EUROPA

LA CLUSAZ – SKIDÅKNING PÅ REN FRANSKA

La Clusaz är kanske inte något vi svenskar pratar om när vi pratar skidsemester i Frankrike. Men det borde vi verkligen göra. Pittoreska La Clusaz ligger bara en timme från Geneve och är en ren njutning där lyxhotell varvas med spa, högklassiga restauranger och genuin alpkänsla.

Att hitta genuina, franska alpbyar av hög kvalitet med varierande skidåkning där du kan vila ögonen mot Mont Blancs topp innan du kastar dig nedför backarna är inte det enklaste. La Clusaz är en av dem. Här finns det mer kor än människor och doften av gödsel möter oss ibland vid backarnas slut. Själva hjärtat av byn består av vackra gamla trähus och kyrkan byggd på 1800-talet mitt på torget är också stadens hjärta. Trots att vi är på plats i februari är julpyntet kvar. Guiden förklarar att man behåller det under hela säsongen – ”det skänker en sådan stämning”. Så granen står vackert klädd mitt på torget och på husen intill hänger granris och röda, blinkande rosetter.

Populärt bland fransmän

En vacker dag när snön faller i La Clasuz.

Vid torget finns även flera av de bästa restaurangerna och hotellen – med backen precis runt hörnet. Det gör att byn självklart nosats upp av fransmännen själva och högsäsong är det oftast riktigt svårt att hitta rum här under högsäsong både sommar och vinter. Så boka i god tid – eller åk hit under lågsäsong. Men vi vill upptäcka skidåkningen. Som tyvärr visar sig vara svårare än väntat. Vi möts av total snöstorm där den blöta snön bitvis byts ut mot hagel. Snön är välkommen denna snöfattiga vinter men det är svårt att få en uppfattning om hur vackert området faktiskt är. Även om byborna är glada över det ymniga snöfallet gör det att sikten är i princip obefintlig och skidåkningen blir en upplevelse av hagel och iskalla vindar. Guiden pekar mot en skylt med bokstäverna La Clusaz och förklarar att det normalt sett är en perfekt plats för foton – för bakom skylten tornar Mont Blanc upp sig. Just nu är det bara vitt utan någon tillstymmelse till bergstoppar. Men rundan på skidor ger ändå en uppfattning om hur enormt vackert området är. Här finns vackra nedfarter omslutna av skog, ett längdskidspår uppe på toppen på en dryg mil som normalt sett omges av förtroendeingivande alptoppar.

Snälla backar med vacker inramning

La Clusaz en vacker skiddag meed strålande sol. Något som jag tyvärr inte hade.

La Clusaz är omsluten av fem områden med berg. Det gör att skidåkningen blir mer varierad än om byn legat i en dalgång. Dessutom passar backarna mig perfekt. Jag är ingen som står och väntar på att skidsystemet ska öppna. Jag behöver inte utmanas av svarta backar för att njuta eller hänga på after ski halva nätterna. Jag vill ha god mat, vackra naturupplevelser och njutning. Det får jag här. Massif de Beauregard ligger på 1690 meters höjd och har flera blå backar. Här finns dessutom barnbackarna, för en gångs skull en bit upp i backarna så även de små får njuta av alpkänslan. Skidområdet Manigod passar också för barnfamiljer.

Massif de I´Aiguille har fler röda backar och en hel del restauranger och kaféer. Vår guide pekar mot Chez Arthur, ”där visar parisarna upp sig och dricker champagne”. Efter det tar de skidorna ner till La Vielle Chalet, en av skidområdets absolut bästa restauranger.

50 kilometer längdskidspår

Dessutom älskar jag längdskidor. Därför vet jag också att det här är en av de bästa platserna för längdskidor i hela Haute Savoie. Här finns ungefär 50 kilometer spår på Plateau de Confins på mellan 1420 och 1650 meters höjd med Aravisbergen som dramatisk fond. Det gör ont i hjärtat att bara se spåren i snöstorm och jag bestämmer mig där och då för att återvända så snart jag bara kan. Det här måste upplevas med vädret på min sida, kanske i kombination med den vackra staden Annecy som ligger bara 32 kilometer bort.

Restaurangen Les Fermiers ligger längst ner i backen och är perfekt efter en lång dag i backen.

Vi värmer oss med klassisk raclette på restaurangen Les Fermiers innan vi tar oss till vårt boutiquehotell St Alban, som omsluter oss med värmande engelsk inredning utan att tappa alpkänslan. Jag värmer mig med massage, bastu och ett dopp i poolen.

En klassisk raclette som smakade gudomligt på restaurangen Les Fermiers.

Ostsommelier på La Coeur

Med ostarna i fokus. På femstjärniga hotellet Au Coeur du Village serveras oster av en ostsommelier.

Eftersom vädret inte är på vår sida går jag en sväng i byn innan middagen. Här finns skidbutiker med märkeskläder, charkuterier, bagerier. Här finns även konditoriet Patrick Agnellet, som ägs och drivs av konditorn med samma namn. Hans vackra och kreativa bakelser har gjort att han fått utmärkelse av presidenten. Jag går vidare till det femstjärniga hotellet Au Coeur du Village för att testa deras nya koncept med ost- och vinavsmakning.

Här finns en ostsommelier som med stor inlevelse berättar om hur ostarna väljs ut och lagras under slottet i Annecy innan de når perfektion och flyttar till restaurangens humidor. Tyvärr finns ingen som kan engelska och sommelierens målande ord byts till taffliga översättningar av en i hotellpersonalen vilket förtar lite av upplevelsen. Men både viner och ost håller absolut toppklass. Kvällen avslutas på Les deux mules med innovativa franska rätter.

Med lätt frustration över att inte ha fått uppleva ett La Clusaz med vädret på min sida eller en skymt av bergen känner jag ett starkt behov av att återvända. Det här är en fantastisk by som bjuder på ett lugnt tempo, genuina upplevelser, lyx och mängder av möjligheter till skidåkning.

Fakta, La Clusaz

  • La Clusaz ligger på 1040 meters höjd. Först 1902 byggdes vägen mellan La Clusaz och Annecy. Innan dess var byn relativt isolerad.
  • Det alpina skidsystemet i La Clusaz sträcker sig från 1100 till 2600 meters höjd med 125 km pister fördelade på 18 gröna, 30 blå, 29 röda och sju svarta backar.
  • Längdskidåkningen anses vara en av de bästa i hela Haute Savoie. Totalt 50 km spår finns på Plateau des Confins på mellan 1420 och 1650 meters höjd som tar dig förbi Aravisbergen.
  • Boende: Vi bodde på fyrstjärniga Hotel St Alban, ett boutiquehotell med 48 rum. https://www.hotel-st-alban.com/en/
    Ta sig hit:  flyg till Geneve. Efter det tar det 1,15h med hyrbil.

För mer information: https://www.laclusaz.com/

foto: lina skandevall samt press
UPP
Translate »