UR & JUVELER

JAEGER-LECOULTRE – I STÄNDIG FRAMKANT

Han var en lysande och självlärd urmakare. Antoine LeCoultre föddes 1803 och trettio år senare startade han sitt första urmakeri.

Antoine-LeCoultre_founder

Den avancerade maskinen som producerade urverken konstruerade han själv, och sedan dess tillverkar Jaeger-LeCoultre några av världens finaste och tekniskt mest avancerade klockor.

16 Assembly_Jaeger-LeCoultre

Vid 1800-talets mitt konstruerade LeCoultre den så kallade Millionmètre. Det var den första maskinen i världen som kunde mäta en mikrometer, det vill säga en tusendels millimeter. Millionmètren skulle komma att spela huvudrollen vid klocktillverkning i ett halvt sekel framöver. Hans nästa stora uppfinning var att ”trolla bort” behovet av en särskild nyckel för att kunna dra upp och ställa klockan – det var alltså han som uppfann multifunktionsknappen som gör att vi än den dag i dag både kan dra upp och göra olika inställningar som tid och datum på våra klockor.

Manufacture_Jaeger_LeCoultre

LeCoultres stora genombrott kom 1851 på Universal Exhibition i London. Inte nog med att han vann guldmedalj för sin guldkronometer i tillägg till en rad andra fina priser, självaste Drottning Victoria införskaffade sig en klocka i form av ett halssmycke från Jaeger-LeCoultre. Försäljningen sköt i taket, och allt sedan dess har klockhuset fortsatt att ta emot prestigefyllda utmärkelser.

Att bläddra i såväl nya som gamla kataloger från Jaeger-LeCoultre är en fröjd för ögat. Klockorna står naturligtvis i centrum med sina rikliga dekorationer och tekniska innovationer. Vissa av klockorna är rena konstverken, ta till exempel fickuret med porträttet av den indiske Maharajan av Porbandar, det framstår nästan som en omöjlighet att kunna återge ett porträtt på så liten yta med en sån precision och detaljrikedom, men Jaeger-LeCoultre levererade.
Jaeger-LeCoultre har under åren inte bara tillverkat klockor. Strax före andra världskriget lanserades The Compass, en kamera så liten att får fick plats i ett cigarettpaket.

The Compass hade, för sin tid, avancerade tekniska funktioner som till exempel exponeringsinställning och möjlighet att både fotografera panorama och tredimensionellt, dessutom hade den olika inbyggda filter.
The Compass tillverkades endast i 4 000 exemplar och är i dag ett populärt samlarföremål som säljs för tusentals dollar på auktioner.

MASTER CALENDAR – DIREKT FRÅN RYMDEN

Jaeger-LeCoultre Master Calendar_steel

I januari i år presenterade Jaeger-LeCoultre sin senaste drömklocka: Master Calendar. Inte nog med att klockan är fantastisk vacker för ögat, det alldeles helt unika med Master Calendar är att urtavlan består av meteoritsten från asteroidbältet mellan planeterna Mars och Jupiter. Att detta väckte uppsikt under mässan säger sig självt, och särskilt roligt är det ju att kunna berätta att meteoritstenen som användes upptäcktes och är registrerad i Sverige!

Master Calendar kommer i två utföranden, ett i stål och ett i rosé guld. På insidan hittar vi Jaeger- LeCoultres eget verk kaliber 886 med månfas- och datumindikator. Här kan man i sanning tala om gammalt och nytt i förening; den moderna klockans tekniska egenskaper och skönhet, presenterad på meteoritstenen som kan vara hundratals miljoner år gammal.

Jaeger-LeCoultre Master Calendar_pink gold

Månfasindikatorn på Master Calendar är ett en av den mest fulländade i sitt slag. Inte bara visar den månens olika faser i den estimerade perioden om 29 dagar mellan två nya månar, den visar även dagens längd och rotationen kring solen – något varje stor civilisation har sökt svaret på sedan vetenskapen om himlakropparna och universum startade.

Som lekman kan man ju fråga sig vad det är som är så speciellt med meteoritsten? Ja, det första spontana svaret är ju givet; se på klockornas urtavlor och påstå sedan att det inte är vackert. Tänk sedan att de här urtavlorna är framställda av hela meteoritstenar, det är inte frågan om en sammansättning av fragment. Det mest kittlande, enligt min mening, är dock att meteoritstenar, i den mån de överhuvudtaget når jordens yta, är oerhört svåra att hitta. De allra flesta förblir oupptäckta och ligger djupt begravda under jordens yta. Där de oftast upptäcks är i Antarktis kring Sydpolen eftersom de kommer fram när isarna skiftar. Jag gjorde en helt ovetenskaplig sökning på kända meteoriter som slagit ner i Sverige och enligt den källan finns det bara tretton kända fall.

Jag gissar att det här kommer att bli en storsäljare bland klockfantaster, och ett synnerligen attraktivt samlarobjekt. Det är inte alla förunnat att kunna åka ut i rymden, men nu har ju rymden kommit till jorden så det är bara att slå till.

För mer information:
www.jaeger-lecoultre.com
www.nymansur.com

UPP
Translate »