EUROPA

MADEIRA – EN Ö ATT LÄNGTA TILL

GODA SMAKER OCH SALTA HAVSVINDAR

Lunch

Vi tar oss vidare norrut mot Santana på vår färd till Quinta do Furao, en utpost som är mer än väl värd resan. Man kan välja att åka den snabba vägen via ett antal tunnlar, eller den långa och utsiktbefrämjande trippen lite beroende på hur man vill disponera sin tid. Väl framme väntar ett sagolikt scenario med hela Atlanten långt nedanför som brakar in med full kraft. Vi satsar här på en lokal specialitet, sauterad Black Scabbard-fisk eller Espada (närmast att betrakta som torsk med banan och passionsfruktsås), strax efter en liten uppfriskande drink innehållande madeiravin med is och myntablad. Även här blir vi sittande timtals, inte undra på, med tanke på vad upplevelsen berikar oss med. I sanning ett mirakel.

Utsikt

Självklart vill vi även få lite saltstänk i håret så nästa dag tar vi båten till Porto Santo, en ö lite drygt två timmar bort från Funchal. Det är en riktigt lugn ö, platt, och som påminner lite om Formentera i Balearerna. Här är det i princip omöjligt att hamna fel då det bara finns tre vägar.

Minnesbänken

En elva kilometer lång och lugn strand sträcker sig utanför vårt hotell, Hotell Porto Santo & Spa. I det välutrustade spaet lägger man sig i vinn om att integrera naturen varför bland annat inpackning i sand hämtad från den närliggande beachen finns på specialmenyn. Det ska enligt uppgift ge enastående fördelar och nyvunna krafter vilket man kan behöva när det är dags att ta sig an golfbanan som i sig är en upplevelse.

Golf med spektakulär utsikt

Banan är en design av legendaren Seve Ballesteros och vi förundras framförallt av hålen 13-15 som med sina dramatiskt stupande klippor låter oss hänföras. Härifrån ser man faktiskt bägge sidorna av ön. Det nyckfulla vädret ger sig återigen tillkänna när vi väntar in ljuset högst uppe på banan. Mitt i solskenet närmar sig ett regnväder, vi kan se det nalkas hastigt. Seves hyllningsbänk och minnessten som står vid det 14:e hålets teebox får en regnbåge över sig och i det ögonblicket infinner sig nästintill en religiös upplevelse. Det är nästan som om Seve ser ner på oss från sin himmel och önskar oss lycka till inför de avslutande hålen.

Ceviche

Vi tar oss ner till den sydöstra delen av ön där en makalös lunch väntar: en ceviche följd av räkor och dorada, djuphavsfisk perfekt grillad med citron och vitlök. Så enkelt men så gott. Till detta ett glas torrt lokalt vitt vin. Under måltiden ser vi ut över havet medan de ljumma vindarna behagfullt dämpar hettan. Frågan infinner sig direkt: kan man över huvud taget ha det bättre? Det är inte för inte som Madeira fått smeknamnet Atlantens pärla.

Foto: Peter Cordén

För mer information:
www.casa-velha.com
www.palheirogolf.com
www.santodoserragolf.com
www.hotelportosanto.com

Sidor: 1 2 3

UPP
Translate »