EUROPA

HÄRLIG ÄR NORDEN

Man behöver inte åka långt för en skön reseupplevelse. Vår granne Norge är ett fantastiskt resmål av flera anledningar. Först och främst ligger det nära och man tar sig dit på bara några timmar, vare sig det är med flyg, bil eller tåg. Sedan har landet naturupplevelser som skiljer sig stort från våra egna svenska. Ett exempel är de makalöst vackra fjordarna.

norge1

Foto: Shutterstock

EN AV VÄRLDENS SKÖNASTE BÅTTURER är den man tar genom de många fjordar som kantar Norges kust. Hurtigruten drar miljoner turister varje år och en resa med ett av de 13 skepp som i sakta mak seglar upp och ner för kusten är verkligen ett minne för livet.

shutterstock_88941850 kopia

Foto: Shutterstock

Vi klev på i Bergen och tillbringade ett och ett halvt dygn ombord för att slutligen gå i land i Norges tredje största – och charmigaste – stad Trondheim. Med Hurtigruten kan man resa året runt och alla årstider har sin charm. Det går lätt att skräddarsy sin tur som snirklar sig in och ut ur de mäktiga fjordarna. Ta en full tolvdagars rundresa eller gör som vi, hoppa på och av där det passar eftersom båten lägger till vid en rad hamnar. Från början var Hurtigruten enbart ett fraktbolag men då man upptäckte ett stort intresse från turister utökade man turerna för att kunna erbjuda besökare några av världens vackraste vyer. Geirangerfjorden är en av de största och det tar nära en hel dag att se hela fjorden. Den har sitt inlopp vid Ålesund som är en pittoresk liten ort och fjordturen är spektakulär.

norge2

Foto: Eva Juhlin-Dannfelt

Detta är dock inga lyxfartyg, hytterna är funktionella och restaurangerna har bara öppet då det vankas mat. Mesta tiden tillbringar man ändå ute på däck eftersom det är där attraktionerna finns. Fjordarna är magiska i all sin prakt och oavsett årstid är det ganska kallt i luften så en vindtät jacka är ett måste. På sommaren är det ljust dygnet runt så man tappar lätt tidsräkningen, men det är fantastiskt för den som är intresserad av att fotografera.

SE FANTASTISKA BILDER FRÅN HURTIGRUTEN

Text: Eva Juhlin-Dannfelt

UPP
Translate »