ASIEN

TIBET – ETT LAND I KLÄM

IMG_6925

“Det är en makalös upplevelse”, berättar Micael, “men man ska helt klart vara ”well travelled” för resan är inte direkt bekväm.”

Text: Eva Juhlin-Dannfelt
Foto: Micael Bindefeld

(Den här artikeln ingår i ett specialreportage där Micael Bindefeld låter dig ta del och njuta hans helt privata semesterbilder från resor han gjort till Grönland, Tibet, Butan, Libyen och Nordkorea.)

Anledningen till att Micael kände ett speciellt sug efter att resa till Tibet började med att han läste om möjligheten att ta
sig till Lhasa med den relativt nya och spännande tåglinjen Qinghai Tibet Train. Den avgår från en rad orter i Kina och slutdestinationen är Tibets huvudstad Lhasa, som ligger på cirka 3 650 meters höjd över havet och är en av världens högst belägna städer.

Själv klev han på i staden Xining och såg till att ha ordentligt med proviant och andra förnödenheter med sig, för även om man reser i första klass är standarden relativt enkel. Det finns en restaurangvagn men man gör klokt i att förse sig med egen matsäck. Sträckan Xining – Lhasa tar 24 timmar och på grund av den syrefattiga luften är det viktigt att dricka mycket eftersom kroppen snabbt blir uttorkad. Alkohol bör undvikas.

Varje kupé har plats för fyra personer och om tåget är fullt delas den med främlingar.

– Bitar av resan delade jag kupé med två kineser som jobbade på en fosfatfabrik mitt ute på tundran, minns Micael. Jag hade tur för de pratade faktiskt en smula engelska. I Tibet lever befolkningen ett stillsamt liv trots att kineserna har gjort sitt bästa för att exploatera landet med de många naturtillgångarna, inte minst sötvattenreserverna som är de största i hela Asien. Tibetaner lever helt efter sin religion som går ut på att ta hand om sin familj, gå till templet och utföra goda gärningar så att livet blir ännu bättre ”nästa gång”. De är till synes relativt ointresserade av att samla pengar på hög och bryr sig inte så mycket om materiell standard.

Kineserna däremot är drivna handelsmän. Den ockuperande regimen jobbar aktivt på att få fler kineser att flytta till Tibet för att skynda på integrationen av landet. Ett sätt att underlätta för detta var etableringen av den nya tåglinjen.

BILDSPEL: SE MICAELS FANTASTISKA BILDER FRÅN TIBET HÄR

UPP
Translate »