EUROPA

SOMMARSEMESTER? GLÖM BADBYXORNA, ÅK SKIDOR ISTÄLLET!

Gör något annorlunda i sommar. Byt badbyxorna mot skidor.

Foto: Press

Foto: Virginie Garcia

Det är hög tid att planera sommarsemestern. Själv hade jag tänkt leta upp den bästa stranden för att bara ligga på den. Fransyska som jag är behöver jag bara sol, värme och hav – inget annat. Drömmer du om samma sak? Livet är dock fullt av överraskningar, och här kommer en.

Har du ens tänkt tanken att åka skidor under sommaren, medan dina vänner av ren slentrian tar sig en simtur i Stilla havet? Om inte så vill jag väcka den tanken hos dig nu. Tack vare den största europeiska åkbara glaciären, belägen på 3600 meters höjd med garanterad snö, kan drömmen lätt förverkligas. Jag trodde att jag visste allt om Frankrike tills att jag träffade Hélène Hospital. Hélène är en klippa när det kommer till de Franska alperna. Bland annat vet hon allt man kan veta om skidorten Les 2 Alpes.

Från Glaciären

Här kan man under sommarmånaderna ge sig ut i backarna mellan klockan 7.00 och 12.30 varje dag! På glaciärens topp, Dôme de Puy Salié, blev jag andlös av den panoramautsikten. Där känner man sig liten vid synen av mäktiga Mont Blanc. Tänk dig att fira midsommar på ett annorlunda sätt, utan att du behöver en lång flygresa till andra sidan jordklotet. På Les 2 Alpes finns riktigt bra snö, mycket sol och som grädde på moset fransk atmosfär. Dessutom, för sådana som jag som inte kan tänka sig en sommar utan bad, finns där även möjlighet till det. Sjön heter “le Lac de la Buissonnière” och är ett litet paradis efter några timmars skidåkning.

Naturlig sand och ett vackert vattenfall med ännu en otrolig utsikt. Men en skidresort, vare sig man reser dit under vintern eller sommaren, är inte bara vacker för ögat. Minst lika stort är det att uppleva kombinationen av passionerade och kunniga människor som älskar orten. Under min vistelse fick jag äran att träffa några av dem. Jag mötte Pierre, skidskolelärare på ISF som är en fransk skidskola, och Christophe som arbetar för skidpatrullen. Jag följde med dem när de tidigt en morgon säkrade backarna. Jag fick alltså vara med bakom kulisserna. De berättade om sina jobb, hur mycket tid och noggrannhet det krävs, om hur de förbereder backarna för oss åkglada själar, så att vi kan njuta av snön året runt. Deras värld är helt enkelt magisk, och de är fantastiska människor som brinner för det de gör.

Pierre. Foto: Virginie Garcia

Pierre. Foto: Virginie Garcia

Någonting man sällan pratar eller läser om är att utan deras hårda, ibland riskfyllda arbete, vore det omöjligt för oss att åka skidor. Naturligtvis är denna pedagogiska och annorlunda upplevelse endast öppen för en liten skara människor (ungefär trettio personer). Under några få timmar är man praktiskt taget ensam i skidbackarna innan rushen börjar, och samtidigt får man lära sig ”allt” om livräddning, hur snö förändras, olika sätt att utlösa kontrollerade laviner, hundars viktiga roll och arbete när ett problem uppstår, samt alla instrument som används. Till detta kan läggas de enkla men viktiga råd man får.

Foto: Virginie Garcia

Foto: Virginie Garcia

Att få lyssna till dessa inspirerande människor gör resan så mycket mer spännande. Les 2 Alpes är en “vertikal” skidort, vilket betyder att oavsett var man står så ser man hela resorten. Det finns gott om boende och restauranger, samt en mängd aktiviteter som gör resan värd att göra. Till exempel provade jag en tur med E-cykel, en eldriven cykel på snö. Som svensk är man kanske van att cykla på både snö och is, men man saknar förmodligen erfarenhet av att kasta sig ut i en skidbacke på en cykel. För den äventyrslystne rekommenderar jag “Mountain of the Hill” som arrangeras 1-3 juli, en vansinnigt rolig mountainbikeupplevelse med start uppe på glaciären, på 3400 meters höjd, och målgång på 900 meters höjd efter en 25 kilometers resa på is och snö, med stora nivåskillnader, rasbranter och stenar. Lycka till! I min genomgång av utbudet i Les 2 Alpes har jag inte nämnt off pist-åkning, halfpipe, snowboardparken, Les 2 Alpes Vertical Trail, helikopterflygning, forsränning, klättring, skärmflygning, volter med Super Pipe, Drop Bag med mera. Hade jag gjort det skulle ni snart inse att ni behöver minst fem veckors semester för att hinna uppleva allt.

För mer information:
www.les2alpes.com
www.ski-school-les2alpes.co.uk

Summary in English:
Do something different this summer. Replace trunks to ski boots.
Have you even thought to go skiing during the summer, while your friends by pure routine takes a swim in the Pacific Ocean? If not, I want to bring that thought on you now. Thanks to the largest European riders glacier, located at 3600 meters altitude with guaranteed snow, the dream can easily be realized. I thought I knew everything about France until I met Hélène Hospital. Hélène is a rock when it comes to the French Alps. Among other things, she knows everything you need to know about the ski resort of Les 2 Alpes.

UPP
Translate »