrum, och mellan dem ett matrum. Alla med möbler och inredning av högsta kvalitet. Man kan gå ut på trädäcket från alla rummen. Istället för att kliva in i duschen på morgonen inleder vi dagen med att hoppa i poolen.

Det rymliga sovrummet i poolvillan.

Klokt matval

Vi intar nästan alla måltider i restaurangen. All mat är känsligt tillagad för att släppa fram de fräscha råvarorna. Resorten har egna odlingar av 120 sorters grönsaker och frukt.

Frégate Islands restaurang med luftig utsikt.

Frégate Island Private vill vara ledande inom hotellindustrin med eko­tänkande. I filosofin ingår devisen att välja mat och dryck som är bra både för gästerna, lokalinvånarna och planeten. En viktig punkt är att inget svinn får förekomma. Mat eller råvaror får helt enkelt inte slängas. För den kvantitativa planeringens skull måste gästerna därför förboka sina middagar vid lunch senast samma dag.

Lunch med färsk sashimi på morgonens fångst.

De tidigare dammiga stigarna runt den 2 km2 stora ön har belagts med betong och är lätta att ta sig fram på med hotellets buggies, små tysta eldrivna transportfordon som vi själva kör. All modernisering har utförts med imponerande elegans. Ingenting upplever vi som intrång i naturmiljön – trots vägbeläggningar, sexton villor med pooler, en spa-anläggning, huvudbyggnader. Allt är mycket skickligt och respektfullt hanterat.

Säkrade naturvärden

Förutom känslig landskapsplanering har Frégate Island Private också integrerat den gröna naturvården på ön i sitt projekt på ett föredömligt sätt. Man skyddar känsliga arter och tiotusen träd, bland dem sårbara, inhemska arter, har planterats för att återställa den ursprungliga växtligheten, som for illa under två seklers jordbruk.

Mycket energi har satsats på den tills nyligen kritiskt hotade seychellshaman, en trastlik fågel inom flugsnapparfamiljen. Öns ägare har accepterat förflyttningar av arten till andra öar för att rädda den. Och de har välkomnat inplanteringar av andra hotade arter.

Seychellshama på Fregate Island, en hotad art.

En av dem är jättelandsköldpaddan, som utrotades under kolonialtiden från alla centralöar, men som finns kvar på den avlägsna atollen Aldabra. Den har införts till Frégate och reproducerat sig där till 2 200 individer. Man ser den överallt i olika årgångar. Bäst trivs James, som har en särskild liten låda på en pinne där folk lägger hans favoritföda bananer.

En rörhöna försöker komma åt godsakerna i sköldpaddan James box.

Glasögonfågeln som fanns kvar bara på huvudön Mahé i tynande populationer, introducerades till Frégate 2001. Den stortrivs och har förökat sig till ett hundratal fåglar. Den endemiska blåduvan har sin starkaste population här, tryggad från jakt, katter, råttor och giftbesprutning.

Exklusiva stränder

Stränderna är Frégates mest “paradisiska” attribut. En liten inklämd vik på södra sidan, Anse Parc, är behändig att promenera till från plantagehuset. På nordvästra sidan ligger den strand som jag i trettio år hållit som min favorit i världen.

Den heter Anse Victorin och är gnistrande vit, len för ögat och fotsulorna, och inramad av kokospalmer och granithällar på ett estetiskt tilltalande sätt som är unikt för Seychellerna. Döm om vår förvåning när The Times plötsligt utsåg Anse Victorin till “The World’s Best Beach”.

Anse Victorin korades till Världens vackraste strand av The Times.

Långt nedanför villornas uppburna lägen skimrar sandstränderna vita. De är små, folktomma, privata, och därför väldigt exklusiva i bemärkelsen att man får ha dem i fred. En strand strax norr om vår villa heter Anse Macquereau. Den kan man boka privat genom att vända på en liten “Upptagen”-skylt där stigen börjar ned till beachen.

Anse Macquereau kan man reservera åt sig själv.

För tjugo år sedan överraskade vi kungafamiljen med en barbeque på stranden Anse Bambous. En speciellt influgen kock från Mauritius dök plötsligt upp ur buskagen och började glatt grilla färsk fisk och lamm. Vi var nästan rakt nedanför den poolvilla vi nu har logerat oss i.

Men då fanns inga poolvillor, bara snår och klippor. Då var Frégate Island vildare, mer orörd. Idag är ön mindre vild, men mer förädlad. Och hotade djur och fåglar trivs uppenbarligen bättre, sedan de fick en ansvarsfull lyxresort att leva i fredlig samklang med.

Seychellershamans räddning

Naturen på Frégate Island kretsar alltid kring seychellshaman, även kallad dayaltrasten, eller Magpie Robin, eller pisantez på kreol. Kärt barn har många namn. 1980 fanns endast 14 fåglar kvar, samtliga på Frégate Island.

Vid mitt besök 1990 fanns 21 individer på ön. Inplanteringar på andra öar hade misslyc­kats. Vi trodde alla att arten var dödsdömd. Den tredje utdöda fågelarten i landet. Denna orädda fågel var huvudorsaken till min oro under exploateringen. Under svenska kungabesöket 1996 observerade vi flera fåglar genom byggdammet. Då fanns runt fyrtio individer och ett mer omfattande räddningsprogram hade dragits igång.

Seychellshaman räddades baldn annat tack vare Frégate Island Private.

Och i höstas, vid senaste besöket, möter jag holländska biologen Janske van de Crommenacker. Hon berättar om ett fantastiskt samarbete mellan Seychellernas naturmedvetna regering, fågelskyddsorganisationer och Oetker Collection, som äger ön och resorten. Tillsammans har de lyckats få upp Frégates population till 140 fåglar. Tio gånger fler än 1980!

Inte nog med det. Utplanteringar av fåglar på fem öar har lett till lyckade häckningar som tycks ha säkrat arten för framtiden. Från en världspopulation på 14 fåglar på en enda liten ö, frodas tre-fyra decennier senare trehundra på sex olika öar i Seychellerna!

Oron för arten har lagt sig. Internationella Naturvårdsunionen IUCN har ändrat hotnivån från “starkt utrotningshotad” till “hotad”. En särskild fjäder i hatten för Frégate Island Private och deras lyxprojekt för top end-gäster. De har bevisat att lyxturism kan vara ett utmärkt verktyg för naturvård och artskydd, liksom för att nå framgångar för lokalsamhället.

För mer information: http://www.oetkercollection.com/eng/hotels/fregate-island-private/

Resefakta

Seychellernas 115 öar ligger i Indiska oceanen nordost om Madagaskar. Endast de 40 centralöarna består av granit. Frégate Island ligger fyra grader söder om ekvatorn och har ett jämnt klimat året runt. Bästa tiden är vår och höst. Flyger hit gör man med bl a Emirates, Qatar, Etihad och Ethiopian. Travel Beyond och Jambo Tours är några av de svenska arrangörer som kan skräddarsy din resa till Seychellerna och Frégate Island.

För mer inspirerande bilder:

SAMTLIGA BILDER: PETER HANNEBERG

Även Lottie Knutson har besökt Seychellerna. Hennes reportage kan du läsa här: https:www.firstclassmagazine.se/lyxig-oluffning-pa-seychellerna/

UPP
Translate »