MAT OCH DRYCK

NEW YORK: THE CLOCK TOWER RESTAURANT

I samband med invigningen av The New York Edition Hotel fick staden också ett nytt vattenhål, eller matmecka om man så vill.

Brittiska Michelin-kocken Jason Atherton och hyllade krögaren Stephen Starr har ännu en gång slagit sina påsar ihop och skapat en restaurang som får människor att köa i veckor för att få bord.

EDT_NYC3_09_V4_RGB

Det är inte första gången Atherton och Starr har ett projekt tillsammans, och man kan utan att överdriva säga att förväntningarna var stora inför New York-satsningen. Sedan tidigare har de båda startat Berners Tavern i London, av tidningen London Metro utsedd till Årtiondets Restaurang.

Under våra dagar i New York City har vi använt oss av ett City Pass innehållande kraftigt rabatterade entrébiljetter till sevärdheter som Empire State Building, Guggenheimmuseet, Top of the Rock Observation Deck på Rockefeller Center och The Metropolitan Museum of Art. Bland annat. När vi hämtade upp de förbokade passen pratar vi med representanter från New Yorks officiella turistguide NYCGO. De om några borde ju veta vad det är som är hett i stan, och när vi berättar att vi ska äta middag på The Clock Tower slår de upp ögonen stort. Hur i all världen har ni lyckats få bord där? Inte ens vi har lyckats! Det var ju inte så att våra förväntningar blev direkt mindre efter den kommentaren, så lika hungriga som förväntansfulla anländer vi The Clock Tower en lördagskväll.

EDT_NYC3_10_V4_RGB

Vi börjar med att se oss omkring i lokalerna som består av tre små matsalar, ett biljardrum och baren som är utsmyckad i 24 karats bladguld: Gold Bar. Till skillnad från hotellinredningen så råder det lite brittisk herrklubbsstil över The Clock Tower. Här är det mörkbetsade, bröstpanelsbeklädda väggar och svartvita fotografier i svulstiga ramar som gäller. Sittmöblerna är klädda i sammetstyger, men det är också det enda inslaget av tyg som finns. På borden finns vare sig vita dukar eller pråliga prydnadssaker. Det framgår klart och tydligt att miljön är viktig, men att maten står i fokus.

ANNORLUNDA SMAKER

EDT_NYC3_12_02_V2_CROP_RGB

Medan vi tittar på menyn smuttar vi på en av The Clock Towers signaturdrinkar som heter Dill or No Dill. Det ska erkännas att misstänksamheten infann sig när vi fick den presenterad för oss – dill i en drink? – men vi kan bekräfta att kombinationen av gin, färsk dill, gurka, citronjuice, flädersirap och en rökt saltlösning blir till en alldeles ypperlig drink som retar aptiten rejält.

Medan vi väntar på vår egen mat ser vi på medan den ena vackert presenterade rätten efter den andra bärs in till gästerna vid borden omkring oss. Det är konstverk på tallrikarna, matkonst. Det blir inte sämre när vi själva blir serverade. Den amerikanska hummern med hyvlad fänkål serveras med en ljummen mussel- och äppelsallad och smakar förträffligt. Den för hand hackade råbiffen au poivre kommer med pepparrotsgrädde och grillad lök. Lite mer peppar var det enda önskemålet, men det är ju ett problem som har sin lösning i närmaste kvarn.

EDT_NYC3_13_V4_CROP_RGB

Till varmrätt valde vi Long Island-anka med apelsinsås, fänkål, endivesallad och saltbakade rovor, samt rostad sjötunga med kapris, citron, persilja och krutonger. I vanlig ordning lät vi sommelieren välja viner som skulle passa till varje rätt, ett uppdrag han påtog sig med stor entusiasm och träffsäkerhet. I stället för efterrätter ber vi att få smaka på några av husets ostar som noggrant har valts ut. La Tur från Italien, Cabo Clothbound Cheddar från Vermont, Affidelice från Frankrike eller en Stichelton från England … Förlåt ostälskare, vi vet att det inte är snällt att droppa alla dessa sorter ”bara så där”, men nu är det gjort.

EDT_NYC3_14_V5_RGB

Sammantaget så hade vi en mycket trevlig kväll på The Clock Tower. God mat, utsökta viner, trevlig stämning och tillmötesgående personal. Det är inte alls svårt att förstå varför människor köar för att få bord här, inte heller är det vanskligt att trivas i guldbaren eller i biljardrummet. Om du är i New York City och vill uppleva en ny restaurang ska du absolut överväga att gå dit. Sedan återstår det att se om duon Atherton och Starr ska lyckas lika bra ”over there” som i London, men vi anar att både den ena och den andra utmärkelsen kommer att finnas bland guldramarna i New York City inom inte allt för länge.

För mer information:
www.theclocktowernyc.com

LÄS OM
THE QUIN HOTEL
THE NEW YORK EDITION HOTEL
THE CLOCK TOWER

UPP
Translate »