EUROPA

NJUTBARA GÖMSTÄLLEN PÅ NÄRA HÅLL: BALTIKUM

Så nära och ändå så fjärran. Så lika och ändå så exotiskt. Baltikum erbjuder lyx av hög internationell klass, men som också bygger på rötter från tsartiden och en lång spatradition.

 

Picture 046

 

Baltiska oaser. Först ska vi besöka Rigas Solsidan; kurorten Jurmala med sin 27 kilometers långa, breda sandplaya och flera hundra pampiga snickarglädjesvillor som nu bebos av Lettlands elit och en och annan sommarboende ryss, ofta rockstjärna eller konstnär. Baltikum har en lång spatradition. Men glöm sanatoriebehandlingarna. Nu är det avslappning, skönhet och njutning som gäller. Även om telefon och data nästan snabbare hittar sitt fria wi-fi än du hinner sätta på dem efter bekväm landning på Rigas flygplats tjugo minuter härifrån, är det luftens eget wi-fi dina näsborrar först kopplar upp sig mot. Den salta havsbrisen kryddad med fräschören från pelarhallarna av gigantiska tallar med grön heltäckningsmatta av blåbärsris under, tystnaden och fågelsången. Hälsa för hy, lungor och psyke. Här ska man gå eller ännu hellre cykla, för Jurmala är en stad som är en park på en långsträckt halvö.

HÄLSOTURISM

IMG_6260

 

De första turisterna kom redan i mitten av 1800-talet. Då badade män och kvinnor i yllebaddräkt som det nu går att köpa kopior av. Tanken på ylle och vatten känns aningen tveksam, men som väggdekoration, ja. På det lilla Jurmala City Museum visas en fantastisk samling modekläder från den forna tsaristiska societetsbadorten, då kvinnor kördes i täckt hästvagn utom synhåll ut i det grunda havet och fick vinka med en flagga när de var klara för hästtransport till lands igen. Under Sovjettiden var Jurmala kommunismens tredje största badort och dåtidens Magaluf med otroliga tre miljoner besökare. Idag har Jurmala gått genom en Mallorcametamorfos tillbaka till exklusiv prägel.

Dock är inte stranden den primära anledningen för ett besök. Baltic Beach Hotel ligger med åtta våningar och terrasser ut mot havet. Här bjuds 400 olika behandlingar som förenar allt från den helande kraften i bärnsten via Ayurveda till vaxning och manikyr, och även mer översiktliga och kortare provbehandlingar i paket för den otålige. Det kan låta som en väl stor meny men så är Baltic Beach också en av norra Europas största spaanläggningar, och det i glittrande lyx och sofistikerad belysning i små pooler, isgrottor och barer. Allt tyst och diskret men aningen ryskt i sin gyllene skepnad, fast just det hör ju till det exotiska inslaget. Hit kommer gäster från hela Europa, somliga föredrar rum med slipade trägolv och andra med tjocka heltäckningsmattor. Hotel Jurmala Spa är det näst största och lite mer skandinaviska alternativet. På senare tid har det dykt upp mindre och exklusiva designhotell. ”Ma-Ma” har en djärv design med erotiska blombilder i taket, men är kanske mest känt för att en av Lettlands bästa kökschefer driver restaurangen som är en anspråkslös strandservering, Restaurant 36 Linija.

– Vi tar de bästa råvarorna från hela världen men menyn ska ändå vara enkel, förklarar Lauris Aleksejevs. Dagens fisk kan vara de feta flundror vi under Sovjettiden alltid skickade på export, eller den delikata norsen. Alltid en dagens soppa som till exempel vår yoghurtsoppa med rödbetor. Grill förstås. Vi flyger in lamm från Island och serverar egna smultron, rabarber, mycket rotsaker och Karl-Johansvamp från skogarna. Hur han hittade platsen? -Jag är faktiskt född här, två kilometer härifrån, tillägger Lauris.

RIGA

Active Leisure Area on 1st Floor

 

ESPA Riga har av en ledande resetidning i USA utnämnts till bästa” day spa overseas”. Det är också ett av Europas största till ytan utan att göra avkall på exklusiviteten på de sex våningsplanen, där den genomgående trappan pryds av en specialdesignad ljuskrona från Swarovski. Här finns fågelkvittret bakom bastuns glasfasad i nedre plan med pool, champagnebar och uppvärmda mosaikbänkar. Bärnstenens magiska skimmer har gjort sitt intåg i behandlingarna där manikyr och pedikyr nu också byggs ut för att gästerna vill ha allt på ett ställe, inklusive lunch, gym och jacuzzi under öppen himmel på taket året runt.

– Vår ambition är att erbjuda en avkoppling i ett sagolandskap mitt i storstaden, säger Santa Veinberga som är marknadskoordinator. Behandlingarna ändras lite efter säsong och svenskar hör faktiskt till en av våra större gästgrupper.

Sagolandskapet fortsätter utanför. Med 700 listade byggnader i Art Noveaustil har Riga fler praktfulla jugendbyggnader än någon annan stad i världen. Tråkigt nog hotas ännu några av rivning efter att ha kört fast i lågkonjunktur och penningbrist, men de flesta har rest sig i sin forna prakt trots att praktvåningarna, även de nyrenoverade, ibland står outhyrda. Drygt 1000 euro i månaden för 100 kvadratmeter är för dyrt för de flesta letter, utom för dem som har så gott ställt att de exempelvis föredrar Jurmalas havsbris. Marknaden i sina sju före detta zeppelinarhangarer är en orgie i doft och smak.

VILNIUS

shutterstock_69393235

Vilnius. Foto: Shutterstock

Estlands Tallinn är medeltidsstaden, Riga jugendstaden och Vilnius, Litauens huvudstad, är Europas kanske kyrktätaste barockstad prydligt nyputsad i all sin prakt och med bekväma promenadavstånd. Trendigast är lustigt nog den rätt förfallna, men mycket charmiga, stadsdelen Uzupis som är granne med stadskärnan på andra sidan den lilla strida floden. Uzupis kallas Vilnius Montmartre och här är ännu bohemiskt, trots att huspriserna gått genom takbjälkarna sedan Vilnius hyperaktiva borgmästare bosatt sig här och startat en investeringsvåg. Jo, det är samme unge borgmästare som vunnit valet på en You Tubefilm där han med en stridsvagn kör över en Mercedes som felparkerat på handikapplats. Nu har han satsat kommunala skattepengar på att Litauen ska återfå ett nationellt flygbolag.

 

shutterstock_92588416

Uzupis. Foto: Shutterstock

I ett vackert sjölandskap med en medeltida sagoborg mitt i en sjö ligger Trakai, några mil utanför Vilnius. Trakai var landets huvudstad då Litauen var en stormakt vars gränser nådde till Svarta Havets kust och Krimhalvön över Ungern, Ukraina och Polen. Den spanske köksmästaren Javier Lopez härskar över IDW Esperanza Resort, som i ett land fyllt av träd byggts av importerat cederträ från Kanada för att ge de rymliga sviterna doft och karaktär av jaktstuga. Här finns en rysk badstuga modell större, där behandlingarna ges direkt i bastun och kan inkludera både björkris och avslut i huggen isvak.

 

shutterstock_118982878

Trakaij. Foto: Shutterstock

Javier ger en spansk touch åt bordets håvor som fått kanadensisk hummer och mango från Asien influgen tillsammans med Kamchatkakrabba, Kobebiff och ostrontallriken Pearl of Tsars. Men goda råvaror är inte allt. Här är de perfekt mogna, tempererade och serverade av en personlig och trivsam familj med stor diskretion. Något svar ges inte förrän långt senare på vem som flög in och ut med helikopter. Will Smith var här och när detta läses har nog också Elton John gästat anläggningen efter sin konsert i Vilnius. Avspänt med golfbana i närheten, och ballongflygning över sjöarna står högt på mångas önskelista.

HEMLIGA GULDKORN

tallinn

Tallinn. Foto: Shutterstock

Många av Baltikums guldkorn är ännu okända för oss. Städerna har många design- och boutiquehotell, inte minst Tallinn. Den estniska badorten Pärnu ståtar med sitt Amende Villa, en jugendvilla med egen park där parmiddagen vid det enda bordet i tornet är en njutningsfull höjdare. Det finns många slott och herresäten. Okänd är också naturen. Efter bara någon kilometer, faktiskt inom Jurmalas stadsgräns, är man ute på myrmarker och här finns svart stork, örn, lodjur och hundratals vargar inte långt borta. Kanotister, jägare och vandrare har ett paradis på tröskeln som vi får åka till fjälls för att hitta. Massage och hälsosam lera att packa in sig i väntar en halvtimme senare liksom kvällens gourmetmiddag, och snart kanske en konsert i Konsertsalen som genomgår renovering för året-runtbruk.

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Amende Villa

Den som drar sig för färden har ännu inte avnjutit Tallinks sjurätters ”Menu Signature” och vila i härlig lyxhytt. Air Baltic flyger tre gånger dagligen och har en liten men naggande god business class som hinner med en trerätters på 50 minuter och har en väldigt avspänd lounge på Rigas flygplats.

Baltikum, here we come!

Text: Jan Ohlsson
Foto där inget annat anges: Jan Ohlsson

 

 

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida