EUROPA

KRAKOW

Krakow var länge Polens huvudstad, men på 1500-talet degraderades staden av kung Sigismund till landets andra stad. Det skulle visa sig vara tur i oturen.

 

shutterstock_155992904

Foto: Shutterstock

När Warszawa under andra världskriget jämnades med marken så skonades Krakow nästan helt och fick behålla sin stadskärna från medeltiden, en stadskärna som sedan 1978 är ett världsarv. Det som först såg ut att bli stadens olycka blev alltså till slut det som kanske bevarade en kulturell guldgruva. Detta gör att man fortfarande kan få möjligheten att irra bort sig bland romantiska kullerstensgator i en stad där medeltiden möter det trendigt samtida. Ett besök på operan, någon av alla teatrar eller konserthus, det kungliga slottet med dess konstskatter, de oräkneliga kyrkorna eller de underbara klosterträdgårdarna är ett måste och de många lockelserna för gom och lekamen ger förlustelse för både kropp och själ.

HOTEL STARY

Stary lyxsvit

Foto: Jakub Pajewski

Utgångspunkten för denna vistelse blir en liten pärla i stilen ”Polish Nouveau”. Hotel Stary är placerat mitt i den gamla medeltida stadskärnan och erbjuder en logi som vunnit det åtråvärda Prix Villégiature som det vackrast designade hotellet i Europa. Man kan inte annat än imponeras av den professionella personalen som både är behaglig och uppmärksam utan att bli påträngande. Snabbt infinner sig en känsla av trivsel och harmoni; kombinationen exklusivitet, äkta patina och personlighet är lyckad. Rummen är smakfullt inredda med möbler i mörka träslag som kontrasteras med exklusiva stenmaterial och inbjudande belysning. De sällsynt vackra väggarna vill man nästan ta på!

 

j$@

Foto: Jakub Pajewski

Badrummen är inredda med vacker italiensk marmor från golv till tak. Hotellet har varit familjeägt i flera generationer och drivs nu av tre bröder som sköter uppgiften med charm och professionalism. En av bröderna har själv tagit ansvar för design och inredning och har med stilsäker hand sett till att hotellet är en plats där det rustika möter det exklusiva. De stora lyxsviterna är en sann fröjd för ögat!

 

Stary lyxsvit1

Foto: Jakub Pajewski

På morgonen rekommenderas man att ta sig ned till spa- avdelningens två bassänger som är placerade i gamla medeltida källarvalv där gamla tegelstenar verkar ha vuxit fram genom den puts som funnits där från början. I dessa valv erbjuds en rogivande spa-miljö; gym, ångbastu med aromterapi, torrbastu, massage och ett saltrum. I saltrummet sitter man i dunklet och andas in den hälsosamma salthaltiga luften, rummets enda ljuskällor är placerade bakom stora block av salt. Även massagen utförs i ett salthaltigt makroklimat. En mängd olika behandlingar erbjuds, den klassiska thaimassagen med eteriska oljor är himmelsk.

Frukostbuffén gjorde oss inte besvikna; den är mycket varierad och det är inte helt lätt att välja från det rika utbudet. Man sitter gärna och länge med sin cappuccino och croissant i den fridfulla miljön. Restaurangen är utmärkt och man förstår varför den fått fina vitsord i Guide Michelin.

HOTEL COPERNICUS

Copernicus bibliotek

 

Vid den romantiska kullerstensgatan vid foten av det kungliga slottet ligger Hotel Copernicus, en renässansbyggnad som personifierar sinnebilden av Krakow, där det moderna möter det medeltida. Som ett av de äldsta hotellen i staden ångar det av anrik välbevarad medeltid i väggarna, vackrare patina får man leta länge efter. Man erbjuds saltrum, träningslokal och pool i gamla medeltida valv. Rummens inredning består av mörka exklusiva träslag, sammet och siden, och badrummen är helmarmorerade. Det är en njutning att sitta på takterrassen med sin oslagbara 360 graders panorama över Wawel slott och kyrktorn i den äldsta delen av staden. Hotellet drar till sig en mängd kända namn på gästlistan och restaurangen har mottagit utmärkelser av White Michelin.

 

Copernicus förrätt

 

Restaurangen känns intim trots att den har en enorm rymd med ett vackert glastak högt ovan, och köket erbjuder en fantastisk matupplevelse där man förutom à la carte kan välja mellan fem-, sju- eller tolvrätters meny. Maten är tydligt internationell med pikanta polska inslag och vinkällaren är känd för sin bredd av italienska viner. Rätterna är sedvanligt små, men varje tallrik är ett litet konstverk och en njutning för såväl öga som gom. En trevlig avslutning på kvällen kan vara att avnjuta den inhemska drinken Tatanka i det stämningsfyllda biblioteket.

 

Copernicus rest närbild

 

MAT OCH DRYCK I UNIKA MILJÖER

Några kvarter från den medeltida stadskärnan ligger en anrik polsk familjerestaurang, Pod Baranem, som flera gånger har omnämnts som den bästa restaurangen i Krakow. Enligt rykten ska detta vara presidentens personliga favorit, och många andra krakowbor håller med. Den genuina personalen (med pomada) bjuder frikostigt på sig själva och får oss att känna oss som ”hemma på favoritkrogen”.

 

Pod Baranem1

Pod Baranem. Foto: Pawel Wodnicki

Miljön är hemtrevlig och ombonad, väggarna pryds av många svartvita foton av kända gäster samt tillfälliga utställningar av kända polska konstnärer. Här föreslås vi, som aldrig varit i Polen förut, att göra en riktig polsk kulinarisk resa; förrätter med husets sill, biff tartar och vildsvinspaté serverat tillsammans med snaps inleder färden. Sedan vandrar vi vidare med lammdumplings i rödbetssky, kantarellsoppa i en skål av bröd, kålrullader och som huvudrätt vildsvinsbiff i rödvinssås eller gös i gräddsås. Allt är rustikt, gjort med omtanke och finess och förvånar smaklökarna. Expeditionen avslutas med husets egna formpressade fårost som avnjuts tillsammans med det egna 15-åriga örtbrännvinet och svartvinbärssnapsen. Man bokstavligen rullar ut efter att en ljuvlig hallonmoussekaka är förtärd. Om man tidigare hade en förutfattad mening om att polsk mat är tråkig har den definitivt ändrats nu!

 

Pod Baranem, hallonmoussekaka

Pod Baranems hallonmoussetårta. En liten bit av himmelriket. Foto: Pawel Wodnicki

Ett likvärdigt ställe med en typisk polsk meny med samma kvalitet på råvarorna är Pod Aniolami. Här kan man ta en lunch bara för den unika interiörens skull. Källaren från medeltiden är ett mecka för den designintresserade, en intim och autentisk miljö omgiven av många antika föremål. Här bjuds på rejäla lunchmenyer som till exempel klassiska kåldolmar med skogskantareller och bovete eller deras specialitet; en delikat tillagad forell. Den klassiska ostkakan med hallonsås ger mersmak.

 

Pod Aniolami2

Pod Aniolami, foto Weronika Lodzinska

Mitt på torget, granne med den pampiga St Mary kyrkan ligger Szara, en restaurang med härlig stämning. Köket är internationellt med tydliga influenser från Skandinavien. I den fint placerade uteserveringen vid Stora torget eller i salar med en interiör som härrör från tidig medeltid bakom en renässansfasad blir upplevelsen kulturell såväl som kulinarisk.

 

IMG_0322

Restaurang Szaras exteriör. Foto: Mariusz Zaczyk

Sittande under fantastiskt målade valv avnjuter man utmärkt lax och plankstek och insuper den sprudlande uppsluppna atmosfären runt omkring. Baren serverar goda drinkar i glada färger och det är risk att man stannar längre än man hade tänkt. Även systerkrogen Kazimierz är väl värd ett besök, en restaurang som uppmärksammats av Guide Michelin tre år i rad, något som få restauranger i Krakow har förunnats.

FASCINERANDE SALTGRUVA

saltgruva altare copy foto Rafał Stachurski

Inne i gruvan ligger detta fantastiska kapell. Foto: Rafat Stachurski

 En plats man helt enkelt måste besöka är den fascinerande saltgruvan Wieliczka som nås på cirka tjugofem minuter med taxi. En kompetent guide visar en underjordisk värld med fantastiska gångar, saltformationer och enorma grottor. Det är påtagligt att luften blir friskare ju längre ner man tar sig de 135 meter under jorden.

 

Saltgruva Salt

 

Saltet ser olika ut, från helvita istappar till gula, bruna och gröna klumpiga formationer. Det största intrycket bland alla sevärdheterna ger det stora kapellet med dess ofantliga rymd, kristallkronor, uthamrade bilder och statyer som alla liksom allt annat är gjorda av salt. En romantisk plats att lova evig trohet till någon. Detta är även en riktig hälsogruva för allergiker och människor med andningsbesvär, som erbjuds övernattning i ett lugnt helande klimat. Självklart ska man handla med sig lite salt härifrån: badsalt, skrubbsalt, matsalt och dekorationssalt.

UTANFÖR STADEN

En kort taxiresa bort från stadskärnan och in i en grön oas som erbjuder naturterapi och massage med influenser från Bali, där indonesiska terapeuter erbjuder ett brett spektra av behandlingar. Farmona Day Spa är ett Bali i miniatyr. I en miljö karakteriserad av elementen eld och vatten kan man unna sig en halvdag med njutning för sinnena. Börja med en kontemplativ promenad i den gröna akaciadoftande skogen och sjunk sedan ner i ett bad fyllt av eteriska oljor. Detta gör kroppen redo för klassisk Balimassage, en grundlig kroppsbehandling med massage av muskler man inte trodde man hade. Som par kan man få uppleva allt tillsammans; aromatiskt bad och massagebehandling med en romantisk middag som avslutning. Farmona Day Spa används även flitigt för företagskonferens och kickoff.

 

Farmona Kryddor doftdljus

Farmona Day Spa

Drygt en timmes bilresa söderöver från Krakow, i Malopolskaregionen, finns flera spa och kurorter att besöka. I Czorsztyn bland pittoreska bergstoppar och djupa dalar ligger ett mer udda alternativa, Kinga Ayurvedic Center. Med utsikt över en stor artificiell insjö, en gammal slottsruin och gröna vidder finns något så oväntad som ett ”Little India” med ayurvedisk behandling, ett drygt 5000-årigt medicinskt hälsosystem från Indien. Här kan man njuta av varm oljemassage, indiska örtinpackningar, skönhetsbehandlingar, ångbad och privata yogaklasser.

För den oinvigde kan det kännas både spännande och en smula ovant när det hälls varm olja över ens panna, men det ger definitivt en mental avslappning. Välgörande djupvävnadsmassage för kroppen med varm sesamolja utförs av två indiska massörer samtidigt. Spänningar löses upp, toxiner frigörs och behandlingen ger en total avslappning. Innan behandling erbjuds man en undersökning av ayurvedisk doktor som därefter ger förslag på behandling. Man kan ta en simtur i bassängen, koppla av i saltrum eller bastu. Utöver polsk meny erbjuds indiska rätter som är särskilt anpassade till individens personliga behov!

EN UNDANGÖMD PÄRLA

NNLH Framsida

 

Efter en timmes bilfärd från Krakow i ett bergigt naturskönt landskap hittar man No Name Luxury Hotel. Även om det kan vara svårt att hitta till denna undangömda pärla omgiven av skog och höga berg, så är den väl värd ansträngningen. Bakom en liten krök på den lilla skogsvägen möts man av en nybyggd anläggning som påminner om en blandning av moderna norska trähus och klassiska schweiziska alpstugor. Man slås omedelbart av doften av nytt trävirke och frisk skogsluft, blandad med lyxiga exotiska doftljus. Det stora lugnet infinner sig. Ett lugn som var huvudmotivet för ägarparet som önskade komma bort från ett jetsetliv i Milano, och därför skapade denna sköna och stillsamma oas för nära och kära.

 

NNLH Rogivande ställe

 

När vännerna som kom på besök blev fler och fler, blev oasen snart ett hotell. Inredningen, som är minimalistiskt lyxig med naturen ständigt närvarande, är inspirerad av de många hotellbesök de haft genom sina yrken världen över. Med ljusa träväggar och tak, kristallkronor, djurskinn, glas, marmor och många snidade trädetaljer har de skapat en unik atmosfär som de själva har designat. Det känns som tiden står stilla när man sjunker ner i den sköna loungesoffan med kaffekoppen framför sig och bara ägnar sig åt att se ut genom fönstret. I den lilla intima restaurangen bjuds man på goda rätter från ett klassiskt italienskt kök.

Om inte den storslagna naturen, maten eller det vackra hotellet i sig skänkt en efterlängtad frid, så finns möjligheten att finna
den i spa-avdelningen som är något alldeles extra. Med närhet till naturen bjuds man ned i en bassäng av sjögrön glittrig mosaik fylld av saltvatten. Ljusa träväggar, kristallkronor och fönstervägg ut mot grön skog ger en skön frihetskänsla. Här finner man den största variationen av behandlingar, såväl för ansikte som för kropp. Olika mjölk- och vinbad, skönhetsbehandlingar och avslappnande massage. De lyxiga produkterna från Italien, RVB Cosmetics, baserade på traditionell tibetansk medicin ska hjälpa kroppen till förnyelse och balans. Tillsammans med behaglig personal och terapeuter blir detta en unik helhetsupplevelse som man gärna upplever igen och igen.

För mer information:
www.polen.travel

Text: Tone Rörseth

UPP
Translate »