AFRIKA

KULINARISKA FRANSCHHOEK

Det var en gång en vacker dal uppe bland Afrikas höga berg där stora elefanthjordar strövade fritt. Här ligger kulinariska Franschhoek.

Franschhoek - Antonij R ägarbostad (DSC_9037)

Så börjar den spännande sannsagan om Sydafrikas mathuvudstad Franschhoek, det franska hörnet. Idag är samma dal en berömd gourmetdestination med vingårdar och restauranger i världsklass. Vi på First Class Magazine älskar underbara mat- och vinupplevelser, och det här är en av våra favoritdestinationer som vi besökt ett oräkneligt antal gånger. Men låt oss ta historien från början.

I mitten av 1600-talet slog sig holländska ostindienfarare ner i Afrikas sydligaste del för att upprätta en handelsstation där de stora skeppen kunde bunkra färskvaror på sin väg till och från Asien. Till skillnad från resten av Afrika, där klimatet är hett och fuktigt, finns här ett slags medelhavsklimat som lämpar sig utmärkt för odling av vin och andra frukter och grönsaker, och erbjuder fina betesmarker för boskap. I slutet av 1600-talet kom några hundra franska hugenotter, på flykt undan religiös förföljelse i sitt hemland Frankrike, med ostindienfararna till det som idag är Kapstaden. Dessa fransmän tilldelades en bördig dal några dagsritter upp i bergen, där de slog sig ner och planterade vin och andra grödor. Dalen gavs namnet Franschhoek, det franska hörnet. Vid den här tiden levde Afrikas alla vilda djur fritt i området, och elefanterna var speciellt förtjusta i de avskilda dalarna uppe i bergen. För det mesta lyckades fransmän och elefanter ändå samsas någorlunda, men elfenben var ett hett eftertraktat byte bland alla européer som anlänt till den här delen av Afrika, och den sista elefanten försvann från dessa trakter år 1850.

FRANSCHHOEK IDAG

Det franska arvet lever fortfarande kvar i den lilla staden som idag har lite knappt 7000 invånare, varav cirka 70 procent är sydafrikaner och resten utlänningar som förälskat sig i den vackra bergsstaden. Vinframställningen är av mycket hög kvalité och området är framför allt känt för sina utmärkta mousserande viner, Méthode Cape Classique, som framställts enligt champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Men det som framför allt gjort staden världsberömd är Franschhoeks kök och de många högklassiga restaurangerna. Den sydafrikanska matlagningen har i många år framför allt inspirerats av den europeiska kokkonsten, men numera råder en trend av ”proudly South African”. Franschhoeks kök har sitt ursprung i det holländska och franska köket som man idag gör moderna och eleganta varianter av, men dessutom är maten här mer experimentell och mindre tung än i resten av landet, med ett fräscht fokus på grönsaker och det man skördar i skog och mark. Krogvärlden i Franschhoek präglas av samarbete och trevligt umgänge mellan kockarna och restauratörerna, i stället för konkurrens. Det är inte ovanligt att man lånar råvaror hos någon konkurrent om något tagit slut.

Sidor: 1 2 3 4

UPP
Translate »