EUROPA

GRAND HÔTEL – PLAN TRE

Juvelen i den svenska hotellkronan, Grand Hôtel i Stockholm, har under senare tid genomgått en omfattande ansiktslyftning. För två år sedan renoverades den ”gamla damens” två första våningar och nu står ytterligare 29 rum samt Bernadotte-sviten på våning tre färdiga.

 

Foto_Magnus_Mårding_rum02

 

AMBITIONEN har varit att skapa en anda som förenar detaljkänslan från hotellets byggår 1874 med allt vad vi förväntar oss av ett modernt femstjärnigt hotell av yppersta internationella klass.

Har man lyckats? Efter en underbar natt i ett av de eleganta rummen kan First Class Magazine bara nicka instämmande och utbrista i ett lyckorusigt ”jaaa”. Grand Hôtel stärker och behåller sin position som ett av Europas ledande klassiska hotell.

 

Foto_Magnus_Mårding_rum03

 

BATH BUTLER

Hade vi känt till Grands nya service, ”Bath Butler” – beställ ett upptappat bad vid ankomst eller önskad tidpunkt, med doftpaket och om så önskas, rosenblad och Champagne – hade vi givetvis utnyttjat denna. Nu kunde vi istället noga inspektera det spatiösa rummet och dess vackra ”antika” panoramatapeter och detaljer medan badvattnet tappades i det stilrena badrummet. Inredningsarkitekten Sanna Nathanson har i samarbete med Tengboms arkitekter skapat tre olika rumstyper i nyanser som blågrön med gula accenter, grått med turkos, petroleumblå och smaragdgrön, eller som i vårt fall, panoramatapeter med grisaillemotiv och en rostig orange accent.

 

Foto_Magnus_Mårding_rum06

 

LYX FRÅN HERMÈS

Inredningen lyckas fånga den perfekta balansgången mellan diskret hotellelegans och hemtrevnad utan att rummen känns vare sig opersonliga eller överlastade. Detaljer som tofsar, tunga draperier, band och tyger från Hermès ger ekon från 1800-talet medan modern nödtorft som minibar, diverse elektroniska uppkopplingsmöjligheter och tv antingen döljs eller sömlöst smälter in.

Efter det uppfriskande badet kan gästen också pröva en annan av Grands nyheter – ”Fragrance Butler”. Denne kommer upp till rummet med ett urval från hotellets parfymsortiment från Molton Brown, och kommer efter en snabb frågeställning fram till vilka sorter som bör rekommenderas gästen. Parfymen kan sprayas på plats men också köpas med hem som en liten doftsouvenir.

 

Foto_Magnus_Mårding_rum04

 

MATEN ÄR FÖRÄDISKT GOD

Tyvärr kan maten på Grands Matbar, som drivs i mästerkocken Mattias Dahlgrens regi, inte köpas hem – det är i alla fall inte att rekommendera om man är en långväga gäst. Alla Grand Hôtels restauranger håller som bekant yppersta klass, och den avsmakningsmeny som utgör Matbarens kök, ett antal små rätter som fritt kan kombineras och avätas efter eget tycke och smak, är på alla vis strålande och förrädiskt god. Man vill bara ha mer.

 

Foto_Magnus_Mårding_rum05

 

Besöket på Matbaren ger inte bara en fantastisk smakupplevelse. Det lägger också grunden till en god nattsömn i en av hotellets ljuvligt sköna sängar, i vilken man vaknar upp och tänker att man under inga omständigheter vill missa den exklusiva frukostbuffé som kan avnjutas i Hugo Alfvén-rummet. Där i ligger också en del av Grand Hôtels dragningskraft. Man vill inte missa en enda liten upplevelse och helst ta med sig hela hotellet hem i resväskan. Och bättre betyg än så kan väl ett hotell inte få?

LÄS MER OM MATHIAS DAHLGRENS KONCEPTKÖK.

För mer information:
www.grandhotel.se

Text: Pelle Almgren Foto: Grand Hôtel

 

 

 

UPP
Translate »