UTVALT FÖR DIG

KOSTA BODA FYLLER 275 ÅR

På nationaldagen firar Kosta 275 år i närvaro av DD.MM. Konungen och Drottningen. Några av höjdpunkterna är en ny jubileumsutställning, ett storartat nationaldagsfirande och en glasgjutning med Kosta Bodas världsberömde formgivare Bertil Vallien som bjuder in H.M. Konungen att lägga i en avbildning av en krona i ”Kungabåten”.

–        Två generaler ur Karl XII:s armé grundade Kosta Glasbruk 1742, vi är mycket stolta över att kunna välkomna Kungaparet till Kosta denna dag, där ugnarna fortfarande brinner för att fira vårt 275-årsjubileum till general Koskull och general Staël von Holsteins minne, säger Magnus Andersson, VD på Orrefors Kosta Boda AB.

Bertil Vallien gjuter Kungabåten i medverkan med Kungaparet

På Kosta Glasbruk skapas ett historiskt verk av den framstående glasgivaren Bertil Vallien den 6 juni när ”Kungabåten” gjuts. Kungen deltar i glasgjutningen och konstverket tillfaller välgörande ändamål.

På Kosta Boda har man älskat glas sedan 1742. I 275 år har de eldat på i de småländska hyttornas ugnar för att smälta vanlig sand till fantastisk kristall. Det är en imponerande tidsperiod för ett företag, ett glasbruk, och ett varumärke. Tanken svindlar. Svenskarna köpte faktiskt bruksglas till sina hem och gårdar redan 50 år innan franska revolutionen. Kosta Boda utvecklades till ett varumärke med färgsprakande produkter för varje hem, museum och gallerier runt om i världen.

För att fira jubileet vill Kosta Boda bjuda in omvärlden till deras framtid. De vill göra jubileumsåret inte bara till en tillbakablick över en svensk industri- och folkhemsepok, utan också till en framtidsförklaring för varumärket och det svenska kulturarvet.

Firande sker den 6:e juni på Sveriges Nationaldag. Kosta välkomnar alla och vi från First Class Magazine säger ett stort grattis på 275 års-dagen.

UPP
Translate »