MAT OCH DRYCK

STJÄRNKOCKEN JOHAN BACKEUS TRENDPSPANAR MED WHISKY

Vem har sagt att man bara kan ta en whisky före eller efter maten?

Joha

Det här med att para ihop mat och vin är inget nytt. Men mat och whisky? Johan Backeus, andrapristagare i Årets Kock, har tagit fram en meny som utgår i från olika whiskysorters smaker och egenskaper, han tycker sig se en ny trend växa fram. 

­— Att para ihop en meny med vin är en enklare uppgift. Då väljer jag helt enkelt vin utifrån maten. Här har jag vänt på skapandeprocessen och utgått från smaken i whiskyn och anpassat maten därefter. Jag tror att vi kan spå en framtida trend och arbeta mer med att para ihop mat med whisky i framtiden, säger Johan Backeus till vardags arbetar på matstudion Aveqia.

Kocken och destillatören delar syn på vad som är den viktigaste kryddan, nämligen smak. En vanlig missuppfattning hos gemene man är att årtalet på flaskan anger hur väl whiskyn smakar, men sanningen är att det mesta handlar om framtagningsprocessen och vilka fat whiskyn lagras på. Samma antagande förekommer även i köket.

First Class Magazine har fått ta del av Johans recept på en fantastisk meny om fyra rätter – nu är det bara för dig att sätta på dig kockmössan. Recepten är för 10 personer.

Förrätt
Pilgrimsmussla med rökt grädde, yuzu och krispigt äpple

Mellanrätt
Krispig fläsksida med majskräm, grönkål och levain

Huvudrätt
Grillad duva med rödbetschips, saltrostade betor och anklever

Dessert
Sockerkaka med chokladsmulor, gräddfilsglass, nötkrokant och inkokta körsbär

UPP
Translate »