NORDAMERIKA

NYA HIGH LINE I NEW YORK ÖPPNAD

Nu är den sista delen av den offentliga parken High Line, i New York City, invigd

IMG_3257.JPG

NEW YORK: Det unika grönområdet mitt i stadens betong, belägen på ett gammalt upphöjt järnvägsspår, står nu färdigt. Hela parken sträcker sig 2,4 kilometer, från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street i norr, där linjen slutar vid Hudson Yards.

Den 20 september invigdes den tredje och sista delen av den offentliga parken High Line. Öppnandet av den nordligaste delen markerar ett slut på en 15 år lång process för att omvandla det gamla järnvägsspåret till ett attraktivt parkområde för New York-bor och turister.

8e80d4397f996187_800x800ar

Det var 1999 som grannarna Joshua David och Robert Hammond fick en idé om att bevara High Line och skapa en ny, innovativ offentlig plats för invånare och besökare. Den nya parken ses som en förebild när det gäller att återanvända en stadsmiljö och förvandla det till något nytt.

Några sevärdheter längs High Line

  • 30th Street Grove är en fridfull mötesplats nära 30th Street. Här finns avskilda sittplatser, kommunala picknickplatser och nya designelement, som bänkar i olika nivåer, ringklockor och en gungstol.
  • Rail Track Walks är tre promenadstråk som ligger vid olika platser längs High Line. Här syns järnvägsrälsen som utgör en påminnelse om High Lines historia. Besökarna kan ta del av konstföremål och vila på bänkar som finns utspridda längs gångvägen.
  • 11th Avenue Bridge. När High Line svänger västerut över 11th Avenue sluttar den successivt uppåt och blir omkring 60 centimeter högre. Det skapar en förhöjd catwalk där besökarna kan njuta av utsikten över parken, staden och Hudson River
  • Strax väster om 11th Avenue finns en unik designfunktion för barn, Pershing Square Beams. Det ursprungliga betongdäcket är bortskalat och området har fått en silikonyta för att vara mer lekvänlig för barn. Här finns en rad lekvänliga inslag som utvecklats speciellt för High Line, som periskop och tittrör.
  • Vid parkens nordligaste punkt finns Interim Walkway. Här kan besökarna gå genom invånarnas egna planteringar. Planteringarna hyllar det urbana landskapet som vuxit fram sedan tågen slutade köra längs järnvägen 1980. Här kan besökarna också kolla på platsspecifika skulpturer som Friends of the High Line har beställt av konstnären Adrián Villar Rojas.

Foto: Iwan Baan

För mer information:
www.nycgo.com

UPP
Translate »