EUROPA

GOLF: SANKT JÖRGEN PARK RESORT

EN TOTAL UPPLEVELSE

2an0510

 

Omgiven av välklippta gräsmattor och omsorgsfullt lagda stenpartier ligger Sankt Jörgen Park Resort, en anläggning vars byggnader är utformade enligt modern arkitektur med ett resultat som utstrålar elegant funktionalism. Det är raka linjer, stora volymer och höga glaspartier som låter ljuset flöda genom byggnaderna. Inredningen harmoniserar väl med dess externa karaktär. De raka linjerna mjukas av med omsorgsfullt utvald inredning där möbler och exklusiva textilier går i övervägande varma jordfärger.

 

4an

 

Trots sin närhet till centrala Göteborg bjuder Sankt Jörgen Park Resort sina gäster på en grön oas med fantastiska möjligheter till rekreation. Här spelar man inte bara golf, detta är en modern country club med hotell, restaurang, konferens, golfbana, sportsclub och ett prisbelönt spa av högsta klass. Totalt har hotellet 82 rum varav tio sviter, alla med individuella namn och inredning. Från rummen ser man ut över golfbanan eller bjuds på en vy där stadens siluett bildar en kuliss i fjärran. Sviterna belägna i toppvåningen bjuder på extra lyx, de rymliga rummen har separat sovrum och egen takterrass där utsikten är än mer vidsträckt.

 

5419

 

GOLF ÅRET RUNT

Endast 150 meter från hotellet ligger resortens fina 18-hålsbana, Sankt Jörgen Park Golf. Här bjuds golfaren på en bana som uppvisar två olika karaktärer. De inledande åtta hålen spelas i parkmiljö, präglade av Kvillebäcken och Knipplekullarna, och här är banan ganska smal med strategiskt placerade vattenhinder. Då man går dessa hål är precision och en klar tanke egenskaper som är bra att ta med sig i slagen. Banans högsta punkt finner man vid de sista av de åtta inledande hålen och man belönas med en härlig utsikt över Göteborgs hamninlopp. Därefter följer resterande tio hål som är lite längre och förlagda i en öppnare miljö. Vill man stanna kvar i den golfinspirerade miljön även till lunch så ligger golfrestaurangen Greenhouse i klubbhuset. Här serveras menyer som man valt att kalla Klassisk husmanskost med nytänkande. Man kan välja mellan två fräscha rätter varje dag, en pastarätt och ett vegetariskt alternativ.

 

Sankt Jörgen Park Resort 04

 

Om det nu skulle falla sig så att vädrets makter inte är på golfarens sida och det inte lockar att ge sig ut på en runda så utgör Sankt Jörgen Park Academy ett alternativ värt att överväga. Akademien representerar själva hjärtat i resortens golfutbildning, strategiskt placerad mellan hotellet och klubbhuset och hemvist för anläggningens golfinstruktörer. Huvudtränare är Fredrik Strömgren vars golfkarriär tog sin början för 32 år sedan, instruktör har han varit i över 15 år. Han kan dela med sig av erfarenheter både från sin tid som landslagsspelare men även från en lång karriär som professionell på flera olika tourer.

Akademien är en plats där man kan spela inomhusgolf med hjälp av golfsimulatorer helt obekymrad om vilket väder som ruskar på utsidan. Förutom tre golfsimulatorer och en så kallad Trackman, golfanalysens Rolls Royce, finns här även klubbverkstad, reception, cafeteria och golfshop. På golfsimulatorerna spelar man på banor såsom S:t Andrews Old Course och Pebbles Beach utan att lämna Sverige. Simulatorerna kan även användas som drivingrange, svinganalysverktyg eller för tävlingar som ”närmast-hål” och ”längsta- drive”. Här krävs det inga handicap men det är en fördel om man spelat golf tidigare.

Trackman är ett avancerat dator- och radarsystem som ger en total analys av både sving, bollträff och bollflykt. Trackman kan visa precis – och med beräkningar bevisa – vad som är fel i svingen. Detta är ett verktyg som används av ett stort antal framgångsrika tränare och spelare, för den golfare som ännu inte prövat att använda detta sofistikerade verktyg rekommenderas att boka in en lektion.

AVRUNDA DAGEN I PRISBELÖNT SPA

Spa face man glad

 

Efter en dag på banan så har man väl förtjänat ett besök på resortens högklassiga spa som 2012 erhöll utmärkelsen Sveriges Bästa Spa. Spa-avdelningen är skapad med inspiration från naturen med dess lugnande, stärkande och läkande effekt tillsammans med det ayurvediska tankesättet som säger att bra energi skapar balans i livet.

 

Spa pool bad alla

 

Här kan man välja att följa någon av de tre spa-ritualer som erbjuds för att få ut det mesta av vistelsen. Man väljer då mellan tre olika teman, lugnande, renande och energigivande med tillhörande produkter som alla hämtat kraft från den nordiska naturen. Spa- ritualen genomförs därefter i en bestämd ordning där man får uppleva varma och kalla källor, bastur med olika temperatur och doft, sköna stunder i eldrummet och duschar av olika slag tillsammans med de utvalda produkterna som ytterligare förhöjer upplevelsen. Här vill man gärna njuta länge, några timmar går snart i denna välgörande miljö. Man bör inte missa att gå en trappa upp och sträcka ut sig i en hängande säng omgiven av flortunna vita tyger där man behagligt vaggas från sida till sida. Även utomhuspoolen helt klädd i granit är ett måste, här omsluts man av 39-gradigt vatten oavsett årstid.

 

Spa eldrum grupp

 

En del av upplevelsen på spa är lunchen som med fördel intas iklädd morgonrock i spa-bistrot Jos Bar. Här bjuds man inte bara på mat som smakar gott och är välgörande för kroppen, den rawfoodinspirerade buffén är också en fröjd för ögat. Rawfood är mat som inte hettats upp över 42 grader och därmed behåller alla sina näringsvärden. Att detta är ett framgångsrikt koncept fick man bekräftelse på då man tog hem utmärkelsen Årets Spakök 2013. Motiveringen löd: Rawfood när den är som bäst, ett fyrverkeri av smaker, färger och livskraft.

 

Sandsj+∂ h+∂st 2010 021

 

Det är verkligen lustfyllt att ta för sig från denna kavalkad av färger och en unik känsla att smaka rätter där varje ingrediens tillåts visa sitt ärliga och naturliga jag. Man fastnar gärna i ett botaniserande bland de många shots som erbjuds, energigivande och färgglada små skapelser.

När dagens aktiviteter når sitt slut är det dags för nästa upplevelse i gastronomins tecken, middag på Garden Café. Här lyfter man stolt det svenska matarvet i rätter som så långt det är möjligt baseras på närproducerade och ekologiska råvaror. Kanske blir det en drink före maten ute på terrassen eller i Orangeriet, en härlig plats att summera dagens bedrifter på banan.

För mer information:
www.sanktjorgenpark.se

Text: Ingela Rossing

UPP
Translate »