DESIGN

NYMANS UR 1851

Pånyttfödelsen av en klassiker. Stockholms mest exklusiva klockbutik har under året renoverats och når nu oanade höjder. Man har inte sparat på krutet och varje liten detalj är noggrant granskad. Räkna med en hel del fina överraskningar nästa gång ni besöker Nymans Ur 1851.

NU_Butik

2012 ÄR ÅRET DÅ DEN FINA KLOCKBUTIKEN på Biblioteksgatan genomgår en rejäl ansiktslyftning. Det är inte bara inredningen som har uppgraderats utan golvytan har ökat markant. Olof Larsson, som äger butiken med sin bror, har tillsammans med arkitekt Anders Holmberg designat den nya butiken helt och hållet efter konstens alla regler.

De har uppfunnit geniala lösningar, inte bara för butikens grundläggande design, utan även för de mycket viktiga och komplexa säkerhetsaspekter som krävs för att driva en affär av denna magnitud. Hanterar man exklusiva varumärken som exempelvis Rolex, Audemars Piguet, Breguet, Cartier och IWC är det väsentligt att man implementerar säkerheten i den ytliga utformningen. Butiken måste möta rigorösa säkerhetskrav men det ska inte synas utåt.

PÅ RITBORDET

Anders Holmberg berättar att renoveringen har varit på tapeten i ett antal år och efter eoner av planering blev det då äntligen dags att ta det stora steget att utöka butiken. Ett stort utrymme bakom affären förvärvades och så fort ritningarna var klara kunde arbetet börja.

– Vi bestämde oss för att köra vidare på de rundade väggarna som Olof designade redan för 17 år sedan, säger han. De löper nu runt hela butiken så att det inte finns några hårda kanter någonstans. Vi vill inte att något ska ta uppmärksamheten från klockorna som är presenterade i upplysta montrar av borstad stål.

Med andra ord vill man att kunderna inte ska störas när de besöker butiken för att köpa en klocka eller ett exklusivt smycke. Den organiska formen inger lugn och harmoni och långt in i butiken öppnar receptionsytan upp sig som en bubbla.

ny

– Varje showcase är infälld i väggen men kommer att sticka ut en liten aning. Föreställ dig tunna metallkanter som inramning åt de gnistrande montrarna, fortsätter Anders.

Formgivningen är lika iögonfallande som den är exklusiv med de sensuellt rundade väggarna i ljust trä, och för att bibehålla den rofyllda atmosfären är montrarna klädda i samma träslag.

– Olof och jag var överens om att använda ask till alla trädetaljer såsom man gjorde för 17 år sedan, förklarar Anders. Trä inger en lugnande effekt, något som är väsentligt för kunder som vill fokusera på klockor.

HÅLLBARHET

NU_Butik044-3

En viktig utgångspunkt var hållbarhetsfaktorn, både vad det gäller material och utformning. Alla material är naturligtvis av toppklass och designen ska inte bara hålla samma höga kvalitet utan även stå sig i minst 20 år framåt. Valet av naturmaterial säkerställer dessutom att man slipper obehagliga överraskningar i framtiden.

– Den mörkblå mattan är tillverkad i 100 procent ull och kommer täcka hela golvytan, väggarna är trä och montrarna i stål, berättar Anders.

Taket målas i den blå färgen som har kommit att bli så karaktäristiskt för Nymans Ur 1851 med cirkelformade lampor jämnt fördelade över ytan. Under åren har Olof uppfunnit och förfinat säkerhetslösningar.

– Optimal säkerhet är nödvändigt för en butik som säljer så exklusiva föremål som dyrbara ur, menar Olof. Men för den sakens skull ska affären inte se ut som ett kassavalv. Jag vill att våra kunder ska känna sig trygga och avspända.
Han pekar ut olika delar av butiken. En hörna rymmer en bar där kunderna kan läska sig med en kaffe eller mineralvatten medan de väntar på sin tur. En annan yta fylls helt av receptionen som i motsats till de flesta andra affärer är placerad längst in i butiken. Detta gör att kunderna kan ta en vällustig promenad på den tjocka mattan medan de betraktar de exklusiva klockorna i montrarna som löper som ett pärlband runt väggarna. Ett utrymme är helt tillägnad VIP-kunder som vill handla i avskildhet.

– När en kund ska köpa en mycket dyr klocka ska han inte behöva stå upp, menar Olof. Vi vill skämma bort våra klienter så mycket vi bara kan, för de förtjänar bara det bästa! Därför erbjuder vi dem lite extra på servicefronten.
Med varje klocka ingår garanti samt ett års försäkring. På Nymans Ur 1851 kan man reparera de flesta märken såvida uret inte är en antikvitet eller raritet. I sådana fall skickas klockan till kontakter eller fabriker utomlands. Klockbutiken har tre heltidsanställda urmakare som sitter i sin verkstad bakom kulisserna och under inga omständigheter får störas. Deras arbete kräver finmotorik och yttersta precision, den saken är säker.

PÅNYTTFÖDELSE

Under tiden renoveringen har pågått har butiken hållit öppet som vanligt, man har helt enkelt fått bygga på nätterna. Det nya utrymmet har öppnats upp i etapper så att arbetet med ombyggnaden har kunnat fortsätta utan avbrott. På så sätt har Nymans Ur 1851 genomgått sin förvandling ganska långsamt under en längre tid.

Även inne på toaletten har man tänkt till och gjort det där lilla extra. En vacker tapet har specialdesignats för att pryda väggarna. Den är mullvadsfärgad och har dekorationer med årtalet 1851 handmålade i guld för att påminna om den långa erfarenhet på mer än 160 som Nymans Ur besitter.

Nyman Ur har även fått in nya varumärken som Hyt, Halda och smycken av Pasquale Bruni. Olof tillägger att butiken kommer bli den coolaste, sexigaste och mest eleganta uraffären i Europa.

Nymans Ur 1851 har återuppstått.

Text: Eva Juhlin-Dannfelt

För mer information: www.nymansur.com

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida