EUROPA

HOTELL I STOCKHOLM: STALLMÄSTAREGÅRDEN

Drottning Kristina brukade ofta jaga och rida i trakterna kring Brunnsviken och Hagaparken. När hon en dag passerade stallmästare Ebbe Håkanssons gård i parken, blev hon så förtjust att hon beslöt sig för att fira midsommar där. Det inledde en snart fyrahundra år lång kärlekshistoria.

DSC_0266

Ebbe Håkansson, stallmästare vid Karlbergs herresäte i Stockholm, måste ha gjort ett formidabelt intryck på majestätet – ryktet om dennes midsommarfirande på gården spred sig snabbt och drog till sig så många nyfikna att stallmästare Håkansson resolut beslöt sig för att sadla om och öppna ett värdshus. Den ursprungliga byggnaden revs sedermera, men det som idag är Stallmästaregårdens huvudbyggnad har stått där sedan 1700-talet.

DSC_0265

 

De gula byggnaderna vid Brunnsvikens början tar emot med virvlande höstlöv dansande i skenet från stearinljus och lampor som kastar sitt ljus från glaset i de spröjsade fönstren. Där inne ser vi människorna vars sorl vi snart ska höra från receptionen där den sprakande brasan pyr och ger ifrån sig en underbar doft av brännved som blandar sig med vällukten från kökets grytor och kastruller. En omedelbar hunger infinner sig, men först är det dags att se var nattsömnen ska intas.

VI ÄR PÅ LANDET, I STAN

DSC_0431

Stallmästaregårdens hotell är nätt och jämnt tonåring med sina fjorton somrar på nacken, men skenet bedrar. Den moderna byggnaden är byggd i samma stil som de ursprungliga och även om man mycket
väl ser att det är nytt, så är känslan av att ha kommit in i en anrik herrgård närvarande. Vi checkar in i ett av hotellets Deluxe-rum med fin utsikt mot innergården och öppnar genast upp de två dörrarna som leder till den lilla privata täppan utanför.

Från huvudbyggnadens skorstenar slingrar sig röken och när man följer dess väg upp i skyn ser man tydligt kontrasten mellan ”landet” och staden; lamporna på Wenner-Gren centers höghus blinkar i bakgrunden. Innergården förhöjer verkligen känslan av att vara på landet, här har hösten tagit tag och buskar och träd skimrar i säsongens alla färger. Inredningen är en blandning av modernt och lantligt, romantiskt om man så vill, med inslag av asiatiskt.

DSC_0255

 

Den breda sängen har försetts med en gavel i form av en enorm tavla med motiv som anspelar på det gamla värdshuset. Att det finns vattenkokare och ett utbud av te och kaffe på rummet uppskattas, likaså att rummen är försedda med praktiska faciliteter som strykbräda och strykjärn. Det generösa badrummet är modernt och snyggt med ett djupt badkar. Trots närheten till staden och de hårt trafikerade vägarna råder lugn och ro i rummen, även med två dörrar öppna. Att vakna på morgonen och från sängen njuta av den vackra trädgården får vem som helst på gott humör. Det är lätt att förstå att så många par väljer att spendera bröllopsnatten just här på Stallmästaregården, romantiken sitter bokstavligen i väggarna.

FÖR MATENS SKULL – AMEN

DSC_0256

Matsalen på Stallmästaregården gjordes om för ett par år sedan och är idag en spännande lokal som flirtar med både forna dagar och nutida design. Här hänger moderna lampor ner från de gamla takbjälkarna och skapar ett vackert ljus som tar fram koppartonerna som genomgående präglar salen. Hjärtat är baren som bjuder in till långa kvällar i loungen. I matsalen serveras modern husmanskost med influenser både från Tore Wretmans repertoar och nya svenska smaker. Så långt det går använder man sig av ekologiska och närproducerade råvaror.

Vi får hjälp av hovmästaren Robin att välja maträtter, hans kollega Andreas väljer omsorgsfullt ut vinerna. En tartar på oxe med märgkrisp, rostad vitlöksmajonnäs, lök och krasse avnjuts med en bourgogne från Cuvée Saint-Vincent (Vincent Girardin). Som en viss Tina skulle ha utbrustit: Jättegott! Det gäller både maten och vinet. På andra sidan bordet, i en vals tillsammans med ett glas Taittinger Brut Réserve, dansar ankterrinen i gommen i gott sällskap med svamp, cornichoner (inlagda minigurkor), en majonnäs på karljohansvamp samt en fantastiskt god syltad lök.

Till varmrätt blir det fågel och fisk, mitt emellan får någon annan ta sig an. Den hela vakteln som serveras med selleri, majs, kantareller och en uppfriskande kryddig dragon är perfekt tillagad och avnjuts med en kryddig fransos i flytande form, Cuvée Jean-Paul från producenten Boutinot. Från havet kommer en klassisk rätt – torsk serverad med räkor, rikligt med pepparrot, brynt smör och ägg. Inga överraskningar, bara belåtenhet. Det samma gäller vinvalet som föll på Sancerre Les Charmes från André Vatan. Torrt och krispigt.

Finalen, det vill säga efterrätterna, består även de av moderna rätter och klassiska varianter. Vi provar blåbärsglassen som serveras med en ljummen, nygräddad sockerkaka och maräng, till det en Royal Tokaij Aszu som med sin sötma lyfter upp glassen. Klassikern består av en mandelpannacotta med hjortron, mandelkubb och hjortronsorbet. Ett litet glas Moscato D’Asti till det och måltiden avrundas. Den trevliga lokalen, den goda maten, de fina vinerna – allt presenterat av glada och kunniga människor som vet vad de håller på med. Har du vägarna förbi? Stanna då istället och gå in.

DSC_0239

I samma matsal serveras frukost och brunch, den sistnämna har vi inte provat, men frukosten levererar med en väl tilltagen buffé som väntar den nyvakne och hungrige. Ett särskilt plus är den kryddiga minikorven som med fördel äts till äggröran. Överraskande god av någon anledning. Stort plus också för det rikliga utbudet av juicer och morgontidningar.

KUNGLIGT OCH FOLKLIGT

DSC_0233

Det går inte att beskriva Stallmästaregården utan att beröra det faktum att man som gäst där befinner sig på kungligt område. Haga slott ligger tio minuters promenad från Stallmästaregården och därmed också Hagaparken med sina fina promenadstråk i skogen och längs med Brunnsviken där änder och svanar samsas. I Hagaparken, drottning Kristinas forna jakt- och ridmarker, har de kungliga traditionerna upprätthållits i hundratals år genom Haga slott som byggdes under 1800-talets början. Det kan väl knappast ha undgått någon att slottet idag är bostad åt kronprinsessparet som även de ofta syns på promenad i området. Parken är en av Stockholms gröna ”lungor” och inbjuder till motion för både människor och deras husdjur. Under vår promenad i parken mötte vi både hundar och illrar. Ja, illrar i koppel alltså, en inte helt vardaglig syn.

Hagaparken är en populär utflyktsplats för Stockholmare sugna på picknic och annan förströelse, en plats att hitta lugn och ro mitt i staden. Hagaparken ligger förvisso i Solna kommun men alldeles vid gränsen till Stockholm. Härifrån har man fem minuters promenad till Vasastan och Odenplan, fem minuter till och man befinner sig mitt i city med hela Stockholms utbud, vad än man har för intressen.
Förutom hotell och restaurang är Stallmästaregården även en utmärkt destination för den som planerar att konferera och vill göra detta i en avkopplande miljö. I det gamla Tingshuset finns både festsal och konferensrum inhysta i vackra salonger. Här har brudpar förlagt sina fester i åratal och befäster Stallmästaregårdens ställning som kärlekens port till Stockholm.

Härmed förklarar vi Stallmästaregården ett äkta och genuint hotell, en riktig Stockholmspärla.

Foto: Pontus Larsson

För mer information:
www.stallmastaregarden.se
www.designhotels.com

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida