OCEANIEN

I SYDNEY LEVER MAN LIVET

 

Tre miljoner turister om året kan inte ha fel. Sydney är en av världens mest attraktiva storstäder, känd för stil och glamour. Lyxhotellen slåss om utrymmet vid Darling Harbour och Circular Quay, varifrån First Class Magazine upplevde Sydney med Hyatt Regency och Radisson Blu Plaza som baser. För i Sydney lever man livet till fullo.

Sydney Harbour Bridge med Operahuset.

Hyatt Regency tog för bara några år sedan över Sydneys största hotell, som har ett drömläge tätt intill Darling Harbour. Det tidigare Four Points by Sheraton genomgick efter förvärvet en renovering och fick en lyxig tillbyggnad, allting för den nätta summan av en dryg miljard kronor. Det gäller alltså nu att sälja nätter i de 892 rummen. Med läget vid hamnen är detta inget stort problem.

Darling Harbour at Vivid Sydney Festival of Lights

I Darling Harbour ska man helst bo nära vattnet. Hyatts fasad vetter mot väster och bjuder oss makalösa solnedgångar från rummet och från affärsloungen. Vi bor högst uppe på Executive Floor på plan 15 och har några våningar ner till affärsloungen, där en mer privat frukost och senare på eftermiddagen en mellanmålsbuffé med bubbel serveras.

Miljön i loungen är lugn och behaglig jämfört med restaurangerna i gatuplanet. Vi har därför flera möten här. I loungen finns också en reception där vi checkar in och ut och slipper de långa köerna nere vid entrén.

Zephyr bästa takbaren

Utsikten från Zephyr med Darling Harbour med Pyrmont Bridge och Cockle Bay.

Sydneys häftigaste takbar ligger på plan 12 på takterrassen uppe på en lägre del av Hyatt-komplexet. Zephyr är det första vi skulle rekommendera åt den som vill uppleva någonting extra under cocktailen före middagen. Den spatiösa, luftiga terrassen under himlen har en lång, svängd bar och gott om utrymme för att ta in solens nedgång bortom viken. Baren har stans största utbud av aperitifer och digestiver och kan skryta med upp till sjuttioårig rom från hela världen. Maten är smårätter på lamm, fisk och bläckfisk, och lokala klippostron à 300 kronor dussinet.

Takbaren på Zephyr har en fantastisk utsikt och en mycket trevlig atmosfär.

Nedanför ligger King Street Wharf, med en rikedom av trendiga, lockande restauranger nära vattnet. Här samlas vänner och kollegor för fräsch sea food med australiskt, japanskt eller italienskt stuk. Över gångbron Pyrmont Bridge, på andra sidan viken, ligger shoppingcentret Harbourside med flera matställen, av vilka Zaafran med lyxig husmanskost från Indien varmt rekommenderas.

Queen Victorias lyxshopping

Från Darling Harbour har man inte långt att gå till affärskvarteren där Sydney Tower skjuter i höjden och flera magnifika lyxvaruhus ligger, som Strand Arcade, Westfield och Pitt Street Mall. Granne med dem ligger Sydneys mest upphetsande lyxshoppingcenter QVB, Queen Victoria Building. Det stod klart 1898 och har alltså 120 år på nacken. Insidan är inget annat än ett viktorianskt mästerstycke arkitektur med sina spännande valv, pelare och färgade, katedralliknande glasfönster.

Imponerande fönser finns att beskåda i shoppingcentrat QVB, Queen Victoria Building

QVB är Australiens största och mest pompösa butiksarkad. I dess 190 butiker trängs lyxvarumärkena runt ett jätteatrium i fem våningsplan. De påtagligt många juvelerarna säljer inhemsk opal, diamanter och guld, mode- och skohandlarna skyltar med de dyraste märkesskorna och nischade butiker för antikviteter eller aboriginsk konst ligger strategiskt insprängda däremellan.

Great Australian Clock i QVB

Två stora klockor hänger under de välvda glastaken, Great Australian Clock och Royal Clock. Utanför tronar en bronsstaty av drottning Victoria och på taket av det nyromanskt influerade mästerverket, som fyller ett 200 meter långt kvarter, tronar 21 gröna kupoler.

Historisk Radisson-byggnad

I Sydneys affärsdistrikt, det vill säga i själva kärnan av staden, och på gångavstånd från Circular Quay, The Rocks och Operahuset har femstjärniga Radisson Blu Plaza hyrt in sig i en historisk byggnad, anno 1856, som började som tidningsimperiet Fairfox.

Den anrika byggnaden som idag är Radisson Blue Sidney Plaza Hotel

Efter andra världskriget har huset vuxit på höjden till tretton våningar, allt i lokal sandsten. Den populära lobbybaren ligger vägg i vägg med den högt rankade restaurangen Bentley, som har ingång både från gathörnet och Radissons bar. Man har delvis nischat sig som ett hälsoinriktat hotell, och är det första och enda i Sydney med Vegan High Tea, det vill säga helt vegetariskt afternoon tea.

En stor renovering har skapat trivsam lyx i 364 spatiösa rum i den Beaux-Arts-designade byggnaden. Rummen har fått sidentextilier, en färgskala som går i krom och metallblått, och uppgraderade badrum i marmor med både badrum och separat dusch. Hela hotellet har fri wifi och rökfritt. Radissons Health Club har en femtonmeters pool, spa, ångbastu och gym. Två typer av spa-sviter finns också, med spa-badkar och vad man kallar Juliabalkong, syftande på Romeo och Julia.

Sydneys Operahus

Operan och Harbour Bridge i Sydney

Vi har Radisson som utgångspunkt för strövtågen i norra delen av CBD, stadens Central Business District, till Botaniska trädgården, museerna och Gamla stan, The Rocks. Det är också nära till hamnen Circular Quay och Bennelong Point, vars spets kröns av danska geniet Jørn Utzons operahus, även kallat “det danska undret”.

Utzons mästerverk blev en ikon för världsstaden Sydney. Ät och pröva dig fram i restaurangerna i operahuset eller på terrasserna vid vattnet utanför. Upplev någon av de fyrtio föreställningarna per vecka.

Sydney Opera Hus

Utzonsalen

Operahusets interiör är lika spännande som dess yttre. Exempelvis är de stora konsertsalarnas akustik en upplevelse. Men det finns många andra rum. I Utzonsalen under huvudtrappan möter det låga takets betongbalkar det vackra parkettgolvet. Ett långt panoramafönster öppnar en frisk utsikt mot Port Jackson och båtarna där.

Fönstret kastar samtidigt ljus på salens motsatta långsida. Där hänger en anslående panoramagobeläng, en vävd jättetextil i Utzons egen design, utförd av hans dotter Linn. Strömmen av färgklickar över den vita vävnaden representerar de musikaliska svängningarna i Utzons klassiska favoritstycke, Hamburgersymfonin av Carl Philipp Emanuel Bach.

Textilen beställdes av Jørn Utzon själv och illustrerar en av hans klassiska favoritsymfonier.

Utzonsalen, liksom hans operahus, är bara ett par exempel på hur sofistikerade Sydneys olika dimensioner kan vara. Det såg annorlunda ut för tvåhundra år sedan när staden Port Jackson, dagens Sydney, var trettio år gammal och tusentals råbarkade straffångar, fraktade från England, slavarbetade här med byggandet av den nya kolonin. Idag är Sydney en stad som inte lämnar ens den kräsnaste besökaren otillfredsställd.

För mer information:

RESFAKTA

Var: Sydney är provinshuvudstad i delstaten New South Wales i sydöstra Australien.

Invånarantal: 5 miljoner i Stor-Sydney.

Bästa tiden: Svensk höst och vår.

Resa hit: Qatar flyger via Doha, Singapore Airlines via Singapore, Emirates via Dubai och Thai Airways via Bangkok. Alla fyra bolagen flyger hela vägen från Arlanda med endast ett stopp. Är man på rundresa med t ex Jambo Tours, Temaresor, Australienresor eller Tour Pacific kan man i regel förlänga vistelsen i Sydney för egna äventyr.

Restid: Minst ett dygn.

Tidsskillnad: 8 timmar maj-oktober, 10 timmar november-april.

Språk: Engelska.

Valuta: Australisk dollar (AUD). 1 AUD = 6,45 SEK.

Prisnivå: Cirka 12 procent dyrare än Stockholm.

Tips: Köp ett Opal Card, och tåg-båt-buss tar dig smidigt vart du vill i Stor-Sydney.

Bra att veta: Lyxsegmentet stod för 23 procent av de internationella besökarna 2016 i delstaten NSW. De spenderade drygt 13 miljarder kronor i NSW.

FOTO: PETER HANNEBORG OCH SANDY EIME
UPP
Translate »