EUROPA

HAMBURG BY STEFAN NILSSON

Vad tycker du om Hamburg? Många av oss har passerat staden oavsett om det gäller jobb eller tågluffning. Den nordliga tyska staden påminner en hel del om våra svenska städer med närhet till vatten med mera. Jag gillar den. Nu i sommar var jag här för att göra en utställning om svensk design som gick under namnet Roots of Sweden. Kolla bland annat här.

Jag är alltså i Hamburg under en vecka. Lektion nummer ett. Drick inte Alsterwasser. Åh, det låter så gott. Öl som blandats med lite sötande bär. Nej, det smakar som en konstig belgisk öl med saft. Namnet Alsterwasser kommer från sjöarna som ligger vid staden och är klassiskt hamburgerskt. Men ändå – nej. Don’t do it.

Men det finns bra matupplevelser i Hamburg. Vi bodde nära Eppendorf som är som stadens Östermalm. Här finns bland annat Ufer vid kanalen som är väldigt klassiskt och avslappnat. Här kan man få en klassisk flamkuchen eller mer avancerat. Vi återkom två gånger – så gott var det.

Under en vecka så åt vi oss alltså genom stan. Bästa måltiden fick vi hos Cornelia Poletto. I “östermalmiga” Eppendorf ligger den här pärlan. En fantastisk service och riktigt, riktigt god mat. Jag fick stadens absolut bästa Vitello Tonnato.

Om du gillar asiatiskt så måste du förbi Xeom som är en vietnamesisk restaurang med högt tryck. Streetfood och kö långt ut på gatan. Men så värt det. Jag fick en soppa med friterade nudlar och vårrullar.

Området runt St George är också bra för mat. Här finns schyssta vinbarer och även en bra tysk källarrestaurang. Das Dorf har stans bästa schnitzel.

Om du hänger nere i hamnen så måste du besöka någon av de klassiska fiskrestaurangerna. I Hamburg finns området Fischmarkt där man kan hitta bra fisk. Här hittade vi Fischerhaus där jag fick rödspätta och fläsk.

Mat, dryck och massor av människor att titta på. Ja, då ska du till hamnens trendigaste plats – Strandpauli. Här får du svängig musik och enkelt mat med sand mellan tårna. Värt ett besök.

 

Om du besöker Hamburg nu i sommar eller höst så måste du förbi nyöppnade Elbe Philharmonie. Byggnaden är som ett slott i en fantasyroman. De flesta åter upp till utkiksplatsen men här kan man både äta och dricka gott.

Sommar…

Sista restaurangtipset… Hamburgs motsvarighet till “hipster-söder” är stadsdelen Schantzenviertel. Glid runt, kolla på street art och drick en massa öl.

Jag vill skicka med två tips på matbutiker också. Matbutiken Mutterland har en massa roliga matsouvenirer. Här kan du köpa choklad för “riktiga karlar” och sill. Kul och helt klart värt ett besök.

Sista tipset får bli tyska ölbutiken Beyond Beer som bara säljer öl. Oavsett om du gillar det eller inte så kan man bli fascinerad över hur snygga ölflaskor det faktiskt finns.

 

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida