Annons från Globe Marketing

KRONOVALLS VINSLOTT

När du vill tillbringa en romantisk weekend i ståtlig slottsmiljö, rogivande atmosfär och storslagen natur kan Kronovalls Vinslott erbjuda just detta.

Kronovall_ext_5-1

Mitt på Österlen, inbäddat i grönska och omgivet av vallgravar ligger Kronovalls vinslott, ett pampigt vitmålat slott i fransk barockstil. Området ligger egentligen inte särskilt långt ifrån storstaden, det tar ungefär en timme till Malmö. Men när man väl är här är stillheten påtaglig och vardagens stress känns avlägsen. På ena sidan av slottsparken finns naturreservat, betesmarker och åkrar och på andra en stor bokskog.

– Tidigt på våren är marken täckt av vitsippor och liljekonvaljer. Längre fram på året bildar trädens kronor nästan som ett lock över skogen, berättar Lars Schmidt, driftsansvarig på Kronovalls Vinslott.

MAGISKT PÅ ÖSTERLEN

kronovall_ex

Österlen med sina böljande busktäckta kullar, skog och milsvid utsikt över landskapet hör till Skånes vackraste naturområden. Det har gjort sig känt för mängden och mångfalden av konstnärer som kommer hit för ljusets skull. Enligt turistbyrån har inget område i Sverige fler bosatta konstnärer än Österlen. Tiden kring påsk varje år öppnar många av dem upp sina gallerier och lockar besökare från både när och fjärran till den omtalade konstrundan.

VIGSEL I SLOTTSMILJÖ

Kronovall_ext_10-1

Många förälskade par väljer att gifta sig i anslutning till det vackra slottet. Bröllopsfotot tas gärna framför slottet, mitt ibland labyrinterna av de vackert välansade buxbomshäckarna i den gamla barockträdgården.

– Trädgården anlades redan på 1890-talet och den klipps noggrant en gång om året för att hålla sig så här fin, förklarar Lars. Ett par som gifte sig här är delägarna Jane och Kim Hviid. – Sedan vårt bröllop har den här platsen alltid haft en särskild plats i mitt hjärta. Och det kändes extra roligt när jag fick möjlighet att tillsammans med min man gå in som delägare av driften. Det är verkligen en idealisk plats om man vill tillbringa en romantisk weekend ihop med någon man tycker om, förklarar Jane Hviid.

Paret tog tillsammans med Per-Ola Holm över arrendet av driften den 1 juni i fjol. – Per-Ola tillhör näst intill inventarierna på slottet. Han kom hit redan 1998 och drev då verksamheten Petri Pumpa, en av föregångarna inom svensk gastronomi. Han har funnits kvar i stort sett sedan dess, med undantag för några år då han arbetade med Åkessons vin, berättar Jane.

VINSLOTT MED DROPPANDE KÄLLARVALV

Kronovall_int_15-1

Kronovalls Vinslott är Sveriges enda vinslott. Åtta meter under markytan ligger den gamla iskällaren som förr i tiden användes för att kyla maten. Numera nyttjas de gamla källarvalven till att lagra tiotusentals flaskor av slottets egna mousserande vin, Kronovalls Tirage. Tiragen är en hybrid mellan fransk och svensk produktion. Druvorna är chardonnay och pinot noir och odlas i Frankrike. Dessa pressas och transporteras som juice till Kiviks Musteri, där de får jäsa till ett torrt vitt vin. Vinet buteljeras, tillsätts socker och jäst enligt samma metod som vid traditionell champagnetillverkning och läggs sedan på lagring i källarvalven.

Kronovall_int_21-1

När gästerna anländer till slottet bjuds de på afternoon tea innan det blir rundvandring med slottshistorik och ett besök nere i källaren där de får smaka på tiragen. Det känns att det är en källare från förr. Här är svalt och fuktigt, det droppar lite från taken och doftar jord. Valven lyses upp av ljuslyktor och stearinljus i vinflaskor. På kvällen serverar köket en femrätters middag och en tillhörande vinmeny.

– Det mesta är närodlat och härodlat och kommer förhoppningsvis max två mil härifrån, säger Lars. – Som kompensation kör vi vin från hela världen i stället, fortsätter han med ett skratt. Menyerna sätts i princip från vecka till vecka och är säsongsbetonade med utgångspunkt i det bästa som traktens producenter har för tillfället.

– En tanke är att låta gästerna slippa tänka genom att erbjuda fasta paket där valet av mat och vin redan är gjort. Gästerna ska bara koppla av och kunna njuta av varandras sällskap och av måltiden. – Vi satsar hårt på maten för att få Skånes bästa kök, berättar Lars.

STORA, UNIKA RUM

_dsc5732

Efter kaffe och tryfflar i biblioteket är det dags att slå sig till ro. – Vilket av rummet som är mest romantiskt om man kommer hit för en kärleksweekend är ju en smaksak och det är bäst att fråga vid bokningen, säger Lars. Alla är unikt inredda och namngivna efter druvsorter. Färgval och möblemang är inspirerade av de olika druvorna.

– Det är förhållandevis stora rum och det finns en sittgrupp på varje. Vi har en slottslik stil. Huvudbyggnaden är kulturskyddad och möjligheterna att renovera är därför begränsade. De metertjocka väggarna håller ute ljud från grannen och på rummen finns varken toalett eller dusch, precis som det alltid har varit. – Vi har tofflor och morgonrockar som man kan ta på om man behöver ge sig ut i korridoren på natten, säger Jane.

SPÖKEN OCH ANDLIG INSPIRATION

_dsc5589

Som det anstår ett gammalt slott finns här också ett slottss pöke. Det är Isabel, Hugo Hamiltons syster. Hon bodde på slottet och förälskade sig i skogvaktarens son. En vinternatt när hon skulle besöka honom gick hon på isen över vallgraven. Isen brast och Isabel drunknade i det kalla vattnet.

– Hon är ett snällt spöke som busar med oss ibland. Hon flyttar stolar, släcker och tänder lite ljus och stänger av dammsugaren för personalen, förklarar Jane.

När man fått nog av all mat och kanske vill ha lite andlig spis i stället kan man ta en härlig promenad genom bokskogen bort till Nunneklostret Mariavall. Det ligger ungefär tre kilometer bort, så det är en lagom lång promenad avslutar Lars.

För mer information:
www.kronovall.se

 

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida