Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Den grekiska matkonsten

Välkommen till Greklands gastronomiska sinnesvärld!

Salt som de grekiska haven, mjuk som en solnedgång i Santorini, varm som morgonsolen i den grekiska övärlden, färska som de iskalla floderna i Epirus, sammetslen som molnen på morgonhimlen i  Attica, imponerande som ravinerna i Makedonien, krispigt likt höstvädret på de Joniska öarna, uppfriskande som en vårbris på Kreta –  det grekiska köket skapar ett kvarvarande intryck likt synen av vågorna som slår in på Samothrakes stränder. Läs mer här http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/regional_cuisine/local_flavours_of_the_greek_cuisine

Balanserad grekisk kost för alla

Ett av de mest genuina kulturella inslagen i Grekland är det grekiska köket. Den unika smaken av en destinations kök är kopplad till kvaliteter och egenskaper i dess samhälle och avslöjar en viktig information om dess kulturella och ekonomiska historia. Samtidigt är mat också en form av kommunikation, ett sätt att “tala” till någons hjärta. Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/the_greek_gastronomy_of_the_mediterranean

 Den grekiska filosofin

Tidpunkten på dagen då greker samlas runt bordet för att njuta av en måltid eller olika hors d’oeuvres (mezedes) med Ouzo är en tradition som varje grek upprätthåller med vördnad. En djupt förankrad social sed är när grekerna delar en måltid hemma med vänner, på en restaurang eller en taverna. Det grekiska ordet “symposium” är ett ord som är lika gammalt som Grekland själv  och betyder bokstavligen “dricka med vänner”. Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/greek_cheeses

Grundläggande ingredienser i det grekiska köket

Det grekiska köket har fyra hemligheter: färska ingredienser av god kvalitet, korrekt användning av smakämnen som örter och kryddor, den berömda grekiska olivoljan och enkelheten.

Den grekiska olivoljan förtjänar att omnämnas lite extra. Den finns i nästan alla grekiska rätter och används rikligt i de flesta av dem. Olivoljan är av utmärkt kvalitet och den är mycket bra för hälsa. De flesta grönsaker odlas på naturligt sätt och de bevarar därför sin doft och sin smak. Du kommer att vara glad och nöjd efter att ha smakat en grekisk tomat, kål, morot, lök, persilja och vitlök. Samtidigt bör du inte glömma den rika smaken och aromen av färska grekiska frukter, som druvor, aprikoser, persikor, körsbär, meloner, vattenmeloner, etc. Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/fruits/a_feast_of_fruit

Grekisk frukost

Frukosten är definitivt dagens viktigaste måltid, en stor energikälla för att starta en spännande dag full av upplevelser och nya äventyr! Det höga näringsvärdet och kvaliteten på produkterna från Medelhavet, tillsammans med deras tradition och upplevelsekaraktär, står för den grekiska frukostens speciella egenskaper.

Även om den varierar från en plats till en annan, misslyckas aldrig den grekiska frukosten att koppla ihop smaker och aromer med värdena av enkelhet, tydlighet och renhet. Som besökare i Grekland  har du ett stort utbud av destinationer att välja mellan där var och en har en unik kulinarisk tradition. Beroende på regionen, dess lokala råvaror, vanor och klimat, varierar frukostingredienserna avsevärt. Läs mer här: http://visitgreece.gr/en/gastronomy/greek_breakfast

En värld av smårätter

Listan över läckra smårätter är mycket lång. Skaldjursrätter inkluderar vanligtvis soltorkad bläckfisk som sedan grillas, Saganaki räkor (räkor kokta i en kastrull med tomatsås, ost och smaksättning), ångade musslor, marinerad ansjovis med persilja och finhackad vitlök, stekt bläckfisk och en mängd skaldjur som serveras råa med färskpressad citronsaft. Läckra salta produkter passar också bra till din Ouzo! Prova sardiner, makrill, tonfisk, pålägg (lufttorkad Salami, Pastourma), hårda ostar som Ladotyri, Kefalotyri och ugnsbakad Fetaost med tomat och paprika. Din Ouzo upplevelse är långt ifrån fullständig, såvida du inte intar din Ouzo med Tzatziki, en rökt aubergine sallad eller en kryddig, het ostdipp som kallas Tyrokafteri. Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/delicious_summer_teasers

Har vi kittlat dina smaklökar nu? 

Ett härligt ackompanjemang till mat i forntida grekiska dryckeslag

Grekiskt vin har en betydande plats på världskartan över alkoholhaltiga drycker. Gamla traditioner kombineras nu med modern teknik för vinframställning och resultatet är goda viner som har ett anseende internationellt, eftersom de med tiden har fått många utmärkelser. Läs mer här: http://visitgreece.gr/en/gastronomy/a_savoury_trip_to_xanthi

Ouzo som aptitretare

Ouzo är Greklands nationella alkoholhaltiga dryck, en stark anissmaksatt dryck, som åtnjuts särskilt under sommaren. Grekerna dricker det helst med vänner och med två eller tre isbitar samt tillsatt kylt vatten. Det är alltid åtföljt av läckra smårätter, så kallade ‘mezedes’ på grekiska. Ouzos starka smak matchas väl med rätter av kryddig, salt eller till och med sur mezedes. Tallrikar med läckra rätter serveras och alla hjälper sig själva av utbudet av plockmaten medan de smuttar på sin Ouzo! Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/traditional_products/ouzo

Dofter och smaker som kommer att imponera på dig

Greklands nationaldryck serveras vanligtvis på små kaféer så kallade ouzeri. Den delikata anisdoften kommer att fylla dina näsborrar och kittla dina smaklökar. Gå med i dina vänner och säg “ya mas” vilket är det grekiska sättet att säga “skål”. Känn din anda stiga när du smutta på din ouzo och ditt hjärta värmas upp. Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/cherished_greek_dishes

Den grekiska atmosfären

Smutta på ett glas Ouzo eller ett glas vin tillsammans med grillad bläckfisk eller någon annan grekisk maträtt medan du sitter under skuggan av ett träd på en liten tavern vid havet. När du kommer hem till Sverige, försök att upprepa denna upplevelse genom att förbereda samma måltid och servera samma drink.

Oavsett hur du försöker upprepa detta kommer du snart att inse att det inte smakar detsamma. Det är inte så att något är fel med din smak eller dina kulinariska färdigheter, det är den grekiska atmosfären när du äter en måltid – i huvudsak en kombination av vad du äter och där du äter den som inte kan upprepas eller kopieras. Det är helt enkelt något du bara kan hitta, smaka och njuta av i Grekland! Läs mer här: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy/regional_cuisine/local_flavours_of_the_greek_cuisine

För mer information: http://www.visitgreece.gr/en/gastronomy

Samtliga foton: GNTO

 

UPP
Translate »