RESMÅL OCH HOTELL

NÄSTA STORA RESMÅL: RYMDEN!

Den flygtokige Sir Richard Bransons senaste satsning inom passagerarflyget, Virgin Galactic, tar bokstavligen flyg- och upplevelseindustrin till nya höjder: Rymden

whiteknighttwo

Enligt den brittiske entreprenören skall vi inom ett år kunna resa till rymden och se jorden lite grand från ovan, närmare bestämt från 11 500 kilometers höjd. First Class Magazine fick en pratstund med äventyraren Renata Chlumska som redan bokat en resa. Hon har just återvänt från USA och det förberedande eventet ”Your Flight DNA” som Virgin Galactic höll för 300 blivande astronauter och inbjuden media i Mojaveöknen.

Axelson_Branson

 Sir Richard Branson, Virgin och Andreas Axelsson, Moments.

Hör man till de lätt blaserade globetrotters vars standardfras när resor och äventyr diskuteras är ”Been there, done that” kommer man snart kunna vidga sin horisont avsevärt. Tack vare den outtröttlige visionären och entreprenören Richard Branson kommer den framtid som i Stanley Kubricks rymdepos ”2001” kändes väldigt avlägsen snart vara en realitet. I Kubricks film var det det klassiska flygbolaget Pan Am som transporterade passagerarna upp i stratosfären, men i verkligheten är det alltså Virgin Galactic som blir det första bolaget att kommersiellt trafikera flyglinjen jorden – rymden. En kittlande och fortfarande ganska häpnadsväckande tanke trots alla filmer i ämnet vi sett. Science fiction blir snart ”science fact” – framför allt om man har en välfylld plånbok. I dagsläget är priset för en resa 250 000 USD, vilket inte hindrat drygt 700 personer från hela världen från att köpa en biljett.

L1030141

Renata Chlumska, den första svenska kvinnan i rymden.

En av dem är alltså den svenska äventyraren och Mount Everest-bestigaren Renata Chlumska, som med startnummer 192 kommer bli den första svenska kvinnan i rymden. Renata och den svenske ”rymdreseagenten” Andreas Axelsson från upplevelsearrangören Moments besökte nyligen ”Your Flight DNA”, som Virgin Galactic höll i Mojaveöknen för att låta media och de blivande astronauterna bekanta sig med rymdplanen Whiteknight 2 och SpaceShipTwo, dess piloter och de 500 personer som dagligen arbetar på Virgin Galactic.

– Det var en helt fantastisk upplevelse på alla sätt. Dels för att man förstod att detta verkligen kommer att hända, men också för att man fick en inblick i vilket enormt arbete Virgin Galactic har lagt och fortsätter att lägga ner på projektet, säger en utmattad men mycket glad Renata Chlumska.

Rocket Motor test for SpaceShip2 complete success

Det behövs starka krafter för att åka på rymdsemester.

Det säger sig självt att ett projekt av denna magnitud kräver en person med visioner, drivkraft, entusiasm och vilja samt ett enormt startkapital. Med andra ord en person som Richard Branson, som med sin stab av headhuntade superproffs inom teknik, aviation, rymdforskning et cetera målmedvetet drivit Virgin Galactic allt närmare ”lift-off”. Redan 2005 bokades den första biljetten, men själva premiärturen har med jämna mellanrum skjutits upp. Under invigningstalet som Sir Richard höll i Virgin Galactics hangar ”FAITH”, Final Assembly Integration and Test Hangar i Mojaveöknen, hävdade han dock att premiärturen verkligen kommer ske under 2014, men det kanske man ska ta med en nypa salt?

– Ja, man såg en del av hans tekniker och ingenjörer le och himla med ögonen när Branson sade det. Men det är en del av hans jobb att entusiasmera och stimulera, och för min egen del spelar det ingen roll om premiären än en gång blir framflyttad. Det ger mig bara ännu mer tid att förbereda mig. Vi fick en inblick i vilket fantastiskt arbete som ligger bakom hela projektet och hur Virgin och Branson vägrar att kompromissa med saker som säkerhet och teknik. Vilket naturligtvis är helt rätt tänkt. Man vill att helhetsupplevelsen ur alla aspekter ska bli fullständigt optimal och då får det ta den tid det tar, säger Renata.

Den resa som hugade spekulanter har att se fram emot kommer ske i ”SpaceShipTwo” med plats för sex passagerare och två piloter. Med hjälp av bärplan kommer ekipaget upp i rymden där man i tyngdlöst tillstånd svävar fram i sex minuter innan inflygningen mot jorden påbörjas. Själva resan tar ungefär tre timmar men i ”paketet” ingår förberedelser, läkarkontroll samt övningar i fullskalemodeller.

spaceport-aerial

Andreas Axelsson på Moments i Malmö är en så kallad ”Accredited Space Agent” (ASA) med ensamrätt på att sälja Virgin Galactics rymdresor i Sverige, och intresset ökar stadigt.

– Ja, vi märker att tanken på att resa till rymden verkligen fascinerar människor, vilket det ju gjort i alla tider. Nu kan man snart göra drömmen till verklighet, och möjligen är det fortfarande lite för diffust och overkligt för att folk ska fatta. Men jag tror att bara premiärturen är avklarad så kommer intresset att öka ännu mer.

Andreas var också på eventet i Mojaveöknen och blev minst lika imponerad som Renata Chlumska.

– Vi fick träffa piloter, tekniker och ingenjörer men också se hur Virgin jobbar med försäljningen av resorna. Alla inblandade är handplockade superproffs som jobbar minutiöst och målmedvetet för att det ska bli en totalupplevelse av högsta klass, och av det vi fick se under de här dagarna vet jag att Virgin verkligen kommer att leverera. Det är ett fantastiskt koncept och en fantastisk dröm som snart blir verklighet, och som arrangör av resor och upplevelser kan man inte nå mycket högre, skrattar Andreas.

spaceshiptwo-first-feathered-flight

Givetvis har en hel del kändisar redan köpt biljett. ”Dallas-Pam” Victoria Principal byter snart Southfork mot rymden och har biljett nummer 100 medan skådespelarkollegan Ashton Kutcher kommer bli den 500:e rymdresenären. Inte helt oväntat är det visionären själv, Richard Branson, som med sin familj kommer att ta plats i kabinen under den allra första reguljära resan till rymden. En resa som alltså kan gå av stapeln redan nästa år.

– Personligen tror jag mer på 2015. Det känns mer realistiskt. När den första resan än blir av så är en sak säker: den kommer att förändra hela resebranschen och bli startskottet för en helt ny era, säger Renata Chlumska.

– Vänta bara, snart åker vi reguljärt tur och retur till månen också, tillägger hon.

För mer information:
www.virgingalactic.com
www.mnts.se

Text: Pelle Almgren

UPP
Translate »