EUROPA

GRAND HÔTEL PARIS

Grand Hôtel i Paris är ett romantiskt och fantastiskt stopp som du verkligen förtjänar. Victor Hugo, Oscar Wilde och Marcel Proust är bara några av de kända artister som varit stamkunder här. Grand Hôtel Paris eller rättare sagt Intercontinental Paris Le Grand är ett måste om man vill dyka in i det franska artonhundratalets glansfulla epok med ett glas champagne i handen och utsikt över Operan.

Den pampiga entrén på Grand Hôtel

Grand Hotel byggdes inför världsutställningen 1867. Arbetet finansierades av ett företag som grundades av bröderna Pereire, Isaac och Emile. Palatset, tillsammans med sin välkända restaurang Café de la Paix, invigdes med pompa och ståt av kejsarinnan Eugenie, den 5 maj 1862.

Trots att hotellet befinner sig i centrum av en av världens största huvudstäder är det som att komma in i en annan värld när man kliver in i lobbyn. Frankrikes historia är påtaglig i hela hotellbyggnaden. Man får den där “slottskänslan” redan vid första steget in och tappar nästan andan av alla vackra dekorationer som påminner en om landets andra kejsardöme. Att stöta på Napoleon III här skulle knappast få en att höja på ögonbrynen.

Från samtliga sviter har man en direkt vy över den berömda Palais Garnier-teatern, en del av Paris prestigefyllda opera. Sviten där vi bor är lagom stor och väldigt mysig. Det franska bemötandet och välkomstgåvan bestående av champagne, macarons och jordgubbar gör rummet än mer hemtrevligt.

Sviten är klädd i röda och gyllene färger: en tjock röd matta på golvet, stora draperier, ett skrivbord från andra kejsardömets tid. Här kastas man definitivt tillbaka till 1870-talet, fast med en femstjärnig service och moderna bekvämligheter.

I palatset finns Café de la Paix, en av Paris mest kända restauranger. Den populäre kocken, Laurent André, har bland annat jobbat på Royal Monceau. Alla restauranger han har samarbetat med har fått en eller flera stjärnor i Guide Michelin.

Hotellets andra restaurang, la Verrière, välkomnar gäster i en vacker, åttahundra kvadratmeter stor vinterträdgård med ett fantastiskt glastak. Ljuset och stämningen i lokalen är magiska. La Verrière är en oas där dag och tid genast glöms bort, med garanterad avkoppling som följd.

Det fina glastaket i la Verrière

På bottenvåningen ligger komplexets spa och gym. Där kan man passa på att skämma bort sig själv med en “Rituel Énergisant – Inspiration Atlantique”, en energisk massage som med specifika tryck löser upp alla spänningar på djupet. Här blir man snabbt utvilad och återfår hela sin energi.

På hotellet har man spirande affärsdistrikt, populära turistattraktioner och bra shopping nära till hands: les Galeries Lafayette, Rolex, Cartier, Chanel, Louis Vuitton och Hermes med flera etablissemang på Place Vendôme. Här känner man huvudstadens puls slå.

Är du sugen på något sött rekommenderas den utsökta honungen från operatakets egna biodling. Här produceras 2000 kilo honung per år, som sedan säljs i operans butiker.

Paris är ett erkänt måste för en romantisk helg, blandad med shopping, kulturella sevärdheter och fantastiska matupplevelser. Att påbörja och avsluta dagen på Grand Hôtel är en lyx man utan tvekan kan unna sig för en perfekt weekend.

För mer information: https://www.ihg.com/intercontinental/hotels/us/en/paris/parhb/hoteldetail

FOTO: VIRGINIE GARCIA
UPP
Translate »