EUROPA

HUMMERSAFARI PÅ SMÖGEN

Det doftar hav och tång och solen glittrar i det spegelblanka vattnet. Morgonen är än så länge lite kylig och jag är nere vid bryggan i god tid, full av förväntan inför mitt fiskeäventyr

hummersafari thumb

Kl 07.00 den första måndagen efter den 20 september varje år går startskottet för det svenska hummerfisket. Nu ska här fiskas, kokas, festas och kalasas på det sagolika skaldjuret under det kommande vinterhalvåret.

Det annars så hektiska Smögen, som på sommaren nästan hotar att sjunka på grund av den stora turistinvasionen, är lugnt och pittoreskt på hösten. Den välkända Smögenbryggan ligger nästan helt öde i solgasset och de flesta bodar, affärer, caféer och restauranger är stängda för säsongen. Men lugnet råder enbart på land.

Hummer-Smögenbryggan 2 (IMG_8569)

Ute till sjöss är det ett veritabelt Klondike där det kryllar av små båtar som ivrigt är på jakt efter de delikata humrarna. Jag har letat mig fram till bryggan för att möta Johan Gonsén, kapten på hummerfiskeskutan LL44 Marie, som ska ta med mig och fyra turistande italienare ut på hummersafari. Johan utrustar oss med rejäla och varma fiskeoveraller och stövlar innan det är dags att kasta loss. Morgonen är fantastiskt vacker och vi glider ut till havs över lugnt och stilla vatten, men det här blir det snabbt ändring på. När vi kommer ut lite längre från kusten går vågorna högre och blåsten tilltar. Johan siktar snabbt de första tinorna och när båten saktar in för att vittja dessa är det klippt för den ena av de två italienskorna.

Hummer-at sea (IMG_8541)

Jag försöker bortse från vad hon gör när hon hänger över relingen. Själv har jag inte heller några vidare sjöben, men har varit förutseende nog att ta en sjösjuketablett och jag och de övriga italienarna mår hur bra som helst. Vi vittjar sammanlagt åtta tinor innan vi förbarmar oss över den stackars relingshängande italienskan och styr till ön Norra Buskär för härligt förmiddagsfika på solvarma klippor. Då har vi fem stora fina humrar i hinkarna och ett rejält antal krabbor på köpet. Och då har vi ändå slängt tillbaka några humrar som antingen var romstinna eller hade mindre än tillåtet minimimått.

– Det här är en mager fångst, berättar Johan. Det beror troligtvis på att vattnet är ovanligt varmt för årstiden eftersom sensommaren och hösten varit varmare än normalt. Det kommer med all sannolikhet att bli bättre längre fram på hösten när vattentemperaturen sjunker och humrarna blir mer aktiva. Men för oss är det i alla fall fullt tillräckligt. Nöjda och belåtna lotsar oss Johan tillbaka till Smögen och den stackars sjösjuka italienskan har piggnat till och bedyrar att hon absolut inte ångrar att hon följde med.

Hummer-two lobsters in hands (IMG_8528)

Jag har bestämt mig för att inta en klassisk lunch på Göstas, den legendariska fisk- och skaldjursrestaurangen och butiken, som tack och lov fortfarande har öppet nere i hamnen mitt emot Smögens Fiskauktion. Det blir en delikat platå med havets läckerheter: pinfärska räkor, havskräftor, krabba och vinkokta musslor. Till kvällen ska jag bland annat inta min egenfångade hummer och för det ändamålet styr jag, efter en skön promenad i det fina vädret, kosan upp till det anrika, vackra hotellet Smögens Hafvsbad med sagolik utsikt över hav, kobbar och skär.

DELIKAT HUMMERSUPÉ PÅ KLASSISKT HOTELL

Hummer-Samira w lobster 2 (IMG_8591)

Smögens Hafvsbad har stolta anor från början av förra seklet, och mycket av den gamla kulturen finns bevarad inte minst i de fotografier från en svunnen tid som pryder väggarna. Eleganta storstadsbor, främst från Stockholms jetset, vallfärdade då till kurorten Smögen för att “rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar”. De bofasta upplevde gästerna som mycket besynnerliga där de strosade omkring vitklädda och bara latade sig hela dagarna. Gästerna rodde ibland även ut till ön Hållö med den stora vackra fyren, där de enligt ordination skulle dricka ett glas havsvatten som skulle borga för god hälsa. Hotellet anordnar numera en populär historisk guidad tur där en mycket kunnig och duktig historieberättare från hembygdsföreningen levandegör för dagens hotellgäster hur det gick till i svunna tider.

Hummer-view from boat window (IMG_8544)

Förutom hummersafari med Johan eller någon av hans kollegor erbjuder Smögens Hafvsbad även en spännande kräftsafari där gästerna får vara med när havskräftorna fångas och sedan kokas direkt ombord på fiskebåten, för att därefter intas på den vackra ön Norra Buskär där vi fikade på klipporna efter hummerfisket. Hotellet har också flera andra säsongserbjudanden, till exempel golfpaket, havskajak & spa, vandringspaket, ”nyårsnjutning”, gourmetpaket och ”midsommar på Smögen”. Här finns även utmärkta möjligheter för konferens eller stora fester i separat konferensavdelning med allt från stora salar till små intima konferensrum.

Närheten till havet och det historiska arvet präglar hotellets atmosfär, men byggnaden har under årens lopp byggts till och renoverats och håller en hög, modern standard. Jag checkar in på rum 501 som är hotellets stora svit. Här, liksom i övriga rum, går inredningen i fräscha skandinaviska ljusa färger. Ut mot havet har sviten en stor terrass med en snygg rottinggrupp där jag njuter av utsikten och eftermiddagssolen med ett glas vin. Även à la carte-menyn i hotellets restaurang präglas av klara inspirationer från det maritima, men jag har bespetsat mig på att få avnjuta hotellets paradnummer för säsongen: en sexrätters hummersupé. Ute i köket har kocken Jonas precis plockat fram en av de humrar vi fiskade i morse och förbereder en varsam kokning. Jag frågar honom nyfiket vad kvällens meny kommer att bestå av.

Hummer-my lobster boiled (IMG_8630)

– Din supé kommer att inledas med en liten hummerbisque på havskräftor och hummer med Serranoskinka och dillolja. Till det ett glas cava från Spanien. Därefter serveras en örtbakad oxbringa med långbakade rotsaker och hummer i krämig pepparrot, serverad med en Chianti Vendemmia 2010 Sorelli, ett lätt fruktigt rött vin som inte ”dödar” de efterföljande vita vinerna.

Hummer-my lobster on plate 2 (IMG_8650)

Som paradnummer serveras en halv kokt hummer, din egenfångade, med hemslagen majonnäs och saffransaioli tillsammans med ett glas Chablis Le Moneaux med en mjuk, lite smörig smak av ekfat med friska, fruktiga toner. Efter det serveras en halstrad torsk med hummerbrandade (potatismos med smör, rökt tomatolja och hummerolja), kantareller, äpple och bönor. Och till avslutning bjuds du en mörk chokladcrème med lingon- och mjölkskum. Jonas fortsätter stolt:

– Vi lagar allt från grunden här. Vi kokar alla fonder själva, och vårt systerhotell Vann i Brastad förser oss dagligen med egenbakat bröd och hemgjorda praliner till kaffet. Efter denna kulinariskt frestande berättelse känns det riktigt svårt att vänta de återstående timmarna fram till min supé.

Hummer-hotel spa pool 2 (IMG_8610)

Jag avleder tankarna med att njuta några timmar i hotellets utmärkta spa-avdelning med fullsortiment av spabehandlingar och kopplar sedan av i lyxen i min härliga svit.

Hummer-hotel suit view 1 (IMG_8594)

Middagen blir just en sådan kulinarisk höjdpunkt som jag hade hoppats på. Den färska hummern med majonnäs och aioli är helt enkelt sagolikt god! Torsken är härligt flakig och precis lagom tillagad, och oxbringan lirar härligt i spännande kombination med hummern och pepparroten. Även servicen håller hög klass och det märks att servitören kan sina viner. Nöjd och belåten drar jag mig tillbaka och somnar gott i den sköna, bekväma sängen i min svit.

MODERN FISKAUKTION MED GAMLA ANOR

Hummer-auction fish boxes (IMG_8685)

Dagen efter är jag uppe med tuppen. Jag har ytterligare ett besök i skaldjurens tecken som jag vill hinna med innan det bär hemåt. Efter en imponerande frukostbuffé tar jag en promenad ner till Smögenhamnen och kliver in till Smögens Fiskauktion där det redan, trots den tidiga timmen, råder full aktivitet.

Gaffeltruckar kör in dagens fångst från fiskebåtarna utanför på kajen och auktionens personal jobbar hårt med att organisera och märka upp alla lådor med fisk och skaldjur innan auktionen ska starta. Jag har stämt möte med Bengt Lorentsson som är tillförordnad VD och kan allt och lite till om verksamheten här. Sedan några år tillbaka är auktionen helt datoriserad vilket gör att processen går betydligt snabbare och kylbilarna kan avgå tidigare.

Hummer-auction shrimp boxes (IMG_8672)

Man håller auktion varje vardagsmorgon och även en extra på torsdagseftermiddagar. Bengt och jag vandrar runt bland lådorna med färsk fångst och han utmanar mig leende med att testa mina fiskkunskaper. Torsk, hälleflundra, rödtunga, rödspätta, piggvar och makrill klarar jag utan problem men här finns också gråsej, kolja och slätvar, till exempel. Och så massvis med räkor och andra skaldjur som havskräftor och hummer.

Det är dock inte några större mängder hummer på auktionen eftersom dessa oftast går direkt från fiskarna till försäljningsställen och restauranger. Även Bengt tycker att det varit dåligt med hummer hittills under säsongen, och förutom det osedvanligt varma vattnet påpekar han att det också kan bero på om hummern startat sin skalömsning då den brukar ligger stilla istället för att söka mat i hummertinorna.

Hummer-auction clock 2 (IMG_8681)

Nu slår klockan 08:00 och auktionen drar igång. Vi följer den med spänning framför den stora auktionsklockan på hallens vägg. Den som sköter händelserna sitter vid en laptop uppe på kontoret ovanför den stora hallen och styr auktionen därifrån. Förutom fiskebåtens och varans namn och mängd visas även klassningen av varan i ett system baserat på glans, färg, storlek och tidpunkt för fångsten. Köparna, som främst är grossister och centrallager runt om i landet och även utomlands, lägger bud via sina datorer och när ett vinnande bud går igenom visas det på auktionsklockan.

Bengt berättar att nästa led i den tekniska utvecklingen är att ta fram en app som budgivare kan ha i sina mobiler så de kan lägga bud på språng utan att sitta vid sin dator. Det här är en efterlängtad funktion, främst därför att fiskauktionen i Göteborg fortfarande sker via manuell budgivning ”på golvet” och en app för Smögenauktionen skulle ge budgivarna på auktionen i Göteborg en chans att delta i båda auktionerna samtidigt och jämföra kvalité och pris.

Hummer-auction fish on ice 3 (IMG_8703)

Efter lite drygt en halvtimme är allt utauktionerat och auktionen avslutas för dagen. Normalt tar det endast mellan 30-60 minuter att utauktionera mellan 5 och 15 ton fisk och skaldjur. Sedan kylbilarna lastats och kört iväg lägrar sig nu lugnet i den stora hallen. Jag får en chans att prata lite mer i lugn och ro med Bengt. Jag frågar honom hur det kommer sig att räkor ibland har någon svart gegga som inte ser så aptitligt ut uppe under huvudets skal.

– Ju färskare räkorna är desto glansigare, berättar han. Det är alltid ett bra tecken att titta på när man ska köpa färska räkor. På hösten och vintern när rommen sitter i huvudet räknas kvalitén som allra bäst. Under försommaren och våren släpper räkorna ner rommen från huvudet och räkan är nu uthungrad och mager och börjar äta upp sig på plankton som hamnar i magsäcken som sitter uppe i huvudet, och det är det som inte ser så aptitligt ut. Räkan smakar lika gott som vanligt, men det grönsvarta, såsiga i huvudet är beskt och inte gott att äta. Han fortsätter med att berätta att räkan faktiskt är tvåkönad och startar sitt liv som hanne och sedan övergår till att vara hona.

Hummer-auction shrimps closeup (IMG_8675)

I Sverige och Norge gillar vi som bekant att köpa oskalade räkor. Dessa kokas redan ombord på fiskebåtarna ute till havs. Danskarna vill istället ha ”pillede rejer” och skalningen sker iland med högt vattentryck i samband med kokningen. Jag inser att jag i Bengt funnit en outsinlig kunskapskälla när det gäller de härliga skaldjuren och fyrar av nästa fråga som handlar om varför det ibland händer att de kokta havskräftorna inte är sådär spänstiga och fasta i hullet som vi vill ha dem, utan mjöliga och sönderfallande när man skalar dem. Bengt berättar att det vanligtvis beror på en parasit som är ofarlig att äta men påverkar kräftan så den blir mjölig. Ett bra sätt att testa om en havskräfta är bra är att efter kokning och avsvalning testa att stjärten spänstigt studsar tillbaka när man rätar ut den. Det är också skillnad på trålade havskräftor och burfångade.

Hummer-auction langoustines (IMG_8700)

Normalt brukar burfångade rankas högst för att de är renare och vackrare i färgen, men Bengt berättar att han personligen föredrar trålade kräftor eftersom de burfångade äter av agnet i burarna och tar lite smak av det. Det är nu dags att avrunda mitt kulinariska hummer- och skaldjursäventyr på Smögen, och jag avslutar med att köpa med mig räkor och hummer från Göstas butik hem till familjen, för det skulle definitivt inte vara populärt om jag kom hem tomhänt efter allt förstklassigt kalasande.

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

För mer information:
www.smogenshafvsbad.se
www.fisketur.se
www.smogens-fiskauktion.com

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida