ASIEN

MALDIVERNA: CONSTANCE MOOFUSHI

SNORKLA MED DELFINER

En av höjdpunkterna som vi upplever på Moofushi är den eftermiddag då vi åker ut till ett enormt korallrev för att snorkla tillsammans med resortens egen marinbiolog Licia. På färden mot revet, som tar cirka tjugo minuter, visar hon oss koraller och berättar om deras uppkomst. Med stort engagemang pekar hon ut och berättar om nya öar som håller på att bildas just på grund av att nya korallrev växer. Det slår mig att det ju faktiskt inte är en tillfällighet att naturen förändras, allt har ett sammanhang.

Tänk på det nästa gång du står på en paradisö någonstans, naturen har arbetat hårt på att skapa din tillvaro. Väl framme vid revet, ett stort sådant, hoppar vi i vattnet och får med hjälp av Lucias guidning ta del av en helt ny värld. Revet är så stort att det tar drygt en timme att simma och snorkla runt det. Ett helt gäng dykande forskare syns långt under oss, de är förmodligen helt ointresserade av det myller av liv som vi upplever. Antalet fiskarter är oräkneligt, färgerna likaså. Aldrig har vi sett hajar på närmre håll, och sällan har vi trott att de skulle vara så nyfikna av sig. Naturligtvis pirrar det lite i magen när dessa mytomspunna och skräckinjagande varelser simmar i en åtta omkring oss, men förnuftet tar över – och för att vara ärlig så är de ju inte enorma. Innan vi hoppar i vattnet får vi bara en förhållningsregel: försök inte att fånga eller vidröra sköldpaddorna.

DSC_0350

Jag simmar lite efter de andra och är glad att jag snorklar precis i vattenytan när jag plötsligt får se hur vår fotograf får sällskap av inte mindre än två mycket närgångna sköldpaddor. Glad, för att jag kan ta av mig snorkeln och skratta ovan vattenytan när jag ser fotografens undrande min när sköldpaddorna blir allt mer närgångna, det var ju vi som inte skulle röra dem, och glad över att se hur fantastisk naturen kan vara. Det är alltså ingen som har talat om för sköldpaddorna att inte jaga snorklarna.

En timme går fort och det är dags att ta sig tillbaka till Moofushi. Medan båten startar torkar vi av oss och dricker en kopp varmt kaffe. Solen håller på att gå ner och havet är stilla. Då kommer de vi kanske allra helst vill se: ett gäng delfiner dyker upp från ingenstans och följer oss nästan hela vägen tillbaka. Vi ser deras leenden, vi anar deras nyfikenhet. De frustar, dyker och dyker upp igen. Kanske tackar de för besöket, kanske vet de att de är omtyckta. Det spelar ingen roll, det gör vår dag.

For mer information:
www.constancehotels.com
www.oneofyou.se

Sidor: 1 2 3 4 5

UPP
Translate »