AFRIKA

GONDWANA – NATUR, DJUR OCH LYX

Kapstadens dramatiska omgivningar bjuder på magiskt ögongodis och lycka för gommen med utsökta vindistrikt och vingårdar med restauranger av toppklass. Men när du väl är i Afrika vill du självklart på safari. Lyxiga Gondwana Game Reserve ligger fem timmars bilfärd från Kapstaden och är ett ypperligt komplement till din resa.

Jeepens hjul spinner i fynboslandskapet när ögonen ger sig ut på storslagna äventyr. En elefant finner skugga under ett träd, en välbevakad noshörningsunge passar på att äta lite gräs och ett lejon smyger fram bakom en buske och stannar upp och tittar på oss.

Krugerparken i all ära, djur och safari kan upptäckas på andra håll i Sydafrika. Som på Gondwana Game Reserve, där ”the big five” strövar omkring fritt i sitt naturliga element. Trots att det privatdrivna reservatet bjuder på 11 000 hektar, och därmed är störst i sitt slag i landet, är staketen lätträknade.

Perfekt lokaliserat

I maklig takt rullar vi vidare och låter kameran stifta bekantskap med utrotningshotade arter som den svarta noshörningen och den för Kapregionen så välkända bergszebran.

Frasen ”Mitt i naturen” har nog aldrig legat närmare till hands. En elefanthona rör sig nyfiket mot vår jeep och vi fångar fantastiska bilder på det kraftfulla djuret innan guiden blixtsnabbt läser av hennes kroppsmönster och ser att hon börjar bli irriterad. När hon tar ytterligare ett steg mot jeepen backar han lugnt bakåt. Han vet hur djuren ska hanteras. Väl tillbaka bjuds vi på en utsökt trerättersmiddag med vilda inslag, som exempelvis krokodil.

I restaurangen avnjuter du afrikansk mat med internationell twist – ofta med viltkött på tallriken.

Frostnupna morgnar

Siluetten av en giraff i en soluppgång – det blir inte mer safari än så.

Gondwana Game Reserve ligger fyra till fem timmars (vacker och varierande) bilfärd från Kapstaden, och dessutom blott några kilometer från starten på den berömda Garden Route. Ett par nätter här är ett utmärkt komplement till Kapstaden och dess omkringliggande vingårdar.

Men glöm inte att ta med några varmare plagg. Det är lätt att förledas till att tro att det alltid är varmt i Afrika – men så inte är fallet. September månad, vilket motsvarar vinterns kamp mot vår i Sydafrika, innebär närapå frostnupen morgon och iskalla safariturer. Lyckligtvis brukar guiderna vara väl förberedda och dela ut stora, fodrade, vindtäta ponchos med rejäla luvor. Fint så. Och jodå, även om safarin som sådan är något av en ”basicvariant” kan reservatet överhuvudtaget stoltsera med en service i toppklass.

Skåla med giraffer

Här kan man för övrigt övernatta i gigantiska villor mitt i reservatet, med djur överallt inpå sig. Att vakna med små pärlhöns som smyger runt utanför huset är exotiskt i sig. Eller vad sägs om att ta ett glas vin i solnedgången med nyfikna giraffer som sällskap? Om än på behörigt avstånd…

Gondwana Game Reserve marknadsför sig som ett malariafritt alternativ och passar utmärkt för dig som aldrig har testat på safari tidigare. Här kommer du nära djuren på riktigt, och de är vana vid besökare. Dessutom bor du bekvämt i din lodge där badkaret vetter ut mot oändligheten – och de vilda djuren.

Din egna privata “lyx-lodge” är helt fri från insyn, så väl som på djuren som kommer på besök.

Fakta, Gondwana Game Reserve

Gondwana består av totalt 11 000 hektar och erbjuder möjligheten att bocka av the big five, det vill säga lejon, buffel, elefant, noshörning och leopard.

Ta dig hit: Gondwana Game Reserve ligger fyra timmar med bil från Kapstadens internationella flygplats. Du kan flyga till den närmare belägna George Airport från både Johannesburg och Kapstaden. Flygplatsen ligger 45 minuters bilfärd från reservatet och transfer kan arrangeras av Gondwana.
Missa inte: Du befinner dig vid starten av vackra Garden Route.

Bästa tid på året: Gondwana har ett av världens mildaste klimat, näst mildast efter Hawaii, enligt Guinness Rekordbok. Temperaturerna varierar mellan 13 grader i juni till 19 grader i januari. Det gör Gondwana till en utmärkt destination året runt. Vill du uppleva försommaren och blommorna rekommenderas dock slutet av september eller början på oktober.

För mer information: http://www.gondwanagr.co.za

Läs också vårt andra reportage om Garden Route där Gondwana är inkluderat https://www.firstclassmagazine.se/lyxiga-aventyr-langs-garden-route/

FOTO: PRESS OCH BJÖRN WAENERLUND
UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida