EUROPA

HENNICKEHAMMAR – SAGOLIKT I VÄRMLAND

Vi färdas genom Värmlands djupa skogar, och så plötsligt ligger den där, Hennickehammar – den vackra 1700-talsherrgården i gult – inbäddad i skogen, alldeles intill en sjö.

Hennickehammar_Ext_3-1

Det känns trolskt, lite mystiskt. Hennickehammars Herrgård brukar också kallas en värmländsk saga. Här är makalöst vackert. Det är också något alldeles speciellt med den stämning som råder här, som påverkar både kropp och själ. Lugnet sänker sig snart över en stressad själ.

b_tarna-vid-

Genast man stiger in i receptionen känner man sig som, ja, hemma. Den vänliga personalen gör att det känns familjärt på en alldeles lagom nivå, liksom den inbjudande inredningen som är skönt icke- perfekt. Hennickehammars Herrgård ligger alltså som en vacker oas mitt ute i den värmländska storskogen, vid sjön Hemtjärn som bara väntar på bad- och båtgäster.

Själva herrgården och de kringliggande byggnaderna ramar in en ljus och luftig park, och var man än befinner sig på anläggningen har man vatten som sällskap: Från Hemtjärn ned till nästa sjö, Potten, är det 30 meter i höjdskillnad och forsen som binder ihop dem är mäktig. Om våren dundrar och dånar den fram, om sommaren sipprar den försiktigt fram.

entre-lobby

Forsen är för övrigt en anledning till varför Hennickehammars Herrgård ligger där den ligger. Kraften i forsen kunde driva en stångjärnshammare, och med hjälp av den tillverkade man olika järnföremål som ankare och kättingar med järn som fraktades hit från Bergslagen. Här fanns en smedja ända till slutet av 1800-talet.

Det känns självklart att sig ge sig ut på promenad i de vackra omgivningarna. Vi faller förstås för John Bauerstigen, en slinga på två kilometer. Och när vädret tillåter är det förstås ljuvligt att upptäcka den trolska stämningen till sjöss – det finns både ekor och kanoter att låna. En tidig gryning eller i skymningen är det lätt att föreställa sig älvor som dansar på sjön.Man förstår varför många sagor är skrivna i Värmland.

Hennickehammar_Flygfoto-1-1

Hennickehammars Herrgård bjuder också på kulinariska äventyr. Herrgården är omtalat för sitt kök, vars filosofi är att skapa en naturlig men exklusiv matupplevelse i egen stil, och sedan flera år finns man också med i Sveriges två främsta restaurangguider: White Restaurangguide & Sveriges Bästa Bord. “Färskt och tillgängligt” är honnörsord; närheten till naturen ger exklusiv tillgång till råvaror från bygdens eget skafferi – både fångst och skörd.

Hennickehammar_Mat_2-1

– Därför kan vi inte alltid i förväg informera om rätterna på menyn, eftersom tillgång på råvaror styr. Finns speciella krav eller önskemål, gör vi naturligtvis vårt yttersta att lösa detta på plats, berättar Anna Backman, som tillsammans med sin man Lennart driver Hennickehammars Herrgård.

Hennickehammar_Mat_4-1

Matupplevelsen blir inte direkt sämre av den sköna stämningen i matsal och salonger. Inredningen i svensk herrgårdsstil inbjuder till att sitta länge och njuta. Efter en god natts sömn, i mycket charmiga rum, väntar en annan högtidsstund, nämligen frukosten. Vi sitter gärna länge och njuter av nygräddade våfflor, hembakat bröd, fil eller youghurt med alla möjliga och omöjliga tillbehör och nybryggt kaffe.

Hennickehammar_Omgiv_1-1

Med tanke på den goda maten känns det extra skönt att omgivningarna lockar till stärkande promenader – eller joggingturer för den delen. Eller så gör man ett besök i den härliga spaavdelningen i stället, med bubbelpool och bastu. Ett extra plus ger vi för att man kan boka relaxavdelningen och vara helt för sig själv för en timme. Tips: Kommer ni hit i ett litet sällskap, måste ni absolut hyra vedbastun och ta ett dopp i sjön – eller i isvak vintertid.

Hennickehammar18-1

Det är inte svårt att bli förälskad i Hennickehammar, i själva platsen, miljön, människorna, maten. Trots det kan det förstås hända att man vill ge sig ut på en utflykt, runt Filipstad finns en mängd sevärdheter att besöka.
Men vi stannar kvar.

För mer information:
www.hennickehammar.se

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida