DESIGN

NY UTSTÄLLNING OM JOSEF FRANK

Josef Franks färgsprakande mönsterprakt som känns igen från textilier, tapeter och mattor, är det som många först kommer att tänka på när de hör namnet Josef Frank.

lbqnadrkctn4ggszgdnr

Men han var framför allt en framstående möbeldesigner. Det är mot denna del av hans livsgärning som ljuset riktas i den hyllningsutställning som visas nu på Svenskt Tenn.

Josef Frank föddes i Österrike 1885, och kom till Sverige tillsammans med sin svenska fru Anna 1933. När hotet från den gryende nazismen blev alltför påtagligt, och efter en inbjudan från Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, valde han att för gott lämna landet. I Sverige inleddes det ömsesidigt så givande samarbetet med Estrid Ericson som kom att vara ända fram till Josef Franks bortgång 1967.

bbvyabdf3aycezr7feep

Nu lanserar Svenskt Tenn åtta möbelpjäser av Josef Frank (se bilaga), varav några tillverkas för första gången. De visas i en utställning som byggts upp utifrån formgivarens inredningsfilosofi. Han har bland annat sagt att det inte spelar någon roll om man blandar möbelstilar, färger och mönster; saker som man tycker om kommer ändå smälta samman till en lugn enhet. Utställningen kallas ’’En hyllning till möbelformgivaren Josef Frank’’. Konsten i utställningen är inlånad från Moderna Samlare.

Samtidigt släpps en ny bok om honom skriven av en av Sveriges främsta kännare av Josef Franks omfattande arbete, Kristina Wängberg-Eriksson. Medförfattare är Jan Christer Eriksson, tillika make.

tziw6n2xoqmnwywy6bmz

I Josef Frank Möbelformgivaren får vi följa hans gärning med koncentration på just möbelskapandet. Han svarade för omkring 1800 möbelpjäser, 160 tygmönster och ett hundratal lampor. Därtill ritade han ett antal byggnader. I boken visar författarna hur Franks enkla blyertsskisser förvandlas till färdiga bord, stolar och generösa soffor – möbler som blivit ikoner och i dag lockar en ny formintresserad publik.

Utställningen pågår 23 augusti till 27 september i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm.

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida