AFRIKA

MAURITIUS

Karibien är inte längre det självklara valet när de rika och berömda ska åka på solsemester. Istället har blickarna åter börjat riktas mot Indiska Oceanen och paradisöar som Maldiverna, Zanzibar, Seychellerna – och så förstås alltid lika omtyckta Mauritius.

mauritius

PÅ MAURITIUS HÅLLER LYXTURISMEN gradvis på att ersätta sockerindustrin som den viktigaste näringen. Det lilla öriket kan skryta med den största koncentrationen av femstjärniga lyxhotell i världen. Det handlar om fantastiska anläggningar med få motsvarigheter – Le Prince Maurice, Palm Royal, Heritage Telfair och allt vad de heter – dit såväl kungligheter (inklusive våra egna) som allehanda celebriteter lockas. Längs kustens fantastiska stränder ligger dessa storslagna oaser på rad, den ena mer slående vad gäller service, faciliteter och priser än den andra.

Utanför hotellen, om man nu kan förmå sig att lämna dessa överdådiga miljöer, upptäcker man ett samhälle med en miljon människor från spridda raser och religioner som trots allt tycks leva i harmoni. Den kompakta huvudstaden Port Louis är ett myller av olika kulturer, med en blandning av engelska och franska gatunamn samt moskéer, tempel och kyrkor sida vid sida. Här finner man dessutom sprudlande marknader, genuint hantverk, vackra gamla byggnader och ett rikt kolonialt arv. Port Louis har även en modern sida med affärskvarter i sann västeuropeisk anda med shopping, banker, glas och betong i överflöd.

clpmbp_archipel6

Mauritius är definitivt värt att upptäckas utanför strandhotellens snäva horisont. Kontrasterna är slående, från de relativt välordnade kreolska fiskebyarna längs den norra kusten till de röriga hindudominerade städerna i inlandet. Stora delar av ön täcks av de omtalade sockerplantagen som ger landskapet dess smaragdgröna färg. När slaveriet upphörde för cirka 170 år sedan tog arbetskraftinvandringen fart. Störst var inflyttningen från Indien vilket har lett till att hindubefolkningen idag är i knapp majoritet.

CLPMBP_Resto&Pool

Det finns även gott om naturupplevelser för den som så önskar. En god överblick får man från den svala centralplatån där kan man njuta av en slående vy över ön och havet. Vidare finns det vulkaniska kratrar, hisnande vattenfall, ett rikt fågelliv och en frodande växtlighet med inte mindre än 60 olika slags orkidéer. Och så förstås det fantastiska skådespel som utspelar sig under havsytan kring korallerna, som omgärdar nästan hela ön och utgör ett av de längsta oavbrutna reven i världen. Ett eldorado för alla dykare!

HLT_BEACH102 2

För oss soltörstande nordbor är det givetvis havet och stranden som står i centrum. Och här behöver man inte bli besviken. Härligt klimat, vackra stränder, fantastiska hotell, trevlig befolkning och inspirerande naturupplevelser utgör ett minst sagt vinnande koncept. Mauritius står sig kort sagt väldigt väl i konkurrensen bland världens främsta soldyrkardestinationer.

För mer information:
www.tourism-mauritius.mu 

UPP
Translate »