EUROPA

INTERLAKEN – EN PLATS MAN MINNS

Runt staden är bergen flera tusen meter höga, de stolta massiven speglar sig i de klara sjöarna. Mitt i Jungfrau Region ligger Interlaken, en plats där man känner ödmjukhet inför naturens mästerverk.

interlaken

RESAN HIT ÄR EN DEL AV UPPLEVELSEN, den sista biten färdas man med tåg efter att ha landat i någon av regionens större städer, Bern, Zürich eller Genève. Närmast är det från Bern med en resa på cirka en timma, tåget tuffar fram mellan höga berg och glittrande sjöar och då man närmar sig Interlaken följer rälsen Thunersee via den lilla staden Spiez innan man nalkas målet och kliver av på Interlaken West, en av stadens två tågstationer.

Har man en bild av Schweiz som höga alptoppar, gröna sluttningar översållade med blommor, kossor med stora bjällror, ost, klockor och choklad får man den bekräftad med ett besök i dessa trakter. Här finner man fortfarande alphytter där man gör sin egen ost och att spela på alphorn och att joddla är andra traditioner som i allra högsta grad lever vidare. Utbudet av konserter med folkmusik, traditionella korteger, festivaler och teater är stort under hela året.

MELLAN SJÖAR

interlaken3

Var man än befinner sig är de mäktiga bergen ständigt närvarande. Från stadens eget berg, Harder Kulm, får man en vy från 1 322 meters höjd över Interlaken och de två sjöarna Thunersee och Brienzersee som omger staden. Därav namnet Interlaken: från latinets inter lacus som betyder just ”mellan sjöar”. Vatten och stad övergår åt söder i höga bergsmassiv som reser sig mot himlen, de högsta topparna är Eiger 3 970 m ö h, Mönch 4 107 m ö h och Jungfrau 4 158 m ö h.

Regionen är också hem åt två platser upptagna på UNESCO:s världsarvslista; Jungfraujoch och Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, det sistnämnda är Eurasiens största glaciär och hela 22 kilometer lång.

Sida vid sida med alla kulturella traditioner och naturfenomen har Interlaken kommit att utvecklas till Europas äventyrshuvudstad och utbudet av adrenalinhöjande aktiviteter är stort. Fallskärmshoppning, skärm- eller hängflygning, forsränning, kajakpaddling, isklättring och glaciärvandring är ett urval av den långa listan. För ett lite lugnare tempo väntar ett nät av vandringsleder som löper mellan alpbyarna, att vandra dessa leder ger en svindlande känsla av frihet och förundran över detta makalösa alplandskap.

VINTERAKTIVITETER

Så här års är vandringslederna täckta av ett tjockt snötäcke och det är istället skidåkningen som lockar besökare till ett av Schweiz största skidområden, Jungfrau Top Skiregion. Här väntar 214 kilometer pist med åkning på upp till 2 971 m ö h i områdena Grindelwald-Wengen och Mürren-Schilthorn som binds samman med liftar, kabiner, rälsbussar och tåg.

interlaken1

Då man blickar ut från Harder Kulm kan man också se att de djupa dalarna bildar ett Y där Interlaken utgör själva basen. Väljer man att färdas åt sydost följer man dalgången mot Grindelwald, en by inbäddad mellan de höga bergen. Tillsammans med de två områdena First och Kleine Scheidegg-Männlichen är Grindelwald den största skidorten i Jungfrauområdet, i byn är det heller aldrig långt till gemytliga restauranger och fina boenden. För längdskidåkarna väntar höghöjdsspåret Bussalp där man stakar sig fram på 1 800 meters höjd med en fantastisk panoramautsikt.

Då mörkret sänkt sig kan man följa det upplysta spåret vid glaciärravinen, bara knakande snö, en rykande andedräkt och den stjärnklara himlen, en magisk upplevelse. För den som vill känna alpluften svepa förbi i högre fart har Grindelwald världens längsta bana för kälkåkning med start på Faulhorn på 2 681 m ö h och för en garanterad pulshöjare ska man testa First Flieger, en sorts omvänd sittlift där man fastspänd i en sele färdas i upp till 84 km/h ner mot Schreckfeld.

interlaken5

Tar man rälsbussen upp till Kleine Scheidegg på 2 061 meters höjd har man också nått startpunkten för en tur till Jungfraujoch även kallad The top of Europe, belägen på 3 454 m ö h. Det är 100 år sedan detta kugghjulståg för första gången kämpade sig upp för berget, en resa på nio kilometer där de sista kilometrarna går i tunnlar genom topparna Eiger och Mönch. I tunneln gör tåget två stopp, inte för att ta ny fart utan för att låta passagerarna njuta av den vidunderliga utsikt man får genom de gigantiska panoramafönster som sprängts fram ur berget. Efter en stigning på 1 400 meter är man framme vid målet, Europas högst belägna tågstation, en spektakulär plats upptagen på UNESCO:s världsarvslista. När man kliver av tåget möter man den tunna luften, tur är att man inte behöver prestera något på denna höga höjd, här räcker det att bara vara, stå still och njuta. En klar dag kan man se ända till Vogeserna i Frankrike och Schwarzwald i Tyskland.

VÄRLDSATTRAKTION

Idag är Jungfraujoch en världsattraktion men från början var detta en väderstation. Det är fascinerande att se denna konstruktion av stål, betong och glas klamra sig fast på bergets spetsiga topp, omgiven av snöklädda berg och glaciärer. Det är klokt att studera väderutsikterna om man planerar en resa till toppen, det kostar att ta sig hit men får man uppleva en klar dag på Jungfraujoch blir detta garanterat ett minne för livet.

Följer man istället dalen som går i mer sydlig riktning kommer man snart till Lauterbrunnen dit man framförallt beger sig för de många vattenfallens skull, hela 72 stycken. Det högsta är Staubbachfall som kastar sig ut från 300 meters höjd. Trümmelbachfälle tar istället vägen genom berget, det är smältvattnet från glaciärerna som forsar fram och får hela berget att skaka. Under sommarhalvåret kan man följa det dramatiska fallets väg genom berget.

interlaken4

Från Lauterbrunnen kan man byta linje och ta sig till den lilla byn Wengen som klamrar sig fast vid kanten av stupet ner mot dalen, känd för ortens världscupbacke Lauberhorn. Även Mürren nås från Lauterbrunnen, ytterligare en by som djärvt möter klippväggarnas brant. Mürren anses vara områdets ”hemliga” plats dit man söker sig om man vill finna lite större utmaningar. På köpet får man genuina boenden, restauranger, barer och en bilfri by där allt transporteras med hästtransporter eller elbilar.

JAMES BOND

Stannar man kvar nere i dalgången gör tåget snart stopp i Stechelberg, utgångspunkten för den kabinbana som går till en annan av områdets berömda och sevärda platser, Schilthorn. Redan i slutet av 1800-talet påbörjades försöken att finna en väg till toppen men det var först 1967, under ledning av Ernst Feuz från Mürren, man lyckades uppföra den kabinbana som idag gör den 2 970 meter höga toppen tillgänglig för allmänheten. Ernst Feuz var dock inte nöjd med detta, han ville skapa en unik upplevelse för besökarna. Att han lyckades med det bekräftas då man slår sig ner i världens första roterande restaurang, Piz Gloria, belägen på 3 000 meters höjd och med en 360 grader panoramautsikt och de tre bergsgiganterna mitt i blickfånget.

Denna spektakulära plats har även varit filminspelningsplats för vissa scener i James Bond-filmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” där Roger Moore respektlöst kastar sig ut för branterna. Det är inte bara Bond som har utmanat ödet, de svarta backar som löper ner från toppen är årligen platsen för ”The Inferno Race”, en skidtävling som för första gången gick av stapeln 1928. Idag är det världens största skidtävling för amatörer. Resten av säsongen är backen öppen för allmän åkning, en bra skidåkare tar sig ner på cirka 45 minuter, den som vinner ”The Inferno Race” klarar det på mindre än 15!

ALPBOENDE

interlaken6

Efter en dag i Jungfrau Region kommer man då kvällen infinner sig att somna gott, säkert med en snötäckt alptopp på näthinnan. Många av de små alpbyarna erbjuder fina boenden, väljer man att förlägga det till Interlaken finner man där ett stort utbud av allt från femstjärnigt till hostel och camping. Där finns det moderna Metropole Hotel, ett hotell som reser sig över Interlaken och belönar gästerna med en magnifik vy över alpvärlden. Söker man det genuint schweiziska har City Hotel Oberland de rätta kvalitéerna med sin robusta träinredning och varma atmosfär. Lika gemytlig är inredningen i restaurang Bären där man i skenet av oljelampor serveras klassiska rätter såsom raclette, rösti, Cordon Blue och ostfondue, nationella stoltheter som varje besökare bör pröva på. Detta är en tradition som går ända tillbaka till 1674.

Från Sverige går det inga direktflyg till den närmaste flygplatsen i Bern, Lufthansa flyger via München. Till Zürich och Genève flyger de flesta större bolagen och det är lättare att hitta biljetter dit. Quality Travel, kanske mest kända för sin specialisering på Andorra arbetar även med Interlaken.

En magisk upplevelse väntar!

Text: Ingela Rossing Foto: Interlaken Tourism

För mer information:

www.interlaken.ch
www.schilthorn.ch
www.jungfrau.ch
www.metropole-interlaken.ch
www.city-oberland.ch
www.qtravel.se

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida