AFRIKA

ODZALA WILDERNESS CAMPS

ETT ARKITEKTONISKT OCH KREATIVT DESIGNKONCEPT

odsala1

Djupt inne i Kongos täta regnskog finns en plats där tid och rum verkar ha fått dispens från verkligheten utanför. En plats så exotisk och annorlunda, belägen i en regnskog så avlägsen och välgörande oförstörd att den förefaller både tidlös och fullständigt väsensskild från det snurrande jordklot vi kallar hemma. Välkommen till Odzala!

ZALAS TVÅ CAMPS, Lango och Ngaga, i Kongos Odzala- Kokoua Nationalpark har designats av Sydafrikabaserade LIFE Interiors + Architecture + Creative Direction. Camperna är ekovänliga tillflyktsorter i den fantastiska regnskogen, med en unik närhet till låglandsgorillor, skogselefanter, vattenbufflar och många andra djur i sin naturliga miljö. Samtidigt som naturen och dess invånare förtjusar och förför, förmedlar anläggningarnas design en känsla av pionjäranda och äventyr men också respekt mot den vilda naturen. Maira Koutsoudakis och hennes designteam på LIFE har skapat ett diskret och mjukt koncept som väver samman jorden med skogen, skapat av naturliga och återvinningsbara material.

Allt gjort i samklang med filantropen och affärskvinnan bakom ”Wilderness Camps” och ”African Charity Foundation” Sabine Plattners principer om förnuftig och försiktig utveckling av känsliga vildmarksområden.

KONCEPT: AFFRIKANSK HAIKU

odsala3

Vistelsen bland pygméer, gorillor, elefanter och andra i regnskogen hemmastadda invånare kan avnjutas i två läger med avspänd och familjär atmosfär: Lango Camp beläget vid randen av ett saltträsk och tillgängligt via två floder, Lekoli och Mambili, och Ngaga Camp i hjärtat av den täta skogen. Som utgångspunkt för Odzala Camps designkoncept använde sig LIFE av Haiku- poesins elegans och genialiska sätt att genom sparsamhet uttrycka mer utan säga för mycket – less is more. Naturliga resurser och tid kan inte ses som oändliga självklarheter utan måste vårdas och tas tillvara på bästa sätt, vilket avspeglas i LIFE:s sofistikerade ekodesign som samtidigt som den är mycket elegant också omfamnar och hyllar vildmarkens kulturella arv på ett äkta och autentiskt vis. ”Ekoturism med själ” skulle kunna vara Odzalas paroll.

ARKITEKTUR

Regnskogens storslagna och himlasträvande träd krävde ett annorlunda tänkande för att verkligen fånga den spirituella upplevelsen av skogens upphöjda majestät. LIFE valde därför att ha lägren på plattformar upphöjda på pålar, med sammanlänkade gångbroar mellan de bikupeliknande trädhusen och de allmänna utrymmena. Detta gjordes inte bara för gästernas bekvämlighet utan även för att ge en känsla av exklusivitet. Tack vare upphöjningen ges också möjligheten att uppleva regnskogen i samma perspektiv som gorillorna samtidigt som den erbjuder en graciöst svävande tillflykt mellan den täta, nästan ogenomträngliga, undervegetationen och trädtopparnas svalkande himlavalv.

LIFE har gett båda lägren en unik arkitektonisk profil. Varje camp består av sex trädhus och gemensamhetsutrymmen, inspirerade av den lokala B’Aka- pygméstammen och traditionell global regnskogskultur. Som material har man använt snabbväxande, böjliga trädskott, bambu och lokalt vävda palmmattor som tillsammans med robusta och hållbara Wenge- och Golden Bilinga-trä gett trädhusen en hyddliknande form, med elegant välvda tak som både svalkar inomhus och effektivt leder bort regnvattnet utomhus. Det naturliga ljuset fångas via ett takfönster som mycket raffinerat leder in och fördelar ljuset på ett sätt som får väggar och tak att ”sväva”, samtidigt som fönstret ger en naturlig ventilation. Effekten är både linjär och vertikal – och extremt energibesparande. Hyddornas interiör är en uppvisning i återhållen elegans. Det finns inga överflödiga ytor men ett överflöd av sofistikerade designdetaljer.

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Forest Trek

De gemensamma utrymmena följer samma designfilosofi som trädhusen, de är bara något mer storskaliga. I Lango Camp finns två avdelningar – en för måltider och en för lounging, båda öppnar upp sig mot en stor utomhusterrass med makalös utsikt över saltträsket och dess vildmarksliv.

I Ngaga-lägret, omgivet av tät vegetation och djupt sluttande terräng, finns gemensamhetsutrymmena vid anläggningens högre del, där man från måltids- och loungeavdelningen har en spektakulär vy över den hemlighetsfulla vildmarkens dimhöljda horisont.

INTERIÖR

De två lägren delar samma själfulla inredningsdesign men färgpaletten skiljer sig en aning. LIFE har gett Lango Camp en ljusare nyans genom att använda Bilinga-trä, vilket har en unik, gyllene färg. Till Ngaga, beläget djupt in i regnskogen, har man istället valt träslaget Wenge, av lokalbefolkningen kallat ”Panga Panga”, ihop med ljusbruna och skogsgröna nyanser. Designen tar avstamp i en känsla av äventyrsläger och vildmarksestetik med bland annat kartor, ärgade kopparföremål, koffertar och antikviteter som fantasieggande rekvisita till vildmarkens fantastiska scenografi. Haiku-estetiken uttrycks genom möblernas och inredningsdetaljernas tidlösa enkelhet. Ett fjäderlätt handlag som givetvis inte innebär att man tummar på komforten. Efter en dags äventyr är bekvämlighet a och o, något som LIFE sannerligen inte har missat.

FYRA C

En viktig ingrediens i alla Wilderness-läger är de fyra c:n som står för ”conservation”, ”community”, ”culture” och ”commerce”. Eller på svenska: naturvård, gemenskap, kultur och handel. All formgivning skall underordnas och syfta till betydelsen av dessa fyra ord. Vad gäller handel har LIFE:s designteam ett samarbete med kongolesiska hantverkare för att skapa lägrens interiör och exteriör. Vidare har ett flertal samhällen och byar bidragit med bastpaneler och annat material till trädhustaken – allt för att skapa arbetstillfällen, gemenskap och för att få lokalbefolkningen involverad i verksamheten.

View of Rainforest and rooms

Vad gäller kultur har LIFE arrangerat små konstutställningar på Odzala-lägren, där man ställer ut traditionella pygmékonstföremål och unika kongolesiska konst- och hantverksarbeten. Dessa ger dels en kulturell färg till anläggningarna men är också en hyllning till lokala befolkningen och dess folklore. Lägren är perfekta besöksmål för kulturintresserade turister och äventyrare, som tröttnat på den massproducerade globala estetik som råder i västvärlden och istället hungrar efter unika, själfulla upplevelser långt från ”varsomhelst”. Detta är inget hotell i bushen men en behaglig och mycket äkta upplevelse mitt i det vilda och oförstörda.

NATURVÅRD OCH DESIGN

Den vidsträckta Kongo Basin-regionen innehåller världens andra största tropiska regnskog, endast Amazonas är större. Kongo Basin- skogen är ovanligt rik på arter och är hem åt bland annat primater, leoparder, elefanter, vattenbufflar och den skygga okapin, en ”levande fossil” också känd som ”regnskogszebra”. Trots att regnskogen till nittio procent är orörd kan skogsavverkningen halvera den redan vid detta århundrades mitt. En katastrof för dessa världens nödvändiga lungor. Med detta i åtanke ville LIFE:s designers återspegla de viktiga naturvårdsåtgärder som Sabine Platter och Wilderness gjort för Kongo Odzala genom att använda sig av en grön, ekoinspirerad, hållbar och jordnära design. Den gröna byggnadsprincipen strävar efter att öka effektiviteten vad gäller användandet av energi, vatten och material såväl som vid val av byggplats och konstruktion, drift, underhåll och nedmontering. Kort sagt, hela byggprocessen har granskats under lupp och endast naturliga material med miljövänligt lokalt ursprung har använts för att skapa anläggningarna.

VATTENVÅRD, SOLKRAFT OCH GORILLOR

Både under till- och utförseln från lägren behandlas vattnet med all den vördnad och respekt denna dyrbara, och inte ens i regnskogen outtömliga, resurs förtjänar. Rening, uppvärmning och hantering sker under strikta ekologiska regler som förhoppningsvis både kan inspirera och ge gästerna tankeväckande information och upplysning. Även vad gäller energi är miljövänligheten i fokus på Odzala. Husen får el och ventilation genom solceller och alternerande energikällor, kompletterade av minutiöst utformade och inplacerade takfönster och öppningar som omsorgsfullt designats av LIFE.

Under ett tiotal år har den sydafrikanska designgruppen färdigställt ett flertal hyllade projekt i Afrika, den Indiska Oceanens övärld och runt om i världen. Gruppen har också arbetat volontärt med utformningen av ett utbildningscenter för gorillaspårare, som skall byggas i Odzala-Kokouas nationalpark för att ge undervisning, träning och säkra gorillans fridlysning i sin egen, tragiskt nog hotade livsmiljö.

Med Odzala Camps visar LIFE att ingen utmaning, hur extrem och ogenomförbar den än må verka, är omöjlig. Med ödmjukhet, respekt mot naturen och en kristallklar miljövänlig vision kan man komma långt. Långt in i regnskogen…

Text: A Marketing Service / Wilderness Safaris
Textbearbetning: Pelle Almgren

För mer information:
www.wilderness-safaris.com

 

UPP
Translate »