AFRIKA

I SPÅREN AV CORONA ÖKAR TJUVJAKTEN

Coronaviruset påverkar inte bara oss människor, utan även Afrikas djurliv. Ansedda The New York Times har berört detta och vi väljer att utveckla ämnet lite mer.

I spåren av Coronaviruset har turismen helt avstannat i många av de afrikanska länderna, inte minst beroende på att många länder har stängt sina gränser. Detta har lett till att det är få turister som är ute på gamedrives och således lite rörelse i de statliga naturparkerna, och framför allt de privatägda lodgerna med tillhörande reservat. Nu ser tjuvjägarna sin chans, något som är skrämmande. Bland annat har antalet skjutna noshörningar ökat de senaste veckorna. I de statligt kontrollerade naturparkerna, som exempelvis Krugerparken i Sydafrika och Mana Pools National Park i Zimbabwe, finns fortfarande personal som kämpar mot tjuvjägarna men de privata reservaten har det svårt, då de inte har samma resurser. De kan med andra ord inte patrullera reservatet på samma sätt. Den informationen vi i skrivandets stund fått fram är som sagt att alla naturreservat är skyddade i den mån det går, det är de privata lodgerna med tillhörande mark som kämpar.

Vi har varit i kontakt med flera privata reservat i bland annat Zimbabwe, Sydafrika och Botswana. Av respekt för dem väljer vi att inte skriva ut namnen, men alla vittnar om samma sak – tjuvjakten har ökat. Vi tycker att detta är fruktansvärt, vi har alltid varit emot jakt av utrotningshotade djur och vi kommer alltid att vara det. Ingen har väl glömt lejonet Cecil som var en ikon i Hwange, Zimbabwe? För er som glömt Cecil finns hans historia att läsa här: https://wildlifediaries.weebly.com/stories.html

När vi svenskar åker till Afrika är det mestadels för safari. Att det dessutom finns fantastiska lodger, god mat och dryck är en bonus. Ställer er frågan – vad vore länderna i Afrika utan dessa fantastiska djur som vi reser så långt för att få se i dess verkliga miljö?

Ett tips som vi gärna delar med oss till er är de fantastiska livesändningar som just nu sker från flera lodger i Afrika. Bland annat sänder andBeyond live två gånger dagligen. Oavsett om du befinner dig Sverige blir sändningen från Ngala Private Game Reserve och Djuma Private Game Reserve i Sydafrika helt fantastisk och väldigt lärorik. Det känns verkligen som att vara på en naturlig gamedrive, som att man är på plats. Guiderna visar dig otroligt mycket av både växtriket och djurlivet. Vad de dock inte visar är noshörningarna som finns i reservaten, detta är enbart för att skydda dem mot tjuvjakt. Detta förklara andBeyond med att det är lätt för tjuvjägare via livesändningarna identifiera var noshörningarna befinner sig och detta vill man undvika. Allt för att skydda de utsatta djuren mot denna hemska jakt. Sändningarna kan ses på sociala medier som exempelvis Instagram och Facebook.

Med dessa ord sagda hoppas vi att så snart coronapandemin är över tar vi upp vårt resande till Afrika för att stoppa denna hemska tjuvjakt genom vår närvaro. Vi gör en skillnad! Inte bara genom att vi spenderar våra pengar som väl behövs i dessa länder, utan också för att vår närvaro faktiskt hjälper djuren.

Ta en stund att titta på denna lilla, otroligt vackra film som också är lite skrämmande.

FOTO: SHUTTERSTOCK

UPP
Translate »