EUROPA

HOTELL I STOCKHOLM: NOBIS


Det kom från ingenstans och har på endast några år blivit en självklarhet i Stockholms hotell- och nöjesliv.

Nobis Hotel på Norrmalmstorg är en stjärna som med egen lyskraft drar till sig såväl tillresande gäster som nöjestörstiga Stockholmare. Vi checkade in för att ta reda på dess storhet.

DSC_0024

Nobis Hotel sträcker ut sig längs med hela Norrmalmstorgs ena kortsida. De två byggnaderna innehåller, förutom själva hotellet, två restauranger, en enorm lounge med en takhöjd som få andra kan stoltsera med samt den populära och välbesökta Guldbaren där cocktails och drinkar blandas av passionerade proffs.

Nobis Hotel är endast fyra år gammalt, likväl känns det som att det alltid har stått där. Kanske är det fasaden som gör det, det moderna hotellet är inhyst i två byggnader som stått på platsen sedan 1800-talet, pampiga och rikligt dekorerade stenhus är det som tar emot en. Direkt när man kliver in genom dörren upptäcker man att insidan dock är ungdomlig. Innan man ens hunnit uppför de första trappstegen noterar man att det är full aktivitet inne i bistron där en avslappnad men livlig atmosfär råder. Det samma gäller i receptionen där den vänliga personalen sköter incheckningen snabbt och effektivt.

DSC_0054

Vi checkar in i ett Deluxe-rum på femte våningen med strålande utsikt över Berzelii park och Nybroviken samt med Södermalms höjder som bildar fond i bakgrunden. Utanför i korridoren är det mörka och dova färger som råder men inne i rummet, vars ena vägg består av fönster, är det vitt, fräsch och elegant som gäller. Inredningen på Nobis Hotel är utformad i samarbete med den världskända arkitekt- och designstudion Claesson Koivisto Rune. ”Optimal funktion, bekvämlighet och skönhet, samt en personlig och karismatisk atmosfär har varit våra viktigaste målsättningar med denna inredning. Stilen är samtidigt tidlös och samtida, utförd främst i naturmaterial av högsta kvalitet, med subtil inspiration från Stockholms färger, känslor och stämningar” står det att läsa på hotellet hemsida. Det är bara att konstatera att de lyckats.

Nobis Foto Matz Thomassen - 033

Det spatiösa rummet innehåller en gigantisk säng, separat sittgrupp med soffa och fåtölj samt en arbetsplats som är placerad i hallen. Badrummet är modernt med både duschhörna och badkar, väggarna är klädda i Carraramarmor från golv till tak. Enkelt, avskalat och snyggt. Självklart finns tjocka frottéhanddukar och morgonrockar, det är bara att njuta. Njuter gör man också av de vackra inredningsdetaljerna, som till exempel det ena nattduksbordet som också fungerar som golvlampa. Och av maten förstås.

CAINA RESTAURANT

Restaurang Caina

I hotellets undervåning ligger restaurang Caina som förutom att bjuda på en läcker och storslagen frukostbuffé på morgonen, förvandlas till italiensk à la carte-restaurang kvällstid. Vi beställer helt sonika in en avsmakningsmeny med tillhörande viner och får på köpet en överraskning av sommelier Gigi efter måltiden. Vi börjar med den i trettio månader lagrade parmaskinkan Sant’Ilaro som tillsammans med en prosecco från italienska Romio slinker ner utan några som helst problem. Nästa rätt är en halstrad pilgrimsmussla som serveras med citron, kapris och en helt underbar friterad schalottenlök som verkligen lyfter hela rätten. Till detta en Fiando d’Avellino från Terredora. De smakrika kräftorna kommer in tillsammans med en linguine från Rustichella d’Abruzzo. Den pikanta tomatsåsen med vitt vin, vitlök och färsk persilja försvinner på ett ögonblick och passar utmärkt tillsammans med det vita vinet Lugana från Ca’Lojera. En liten krämig Risotto Aquarello med karljohansvamp samt en underbar olivolja från Castel di Lego blir inte heller kvar på tallrikarna särskilt länge, inte heller sparar vi på den Pinot Noir från Cantina Terlan som gör den sällskap i glasen.

Den något större huvudrätten består av en saltimbocca på kalvinnanlår med salvia och lagrad prosciutto. Rätten har en perfekt sälta och lyfts tillsammans med smörslungad spenat och ett Barolo från Massolino. Det finns inget annat att säga än att Caina kan sitt italienska kök. När efterrätten kommer in, en citronsemifreddo med maräng och citronkräm, känns det som att vara hemma hos någons italienska mormor. Det är en riktig klassiker, sött på sött tillsammans med mynta och färska hallon som bryter av. Vad annat kan man dricka till detta än en Limoncino, i det här fallet en från Roberto Dellavalle. Nejdå, det var ingen felskrivning. Den här klassiska citronlikören benämns faktiskt Limoncino om den kommer från Italiens norra regioner, Limoncello om den kommer söder ifrån.

GRAPPA – EN NY UPPTÄCKT

Vår sommelier Gigi kommer fram till bordet efter avslutad måltid och får bekräftat det han naturligtvis vill höra, hela måltiden med tillhörande viner har varit till stor belåtenhet. –Men vad kan ni om grappa då? undrar han. Det finns ingen anledning att hymla om att just grappa aldrig har varit någon favorit bland någon i sällskapet vilket får Gigi att brista ut i ett skratt. –Nej, och det är ju på grund av att ni troligen aldrig provat det på riktigt, eller hur? Utan att ens fråga dukar Gigi upp fyra olika glas i vilka han häller upp olika sorters grappa. Vi provar oss genom de olika sorterna och
får förmånen att upptäcka en helt ny värld. Det här med grappa blir plötsligt en vetenskap med roliga nyanser och spännande kombinationer som väcker nyfikenheten. Innan denna kväll var grappa något så simpelt som pressade druvrester, ett brännvin – när kvällen är över har vi fått lära oss om olika kombinationer av druvor, smakvariationer beroende på vilka regioner druvorna kommer ifrån, sätt att lagra på samt att det definitivt finns grappa både för nybörjare och finsmakare. Det gäller bara att börja i rätt ände. Det här är definitivt något som vi vill lära oss mer om. Caina har inte mindre än arton olika sorters grappa på sin vinlista för den som vill upptäcka en ny dryckesvärld.

GULDBAREN OCH LOUNGEN

Atriumbaren

En trappa upp från receptionen ligger Guldbaren och loungen. Den förstnämnda en intim cocktailbar, glamouröst inredd i sammet med inslag av guld. Guldbaren är mycket populär och kvällstid full av människor som provar drinkar från den innovativa drinklistan som håller världsklass. Den som gillar högt i tak, och nu talar vi tjugoåtta meter, går in i den spatiösa loungen som ligger vis-à-vis och är belägen i det som en gång var byggnadens innergård. Här står soffgrupperna på rad, det finns gott om plats och det är helt enkelt en underbar lokal att slinka in i för en kopp kaffe eller ett glas vin under dagtid, eller för myllrande barupplevelser i internationell atmosfär kvällstid.

MER CENTRALT FINNS INTE

Nobis Hotel ligger verkligen mitt i Stockholm med absolut närhet till hela innerstaden. Härifrån har du en minuts promenad till det shoppingtäta området kallat Biblioteksstaden. Vare sig du vill shoppa loss hos Louis Vuitton, Gucci, Michael Kors, Efva Attling eller något annat lyxvarumärke så ligger dessa inte längre ifrån hotellet än att du kan lämna det inhandlade på hotellet mellan inköpen. Med sin närhet till både Strandvägen och Hamngatan har du även Svenskt Tenn och Nordiska Kompaniet i omedelbar närhet. Och allt, allt annat.

Trapphus

Checka in på Hotel Nobis en helg. Njut av den vackra interiören, de spännande designade hotellrummen och sviterna. Motionera i gymmet som har öppet dygnet runt, ät i bistron eller på Caina och ta en drink i Guldbaren. Strosa runt i Stockholm och upplev staden från dess hjärta. Nobis Hotel är här för att stanna, själv hade vi gärna stannat längre.

För mer information:
www.nobishotel.se
www.designhotels.com

Kommentera via ditt Facebook-konto

UPP
Translate »