EUROPA

MADEIRA – EN Ö ATT LÄNGTA TILL

GOLF MED ENASTÅENDE VYER

_43943

Banan som ligger endast en kort promenad från Casa Velha heter Palheiro Golf. Kuperad och tekniskt intrikat ligger den med makalösa vyer över Atlanten – blått går i blått där hav och himmel möts. En böljande fairway rullar ibland dramatiskt ner mot stupen. De flesta använder sig här av golfbil, dock ser man ambitiösa svenskar som alltid vill ha morgontider och gärna går banan i stället för att köra bil. Banan är en design av den kände Cabell B Robinson.

Golfbana

Vi äter både lunch och middag och kontemplerar över utsikten ned mot hamnen och staden Funchal som helt enkelt är enastående. Det är lätt att bli sittande och bara njuta av vyerna. Vi tar oss söderut på en Highway One-liknande vägsträcka och siktar in oss på Santo do Serra som den andra banan på ön heter. Infrastrukturen och vägarna är av hög kvalitet och det är lätt att för ett ögonblick lockas att släppa blicken från vägen och blicka ut över både hav och djupa, grönskimrande dalgångar. På låg växel klättrar vår franska lilla hyrbil uppåt och vi närmar oss klubbhuset, där läget om möjligt är än mer spektakulärt med högre höjd och ytterligare skönhet i form av smaragdgröna utsikter. Från det högt placerade klubbhuset ser man ut över de obebodda öarna Desertas och Bugio.

Golfbana i solnedgang

På Santo do Serra spelas Madeira Open vanligtvis, och svenske Mats Lanner är den enda tourspelare som har vunnit två gånger här. Banan har tre slingor à nio hål döpta till Machico, Desertas och Serras. En modern akademi och en puttinggreen samt en drivingrange med läge som är svårslaget adderar till pluspoängen.

ETT NYCKFYLLT VÄDER – OCH ANDRA MISSUPPFATTNINGAR

Man åker inte till Madeira för att få en garanterat solsäker tillvaro. Vädret växlar snabbt och det är lite som på Irland; man får vara beredd på både regn och sol inom en halvtimme. En mil eller två emellan regn och solsken är inget ovanligt. Klimatet är dock varmare och mer behagligt subtropiskt tack vare öns läge nordväst om Kanarieöarna. Men vädret är också en del av charmen: frodigheten är stor och blomsterprakten i sitt esse, vilket har fått många naturintresserade turister att besöka ön.

Det har tyvärr också gett Madeira ett lite kantigt rykte om att vara ett ”pensionärstillhåll”. Lite oförtjänt, kan tyckas. När vi möter Anneli Johansson, svensk destinationschef på ön för resebyrån Thomas Cook, rätar hon ut några frågetecken vad gäller missuppfattningar om Madeira. Bland annat då att en vanligt förekommande slutledning är just att det endast är pensionärer och nygifta par som tar sin tillflykt hit. Det är inte helt sant då man möter allehanda nationaliteter och intressanta personligheter, inte minst adrenalinjunkies som vill ge sig i kast med alla sportiga äventyr av allehanda slag som finns att pröva på här. Även om övervägande delen är britter och portugiser så är det en skön mix av såväl lyxlirare som vandrare.

En annan missuppfattning är att landningsbanan är livsfarlig, kort och slutar med ett stup. Då vet gemene man inte om att man faktiskt har förlängt den med i runda tal två kilometer.

Sidor: 1 2 3

UPP
Translate »