EUROPA

GOLF: ELISEFARM GOLF CLUB

FÖR EN GENUIN BIT AV SKÅNE

BILD_40

 

Skåne är ett landskap som tack vare sitt något mildare klimat har en golfsäsong som sträcker sig betydligt längre än på många platser i landet. På Skånes drygt 70 banor är säsongen redan i full gång medan man på andra platser i landet fortfarande skottar snö. På vissa banor erbjuder man till och med spel året runt. En av de många banor som verkar under dessa gynnsamma förhållanden är Elisefarm Golf Club, placerad mitt i hjärtat av vårt sydligaste landskap.

 

_DSC0021

 

– I år öppnade vi upp banan ovanligt sent, inte förrän på Skärtorsdagen var det dags för säsongsstart, vissa år har vi bara stängt ett par veckor, berättar Ingrid Linné som tillsammans med maken Lars Ingesson äger och driver Elisefarm Golf Club.

Så mycket mer i hjärtat av Skåne är det svårt att befinna sig. Färden till Elisefarm går genom ett landskap täckt av öppna fält, välskötta gårdar och ett rikt djurliv. På vägen mot anläggningen räknade undertecknad in rådjur, harar som glatt skuttade omkring och en fasan som stolt spatserade vid vägkanten, en av många fågelarter som har sin hemvist i dessa trakter.

 

090703 Elisefarm 12th -7

 

Elisefarm står för det riktigt genuint skånska, det är en bondgård från 1700-talet vars vitkalkade längor nu förvandlats till en högklassig anläggning med hotell, restaurang, konferens, golf och spa. Här bor man i Herrgården, Stallet eller Annexet. I Herrgården är två av de sex dubbelrummen minisviter, i Stallet är rummen rymliga, de vitkalkade väggarna tjocka och fönstersmygarna djupa då man tittar ut genom de välvda stallfönstren av teak. I Stallet finner man också den härliga bröllopssviten med gustaviansk himmelssäng, hörnbadkar, dubbla handfat och i likhet med alla rum i byggnaden trampar man på skeppsgolv i ek.

PEGGA UPP PÅ PRISBELÖNT BANA

 

_DSC0045

 

På Elisefarm spelar man på prisbelönta banor som flera gånger rankats bland topp tio i Sverige av Golf Digest. 2011 löd motiveringen ”Engelsk Golfkänsla i Skåne, traditionellt tänkande och exklusiva golfupplevelser”. Man placerade sig detta år på samma plats som en annan högt skattad bana, Bro Hof. Att banan ger en engelsk golfkänsla är kanske inte helt överraskande då det är den välrenommerade engelske golfbanedesignern Martin Hawtree som utformat Elisefarms banor. Hawtree är golfbanedesigner i tredje generation, en designer som står bakom ett flertal nybyggnationer men även renovering av gamla golfbaneklenoder såsom Lahinch, Royal Birkdale och Royal Melbourne. Ett av Hawtrees senaste projekt var förlagt till Aberdeen där han på uppdrag av Donald Trump anlitades för att bygga ”världens bästa bana”.

 

_DSC0025e

 

På Elisefarm har Hawtree skapat en bana som slingrar sig fram längs stengärdsgårdar genom ett bitvis kuperat landskap med utsikt över Ringsjön och Bosjökloster. Banan mäter 6 011 meter från gul tee, vit respektive blå tee håller mästerskapsklass. Elisefarm har också varit värd för ett antal kvaltävlingar inför touren, förra året tog man det till nästa nivå och stod värd för en av deltävlingarna till Nordea Tour.

 

_DSC0033

 

Men inte bara mästare finner sitt lystmäte på Elisefarm här bjuds på utmaningar för alla utövare. Nybörjaren kan pröva på slingan med fem hål där man kan få en första känsla för spelet. På drivingrangen står man under tak och tränar på mattor eller grästee, där intill finner man också en fullt utrustad inomhusstudio.

 

_DSC0046

 

Tillsammans med en av landets mest välmeriterade golftränare, PGA Master Professional Hasse Bergdahl, kan man här få hjälp att förfina svingen i studion. Med hjälp av verktyget ”Dartfish” som även ger lektionen inspelad på en CD uppnår man en snabbare och mer effektiv inlärning. Anläggningen kan också erbjuda en puttinggreen, närspelsgreen samt tre övningsbunkrar.

HÄR FINNER TRÖTTA KROPPAR ÅTERHÄMTNING

Elisefarm 20110218

 

På Elisefarm är man mån om att inte bara de timmar man spenderar på banan ska bli minnesvärda, vid rundans slut kan man landa i anläggningens alldeles nyuppförda spa-avdelning som under våren är färdig att tas i bruk. Man har tidigare erbjudit sina gäster jacuzzi placerad med utsikt över golfbanan, utomhuspool samt en relaxlounge med öppen spis, allt placerat i trädgården vid herrgården. Den nya spa-avdelningen ligger placerad i Västra Flygeln.

Här finner man en exklusiv jacuzzi klädd i den för Skåne så typiska svarta skiffern, därintill en rymlig bastu. I mörkgrå lerkärl med keramikbeklädd insida kan man skapa sitt eget fotbad och på utsidan står nu den jacuzzi placerad som man tidigare kunde njuta i vid herrgården. I anslutning till spa-avdelningen finner man också två behandlingsrum där man kan boka in sig för en avslappnande massage, förskönande ansiktsbehandling och ett antal välgörande hand- och fotbehandlingar.

– Vi vill att även den som inte spelar golf ska känna att de får en avkopplande och minnesvärd vistelse här hos oss. Kommer man som ett par eller grupp så kan den som inte tar en runda på banan istället besöka vårt spa eller sträcka ut sig i en vilstol vid utomhuspoolen, beskriver Ingrid.

FASANEN HAR BLIVIT ETT SIGNUM

Elisefarm 20110218

 

I restaurangen förstärks ytterligare det genuint skånska, här värnar man om landskapets mattraditioner. Man ingår också i Skånska Matupplevelser, ett nätverk av skånska krogar som låter gästen uppleva det bästa det skånska köket kan erbjuda. På Elisefarm är det säsongen som formar menyerna. Då våren nalkas plockar köksmästare Peter Häll gärna in nässlor, sparris och rabarber i menyerna och i augusti serveras kräftor som följs av höstens svampar och vilt från egna marker. En rätt som har blivit något av ett signum för Elisefarm är fasan, en rätt som varmt rekommenderas. En fin dag intar man gärna måltiden på uteserveringen där man samtidigt ser ut över 18:e hålets green, anläggningens puttinggreen och en av områdets dammar där fontänkaskader bildar ett effektfullt inslag. Kanske njuter den som gått en runda inte bara av den glittrande dammen, utan även av dess placering som ger lite extra krydda åt banans sista hål, en bra score kan bli till ett minne blott då bollen istället hamnar på dammens botten.

För mer information:
www.elisefarm.se

 

UPP
Translate »