MAT OCH DRYCK

GULDKULA CHAMPAGNE

Champagne och viner produceras oftast utomlands. Därför blir det alltid lite extra spännande när det finns en svensk koppling. I fallet Guldkula Champagne finns det faktiskt två.

Håkan Guldkula och Richard Juhlin står bakom Guldkula

Håkan Guldkula är grundare och ägare av champagnen Guldkula. Han är ursprungligen från Dalarna, men arbetade under yuppieeran på Wall Street-börsen i New York. Jag frågade honom vilka märken han drack då och hur det påverkade hans smak.

– När vi hade gjort en bra affär gick vi ofta ut på någon vinbar och firade, helst med Krug, berättar Håkan. Det är lite den typen av kvalitet jag vill att Guldkula ska ha men till ett lägre pris.

Det är klart att en sådan referens som kultförklarade Krug kräver att champagnen är riktigt bra. Till sin hjälp har Håkan därför anlitat Richard Juhlin, med ansvar för att kvalitetssäkra champagnerna. Richard är känd vinprovare och sedan många år specialiserad på just champagne.

Under namnet Guldkula finns i dag sex olika champagner. Fyra av dem är pedagogiskt indelade efter färg: Black, White, Pink och Green. Dessutom finns instegschampagnen Guldkula Premier Cru och lyxchampagnen Diamond. Enligt säker källa ska det dessutom lanseras en ny champagne i början av 2022. Det blir en Brut som kommer att vara något billigare än deras Premier Cru.

Utbudet från Guldkula

Guldkula på Systembolaget:

Guldkula Premier Cru (299 kr, art nr 73077)
Guldkula White Grand Cru Blanc de Blancs (399 kr, art nr 75248)
Guldkula Black Grand Cru Blanc de Noir (499 kr, art nr 75950)
Guldkula Green Vintage Extra Brut 2015 (499 kr, art nr 76418)
Guldkula Pink Grand Cru Rosé (499 kr, art nr 75097)
Guldkula Diamond Grand Cru Vintage 1998 (9 299 kr, art nr 77614)

Guldkula Premier Cru ingår i Systembolagets ordinarie sortiment, de övriga är beställningsvaror.

Att Champagne ska vara kall, torr och gratis är ett känt ordspråk. Vi vet inte hur mycket Håkan och Richard håller med om det sistnämnda…
Foto: Åsa Larsson
UPP
Translate »