EUROPA

KÖPA FASTIGHET PÅ MALLORCA

Att köpa fastighet på Mallorca: Med sina 300 soldagar om året, vackra städer, rikliga utbud av restauranger och shoppingmöjligheter har Mallorca under de senaste åren skjutit i höjden på listan över populära europeiska destinationer.

DSC_0021

Lägg därtill en avslappnad livsstil, kort flygtid från Sverige och en stor skandinavisk koloni, så förstår man varför så många har valt att köpa ett andra hem på ön. Vi drog till Palma de Mallorca för att ta reda på hur man går till väga för att köpa en fastighet där, samt tittade på några helt fantastiska objekt i den övre prisklassen.

Vad ska man tänka på inför beslutet att köpa sig en andra bostad i ett annat land? Vilket land ska man välja och hur vet man att man kommer att trivas dit man flyttar eller semestrar? Jag var nyfiken på Mallorca som möjligt val och kontaktade därför en ”svensk” fastighetsförmedlare i Palma, Vivian Gruenblatt på Mallorcafastigheter, för att få svar på några frågor. Dessutom fick jag se ett antal hus och våningar som, åtminstone just då, var till salu. Det var inte helt utan köplust som jag flög tillbaka till Sverige.

VivianVivian Gruenblatt på Mallorcafastigheter

Vivian Gruenblatt hämtar upp mig vid mitt hotell. Hon ska ta mig runt på Mallorca för att visa mig några av de objekt som hennes företag Mallorcafastigheter har i uppdrag att sälja. Det är sent i mars så enligt mallorkinerna själva är det vinter, åtminstone bara tidig vår. Själv har jag inte ens jacka på mig. Vivan skrattar när vi hälsar. – Man ser så lätt vilka som är från Skandinavien, säger hon.

– Ni är alltid lättklädda, medan vi som bor här har vinterkläderna på oss fram tills i början av juni oavsett hur varmt det är.

Vivan talar flytande svenska efter att ha bott i Stockholm i flera år, men hon är född på Mallorca. För tio år sedan beslöt sig hon och maken för att återvända till Mallorca och uppfylla sin dröm, nämligen den att uppfylla andras drömmar om att bo på just Mallorca. Att hon är stolt över sin ö går inte att ta miste på, i var och varannan mening smyger det sig in positiv ”reklam” om ön och allt vad den har att erbjuda. Att hon talar sanning betvivlar jag inte alls, jag har pratat med flera som bor här, både mallorkiner och skandinaver, alla säger samma sak: Mallorca är som ett eget litet paradis på jorden.

ETT BARCELONA I MINIATYR

Det första som slår en när man besöker Palma är hur fantastiskt vackert det är. Det känns inte alls turistigt utan autentiskt och genuint. Gamla Stan påminner lite om ett Barcelona i miniatyr med sina utsmyckade hus längs smala gränder. Här sitter människor, skandinaver förmodar man så här års, på uteserveringar på torgen och njuter av solen. Visst, den är fortfarande lite blek efter vinterdvalan, men i rätt läge värmer den ordentligt. Vivian föreslår att vi tar en kopp kaffe på nya ”svenskhotellet” Hotel Cort som ligger mitt i Gamla Stan vid samma torg som en av stadens stora turistattraktioner, det fem eller kanske till och med sexhundra år gamla olivträdet. – Jag antar att du vill sitta ute va? frågar Vivian. Ni kan förmodligen gissa mitt svar.

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ?

1

Under tiden vi väntar på kaffet går jag rakt på sak och frågar Vivan vilka som är de fem största farhågorna som spekulanter kan ha när de funderar på att investera i en fastighet på Mallorca. Hon tittar på mig som om jag just frågat om hon kan tänka sig att sälja sin högra arm till mig.

– Vet du, svarar hon, den frågan har jag aldrig ens vare sig tänkt på eller fått. Det är faktiskt ganska okomplicerat att investera i en fastighet här. För det första ligger ju Mallorca inom EU och för det andra så är det så vanligt med utländska investerare här nu att alla som är involverade i en affär vet exakt vad som ska göras och när. Det svåraste är nog att bestämma sig hur och var man vill bo. Hon fortsätter:

– Jag tror att det bästa tipset jag kan ge är att man verkligen tar sig tid. Tid till att både tänka genom vilka behov och önskemål man har just nu, och kanske lite längre fram. Vill man bo i
stan eller på landet? I hus eller i våning? Utbudet är stort och möjligheterna många. Man ska fundera på vilket typ av liv man lever, eller vill leva. Om man gillar att shoppa, upptäcka nya restauranger och vill kunna gå ut genom dörren och slinka in på en tapasbar sent på kvällen, så kanske det är en våning eller ett town house som är det bästa. Vill man däremot ha närhet till natur, golfbanor eller vill odla en trädgård så är det kanske lite mera lantliga omgivningar som bör utforska. Vivian skiner upp igen.

5

– Det bästa är nog att oavsett vad man väljer, så tar det inte lång tid att ta sig från den ena sidan av ön, till den andra. Bidrag från EU gör att Mallorca har ett synnerligen väl utvecklad infrastruktur med moderna och säkra vägar.

ATT KÖPA FASTIGHET PÅ MALLORCA

85

I Spanien fungerar fastighetsmarknaden lite annorlunda jämfört med i Sverige. Här mäklar man inte bostäder utan man förmedlar dem. Det kan ha som praktisk innebörd att fler än ett företag har i uppdrag att förmedla samma objekt. Det kan vara smart att tänka på det om man faller för en viss fastighet. Väntar man för länge med att besluta sig kan någon annan hinna före.

När man väl hittat sin drömfastighet och beslutat sig för att köpa hjälper fastighetsförmedlaren till med allt det praktiska. Just Mallorcafastigheter kan hjälpa till med mycket mer än så, bland annat har de en service till sina kunder som innebär att de ser till och tar hand om bostaden när man själv inte är där. För en mycket rimlig summa, i det närmaste symbolisk, åker någon till fastigheten en gång i veckan och vädrar, tar hand om posten, hämtar och lämnar tvätt, vattnar blommor och kollar så att allt fungerar som det ska. Om man köper den tjänsten så ingår det även att Mallorcafastigheter ställer i ordning bostaden inför ankomst och efter avresa. Fast det är klart, innan det blir aktuellt ska man ju ha köpt en bostad.

MF671b

En viktig person i köpet är den lokala advokaten som ser till att alla papper är i sin ordning. När man beslutat sig skrivs det ett optionskontrakt i vilket det står vad fastigheten kostar, vilket pris man har kommit överens om och vad som är inkluderat i köpet. Vissa säljer möblerat, andra inte. I det här skedet betalar man en handpenning som oftast uppgår till 10 % av köpeskillingen. Efter det är det ett spanskt personnummer som måste inskaffas, en förutsättning för att affären ska gå i lås. Allt det här hjälper advokaten till med. Under tiden man väntar på sitt personnummer arbetar advokaten med alla praktikaliteter som till exempel det slutliga köpekontraktet, och banken färdigställer de avtal som krävs där. Mallorcafastigheter har naturligtvis bra kontakter även på det området om man nu inte föredrar att använda sin svenska bank. Man bör dock ha ett spanskt kontonummer eftersom vissa avgifter så som sophämtning, el, telefon och hemförsäkring lämpligen betalas via autogiro från en spansk bank.

MF671a

När allt är klart – personnummer, kontrakt och bankformaliteter – görs köpet upp hos en spansk notarie. I samband med att notarien expedierar handlingarna görs slutbetalningen upp. I regel tar det cirka tre månader innan du har originalkontraktet i din hand och kan beställa flyttlasset och bjuda ner vännerna till din nya bostad.

ANDRA KOSTNADER

Förutom köpeskillingen för din nya investering tillkommer det lite annat ”smått och gott”. Moms ska betalas och varierar mellan åtta och tio procent beroende på om det är en begagnad eller ny fastighet. Notarieavgift och stämpelskatt uppgår till ett par procent och advokaten tar ytterligare någon procent baserat på försäljningspriset. I Spanien betalar man fortfarande fastighetsskatt på mellan 0,4 % och 1,1 % beroende på i vilket område fastigheten ligger. Ja, och det här är princip så det går till. Inte så komplicerat som man kanske tror.

VARFÖR MALLORCA?

Angelika Son Sardinia-8754

Att Mallorca är populärt bland skandinaver är inte svårt att förstå. Med sitt behagliga klimat är det onekligen lättare att övervintra jämfört med hemma. Även om temperaturen under januari
och februari kan sjunka ner till tio grader, på den blå sidan av gradstocken alltså, så kompenseras detta genom att det mellan april och oktober är ett helt fantastiskt strålande väder. Det tål att upprepas att ön har 300 dagar soligt väder varje år.

Angelika Son Sardinia-8558-2

Mallorca uppfyller alla krav vid köp av bostad utomlands. Ön ligger på behagligt avstånd från Sverige och har bra flygförbindelser. Ön bjuder på omväxlande natur med allt från lummiga berg till oändliga sandstränder. Palma är en spännande storstad med ett oändligt utbud av shopping och restauranger. Brottsligheten är mycket låg, det politiska läget är stabilt och kulturlivet brett. För den som gillar golf kan Mallorca skryta med flera storslagna banor av internationell toppklass.

På Mallorca finns många verksamheter och gemenskap för skandinaver. I Svenska Kyrkan arrangeras bland annat SWEA och Ung på Mallorca och olika verksamheter för både barn, ungdomar och vuxna. Ett utmärkt sätt att skaffa sig nya bekanta i den nya staden. Svenska skolan på Mallorca har i dagsläget cirka 90 elever och följer den svenska läroplanen. Många entreprenörer startar verksamheter på Mallorca, inte minst i området som kallas Santa Catarina – en mycket populär stadsdel med caféer och restauranger som många ägs av svenskar. Här ligger också den vackra saluhallen där man kan botanisera bland lokala specialiteter och läckerheter. Ett besök hit under helgen är ett måste och ett bevis på att det inte är någon turistfälla – mallorkinerna flockas här för helgtapas och en cerveza eller två.

VAD KÖPER MAN?

Efter kaffet tar Vivian med mig till fyra fastigheter som, åtminstone när vi var där, fanns till försäljning. Bilderna i den här artikeln är från dessa objekt. Titta in på Mallorcafastigheters sajt för att se om de finns kvar, och se de nya objekt som finns nu.

Om det är så att du går i tankarna att investera i ett boende på Mallorca så har jag en känsla av att du kommer att vara i de allra bästa händer med Vivian. Hon är inte bara kunnig, hon är rasande trevlig också: Tack Vivian, för att du tog dig tid. Jag hör av mig när det är dags att investera.

För mer information:
www.mallorcafastigheter.se

Foto: Ana Fiol
UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida