MAT OCH DRYCK

JOHAN EVERS ÄR SVERIGES BÄSTA BARTENDER

Här är han, Johan Evers, som utsågs till Sveriges bästa bartender i den nordiska finalen av World Class som gick av stapeln i Speyside, Skottland. Nästa stopp blir Miami och världsfinalen!

IMG_4485

Johan Evers är Sverige bästa bartender.

Det finns restauranger och barer som får stjärnor, och sedan finns det restauranger och baren som HAR stjärnor. Ling Long i Stockholm till exempel, som från och med nu har en stjärna i baren. Stjärnan heter Johan Evers och är Sveriges bästa bartender!

Foto: Matz Thomassen

— Det känns helt overkligt, säger Johan med ett brett, och högst berättigat leende om läpparna, — jag har alltid velat åka till Miami, men jag hade kanske inte tänkt mig att det skulle ske under såna här förhållanden.

Vi möts i ett av de vackra rummen på slottet Drummuir på vilket vi både bott och sett två av fyra delfinaler i den världsomfattande tävlingen World Class som varje år inte bara utser Sveriges och Nordens bästa – utan mynnar ut i att kora världens bästa bartender i Miami senare i år. De två andra delfinalerna hölls på destilleriet Cardhu där whiskyn Cardhu och Johnnie Walker tillverkas.

vinnare

Johan Evers tillsammans med Rikard Enell från World Class/Diageo (tv) och en av finalens domare, Tim Etherington-Judge (th), tillika en av världens mest ansedda cocktailmakare.

Det är dagen efter den Nordiska finalen och det är inte utan att deltagarna såg något reducerade ut vid frukosten. Festen efter att vinnarna hade presenterats pågick tills vid fyratiden i morse, och urladdningen var total utan att på något sätt spåra ut. Det är lätt att tänka sig hur deltagarna äntligen kunde koppla av efter deltävlingarna: förberedelserna har pågått i månader och att tävla mot Nordens främsta inom yrket är ingen lek.

Johan Evers under en av deltävlingarna.

Johan Evers under en av deltävlingarna.

Johan Evers (32), har lång erfarenhet av sitt yrke och han älskar det han gör. Han började som ”nisse”, det vill säga diskplockare som 17-åring, och har arbetat sig upp till där han är i dag. Han arbetade i fem år på krogar kring Stureplan och berättar att han haft förmånen att arbeta med fantastiska människor som inspirerat honom till att bli bättre och bättre, Melker Andersson (Mother, Miss Voon m.fl.) och Björn Franzén (Franzén)är två personer han gärna lyfter fram.

Johan berättar att han i åtta år haft personalansvar, men att han nu ”bara” (hans ord, inte mina) arbetar som bartender på Ling Long eftersom han vill kunna fokusera på sitt egna företag Hard Waters i vilket han håller kurser och föredrag, utvecklar menyer och arrangerar fotograferingar, och där han också arbetar med sitt koncept. Han svajar lite på svaret när jag undrar vad det är för koncept. ­— Det känns lite fånigt att säga att det är ett hemligt, svarar han, — men jag kan bara inte berätta så mycket om konceptet. Och det är ju faktiskt ett svar som anstår en stjärna.

-> SE FILMEN FRÅN WORLD CLASS

För någon månad sedan fick Johan ett mejl från World Class-organisationen. I mailet fanns den Nordiska finalens olika delmoment presenterade, det framgick också hur man som deltagare bedöms och för vilka moment man får poäng. Sedan dess, berättar han, har det bara varit övning, övning och åter övning som gällt. Han skrattar. — Och nu är det bara att konstatera att det kommer att bli väldigt mycket övande fram tills i september, säger han.

VÄRLDSFINAL I MIAMI

Man kan nästan ta och känna på koncentrationsnivån under tävlingens gång.

Man kan nästan ta och känna på koncentrationsnivån under tävlingens gång.

I september ska Johan tävla mot den världselit av bartenders som han nu själv ingår i. Bartenders från hela världen kommer att flygas till Miami, USA för att tävla om titeln Bartender of the Year. Johan är redan en vinnare, men som First Class Magazine tidigare har skrivit om, har världsmästartiteln flera gånger totalt förändrat vinnarens liv och karriär. Titeln Bartender of the Year är en av de främsta inom sin kategori. Det står mycket på spel, och jag frågar hur han ska göra för att förbereda sig.

— Jag ska göra precis som jag gjorde inför den Nordiska finalen: träna, träna och träna. De som dömer i tävlingen tillhör själva världseliten och det är inte direkt små krav de ställer. De lägger märke till allt man gör och dömer utifrån sina egna erfarenheter. Jag vet vad som förväntas av mig och jag ska göra mitt yttersta för att representera Sverige på allra bästa sätt. Det gäller att vara insatt i exakt vad tävlingen går ut på, vad domarna ser på och förväntar sig av en.

ÄLSKAR SITT YRKE

Johan Evers

Kung, kung, kung i baren: Johan Evers.

— Jag älskar verkligen cocktailvärlden, berättar Johan, — och jag älskar allt som har med mat, dryck och gastronomi att göra. Jag är superstolt; dels över utmärkelsen Sveriges bästa bartender, men självklart också över att få åka till Miami i september. Det känns fantastiskt kul och spännande.

Vi lär höra mer om Johan Evers framöver, och inte bara i World Class-sammanhang. Han har nämligen planer om att öppna eget. Så, det är bara att smörja sig med tålamod för att se vad det blir. Ett är i alla fall säkert, Johan Evers är Sveriges bästa bartender. Grattis!

Till Norges bästa bartender korades Antonio Naranjo Nevares från Himkok och Danmarks bästa bartender blev Jonas Brandenburg Andersen från Mash Penthouse.

Summary in English:

Johan Evers, independent bar tender / consultant at his own company Hard Waters and bar tender at Stockholm bar Ling Long is Sweden’s Bartender of the Year 2016 WORLD CLASS. He won competing against three other Swedish bar stars. Bartender of the Year, Norway is Antonio Naranjo Nevares (Himkok) and Danish Jonas Brandenborg Andersen  (Mash Penthouse) accepted the price for Denmark. All three will be representing their countries at WORLD CLASS WORLD FINALS in Miami this September.

-> Läs om den Nordiska finalen och se massor av bilder här.

-> TVÅ DRINKRECEPT FRÅN JOHAN EVERS

-> LÄS OM FÖRRA ÅRETS VINNARE

-> FÖLJ WORLD CLASS-TÄVLINGEN HÄR

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida