Recept

BROCCOLI PÅ FLERA SÄTT AV JONAS LAGERSTRÖM


Broccoli på flera sätt, med örtsmör, brynt löksky, grönkål, ärta och picklad gurka.


Broccoli
Broccoli:

  • 2stk ekologiska broccoli

Vinägrett:

  • 1msk citronjuice
  • 1msk äppelcidervinäger
  • 50g smält smör
  • skal från 1 citron

Dela broccolin i buketter och blanchera i 2minuter i saltat vatten. Kyl ner. Sota hälften i torr stekpanna innan servering. Värm försiktigt upp vinägretten och vänd de resterande i vinägretten.

Brynt löksjy:

  • 4stk gula lökar.
  • 1dl gott rött vin
  • matolja
  • smör
  • salt
  • vitvinsvinäger

Skala och strimla lökarna fint. Stek dom långsamt i lite olja, länge till mörk rostad färg. Tillsätt vin och koka ur. Tillsätt vatten så det täcker och koka i ca 15minuter. Sila av och koka igen till lagom konsistens och smak. Smaka upp med lite smör, salt och eventuellt lite vinäger.

Örtsmör:

  • 50g valfria örter (ex. persilja, dragon, libbsticka, körvel, koriander)
  • 300g smör
  • salt

Mixa smöret med örterna i en matberedare ca 5minuter. Bred ut på bakpapper och låt stelna i kyl. Forma i valfri form och arrangera på toppen av tallriken.

Grönkål:

  • 1bunt ekologisk grönkål
  • salt
  • citronjuice

Blanchera grönkålen i saltat vatten. Plocka små buketter och vänd upp med lite salt och citronjuice.

Ärtor:

  • 100g plockade ärtor
  • 2msk god olivolja

Vänd upp ärtorna med oljan innan servering.

Picklad gurka:

  • 2stk gurka
  • 1/2 dl ättika
  • 1dl socker
  • 1dl vatten

Skiva gurkan tunt. Koka upp ingredienserna till ättikslagen och låt svalna. slå på gurkan och låt dra.

Färska örter (ex. ärtskott och persilja)

Plocka örterna innan servering och arrangera uppe på broccolin.

Förslag till vin:

Les Jamelles Réserve Bio Cabernet Sauvignon, Pays d’Oc IGP – 2014

Artikelnr: 624363 Pris:109 kr

Mer information om vinet här.

 

 

 

 

 

 

 

 

Observera att FCM ej har provat vinet.

Kommentera via ditt Facebook-konto

UPP
Translate »