RESTAURANGER

Historien bakom Guide Michelin

Här är historien bakom Guide Michelin. Det är i år 117 år sedan den första Guide Michelin utkom på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Syftet med guiden var lika enkelt som genialt: Frankrikes då cirka tre tusen bilägare, varav nästan alla fanns i Paris, skulle ta ut bilen för att slita på däcken så att de behövde nya.

Guide Michelin

Dessutom ville man sprida intresset för bilar så att allt fler skulle införskaffa en, och därmed även behöva köpa däck. Guiden gav man kostnadsfritt till alla som köpte en bil och innehöll ursprungligen information om tankställen samt instruktioner för att byta däck och glödlampor. Vid denna tid fanns det av naturliga skäl inte så många bensinmackar, så informationen var nödvändig. Som en extra service listade guiden även platser där man kunde sova gott och få sig en bit mat. Det övergripande syftet var – och är fortfarande – Michelins mission: ”En bättre väg framåt”. På 1930-talet utökade man guiden till det nuvarande systemet med stjärnor och gradering.

De åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin

Många kanske inte är medvetna om att det faktiskt finns flera olika betygssystem i guiden. Till exempel får bara maten i sig stjärnor som utmärkelse, och det är allmänt känt att de allra bästa restaurangerna kan uppnå tre av dessa stjärnor. När det gäller andra aspekter som service, miljö och övergripande intryck, används symboler i form av bestick.

Guide Michelin

En restaurang med en enastående service kan tilldelas upp till fem korslagda bestick. När det kommer till hotell, betygsätts de baserat på service, miljö och komfort, vilket visas med husikoner i olika storlekar. Både restauranger och hotell kan erhålla röda symboler, vilket indikerar att de av Michelins hemliga bedömare har blivit upplevda som exceptionellt trevliga.

Stjärnornas betydelse

En stjärna i Guide Michelin betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. En restaurang med två stjärnor är enligt betygssättningen ”värd en omväg”, medan den restaurang som kan stoltsera med hela tre stjärnor är ”värd en resa i sig”.

Hur går bedömningen till?

Stjärnorna delas som tidigare nämnts ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen: 1. Kvaliteten på råvarorna. 2. ”Hantverket” – det vill säga smaken och tillagandet. 3. ”Personligheten” – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck. 4. Värde för pengarna. 5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Vilka är inspektörerna och hur blir man en?

I filmen ”Råttatouille” från 2007 möter vi en impertinent och oerhört kräsen inspektör vid namn Anton Ego, som strävar efter att göra kockarnas liv till en plåga genom att kritisera allt han blir serverad. Men dagens verklighet är inte likadan. Guide Michelin-inspektörerna genomgår en noggrann grundutbildning vid restaurang- eller hotellskolor och har dessutom flera års erfarenhet inom branschen. Efter grundutbildningen genomgår de en sex månader lång internutbildning där de skapar en gemensam syn på hur mat bör bedömas och fastställer de kriterier som ska tillämpas.

Guide Michelin

Detta för att restaurangerna ska bli bedöma på samma sätt, oberoende av vilka inspektörer som besöker etablissemangen. Innan man som inspektör får besöka en restaurang på egen hand besöker man flera restauranger tillsammans med en erfaren inspektör. Först efter detta får man göra egna besök. Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma för att försäkra läsarna om att inspektörerna inte får någon speciell service utan behandlas på samma sätt som vilken gäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Guide Michelin eller Guide Rouge?

Guide Michelin! Med tillägget för det geografiska område som guiden omfattar. Den guide som omfattar Sverige och de nordiska länderna heter Guide Michelin Nordic Cities. Det finns landsguider – exempelvis Guide Michelin France och stadsguider som till exempel Guide Michelin London. Nytt sedan 2006 är att Guide Michelin nu även omfattar städer utanför Europa. Först ut var Guide Michelin New York City 2006. Michelin producerar även gröna guideböcker som är mer rena turistguider. Guide Michelin recenserar ett urval av hotell och restauranger i olika prisklasser.

Vissa restauranger belönas med en ”Bib Gourmand” som indikerar att det är en bra restaurang som serverar bra mat till rimliga priser. I Frankrike till exempel, serverar alla Bib Gourmand-restauranger trerätters middagsmenyer för under 35 euro. I Guide Michelin New York City finns en kategori av restauranger där du äter middag för under 25 dollar. Så guiden hjälper läsaren att hamna rätt när man kommer till en ny stad och inte vill äta på ”turistrestaurangen”. Sverige tilldelades sina första stjärnor 1984. Det var restaurangerna Coq Blanc, L´Escargot, Gourmet och Eriks Fisk som erhöll varsin av dessa stjärnor.

Här hittar du mer information om Guide Michelin.

Du kanske vill veta vilka som är de mest prisvärda Guide Michelin restaurangerna i Europa?

Foto: Press
To Top
Translate »